Facebook bir sosyal medya değil, gözetleme merkezi

CIA'in güvenlik ihlallerini paylaşan Snowden'a göre Facebook; bir sosyal medya değil, gözetleme merkezi imiş.

Facebook bir sosyal medya değil, gözetleme merkezi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
20 Mart 2018 Salı 16:03

"Gözetleme şirketi" olarak anılan bazı şirketlerin kişilerin detaylı özel verilerini toplayıp satarak para kazandığı belirtildi. Savaş Bakanlığı'nın adı Savunma Bakanlığı olduktan sonra bu şirketlerin de yeni etiketi 'sosyal medya' olduğu yönünde kanılar var. 

Bu açıklamanın öncesinde Facebook'un kullanıcılar tarafından silinmiş içerikler dahil olmak üzere kişisel bilgileri şirketlere pazarladığı haberleri vardı.

Öyle ki 2016'da ABD'de gerçekleşen seçimlerde Donald Trump adına çalışan şirketin 50 milyon kişinin verilerini bu yolla satın aldığı biliniyor. Trump ve ekibinin seçimi bu verilerin manipüle edilerek kullanıcılara yeniden sunulmasıyla kazandığı bile söylenenler arasında. 

Tabii ki seçim kampanyasını yürüten şirket bu iddiaları doğrulamadı. Buna rağmen geçtiğimiz hafta Facebook tarafından firmanın Facebook verilerine erişimi yasaklandı.

"Eğer bir ürünü kullanırken para vermiyorsanız, ürün siz olmayasınız?"

Bu soruya bu olaylar sonrasında cevap bulunmaya başlandı. Soruşturmalar sürerken Snowden'ın Facebook'un kişilerin verilerini pazarlamasını bir gelir kalemi olarak kullandığını açıklaması düşündürüyor.

Snowden'a göre Facebook'ta paylaşım yapmak kişisel hayatı satılığa çıkarmakla aynı.

"Bu noktada Facebook ve gönüllü paylaşımlarla kişisel hayatının detaylarını yayanlar kurban değil, bu zincirin içerisindeki birer suç ortağı." diyerek gizlilik konusunda gözlerimizi açmaya çalışan Snowden belirtti.

Aslında Facebook'un kullanıcı bilgileriyle oyunlar oynadığı gizli kalmış bir olay değil. 

Geçtiğimiz yıl İspanya'da yapılan soruşturmalarda Facebook'un izinsiz şekilde kullanıcıların ideolojik ve dini verilerini kişisel zevkleriyle analiz ederek topladığı için 4 milyon lira ceza kesilmişti.

Facebook bu olaylar sonrasında durumun vehametini artıran bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklamaya göre:

Facebook'un verilerine erişim hakkı olan kimi şirketlerin silindiği düşünülen kişisel verileri bünyelerinde tuttukları anlaşılmış ve yeni bilgiler erişene dek bu tip erişimler sonlandırılmış. Kim bilir ne tip güvenlik açıkları halen özel verilerimizin satışta olmasını sağlıyor, yeni bir kriz çıkana dek bilmek mümkün değil.

Burada Facebook'un suçunu teslim etmek gerek, fakat...

Ücret ödemeden kullandığımız bir servis milyarlarca dolar ciro yaparken, üstüne üstlük her gün onlarca reklam Facebook duvarımızı işgal ediyor. 

Facebook'un en büyük gelir kalemi olan reklamlar Facebook bizi daha iyi tanıdığı sürece para kazandırıyor ve bu yüzden Facebook'un güvenli bir ortam olmadığı aşikar.


O halde kendini kişisel verilerin güvenliğine adamış bilişimci Edward Snowden'a kulak verelim.

Snowden'a göre gizliliği bir nebze koruyabilmek için kişisel bilgilerimizi detaylandıran sosyal ağlardan uzak durmak, mümkünse verilerimizi bulut sistemler yerine disklerde tutmak ve bu diskleri de şifrelemek gerek. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar