Et yiyen bakteri Buruli ülseri nedir?

Avusturalya’nın Victoria eyaletinde et yiyen bakterinin neden olduğu Buruli ülserinin hızla yayılması haberlerinden sonra hastalığın ne olduğu merak edilmeye başladı.

Et yiyen bakteri Buruli ülseri nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
17 Nisan 2018 Salı 12:12

Bilmediğimiz o kadar çok hastalık var ki bunlardan biri de et yiyen bakterinin neden olduğu Burili ülseri. Peki ya bu hastalık tam olarak nedir, nasıl bulaşır? Tüm merak ettikleriniz haberimizde..

Tehlikeli hastalıklardan biri olarak görülen et yiyen bakterinin neden olduğu Buruli ülseri Avusturya’da hızla yayılmaya başladı. Araştırmaya göre, 2012'de 100’den az olduğu bilinen vaka sayısı, 2016’da 182'e, 2017'de ise 275'e çıktı. Vaka sayısının, bu yılın başından beri 30’u bulduğu bildirildi.

Buruli ülseri nedir?

Et yiyen bakterinin neden olduğu Buruli ülseri, bakterilerin zehir salgılayarak deri hücrelerini, kılcal damarları ve deri altındaki yok edebiliyor. Bu hastalık daha çok kol ve bacaklarda ortaya çıkıyor. Ciltte büyüyen yaralar ilerleyen zamanlarda cilt bozukluklarına ve kalıcı sakatlıklarına neden oluyor. Hastalığın daha artma nedeni olarak sivrisineklerin etkili olduğu söyleniyor. Buruli üsleri daha çok Uganda ve Güneydoğu Asya’da görülüyor. Hastalığın ana etkeni Mikobakterium ülserans' dır. Çok hızlı gelişen ve büyüyen bu ülserler uzun süre iyileşme göstermez. Günümüz koşullarında en iyi tedavi yöntemi cerrahi yöntemdir.  Et yiyen bakterilerin yol açtığı Buruli ülseri kısa süre içinde deri, yağ ve kasları kısa sürede kaplayabilir ve bulunduğu ortamdaki dokuyu yok edebilir. Hastalığa bu nedenle et yiyen bakteri deniliyor. Çok nadir görülse de ciddi hastalıklardan biri. Bu enfeksiyona yakalanan her 4 kişiden 1’ini öldürebiliyor.  Buruli ülserine yakalanan insanlar sağlıklı kişilerdir ancak bu enfeksiyona yakalanma riski şu kişilerde daha yüksektir.

-Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler.

-Kanser, karaciğer, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişiler.

-Cildinde yara olan kişiler.

-Ciltte döküntüye neden olan suçiçeği benzeri hastalık geçiren kişiler.

-Vücudun enfeksiyon direnciniz azaltan ilaç kullanan kişiler.

Bu enfeksiyon et yiyen bakteriler sonucu oluşuyor ve boğaz ağrısı gibi enfeksiyonlara neden olabiliyor. Böcek ısırığı, yanık, kesik gibi yaralardan bakterinin girmesiyle Buruli ülserine yakalanma ihtimali yüksek. Deniz suyu, çiğ tuzlu su balıkları ve çiğ midyelerle temas eden yaralar ve yengeç gibi deniz canlılarından kaynaklanan yaralar sonucunda da ortaya çıkabilir.

Buruli ülserinin belirtileri neler?

Bu hastalığın belirtileri yaralanmalar sonrasında aniden gerçekleşebilir. Önce iyiye gidip sonrasında aniden ağırlaşan ağrılarınız varsa mutlaka doktora gidin.

-Kırmızı, şişmiş ve normalden sıcak deri

-Ateş ve ürpermeler

-Bulantı ve kusma

-İshal

Buruli ülserin tedavisi nasıl olur?

Tedavi amaçlı olarak ameliyat yapılır ve zarar görmüş dokular alınarak yayılması önlenir. Bazı durumlarda ilaç tedavisine başlanır. Doku ölümünü engellemek için oksijen tedavisine başlanabilir. Ayrıca yoğun bakım tedavisi de görülebilir. Her türlü enfeksiyonu önlemek için, ellerinizi sık sık yıkayın ve yara, çizik ve yanıkları temiz tutun.

Et yiyen bakteri nedir?

Bakterin ortaya çıkardığı bir enfeksiyon çeşididir. Kısa süre içerisinde cilt, yağ ve kasları örten dokuyu yok edebilecek bir yapıya sahiptir. Bu enfeksiyon bütün organlarda ortaya çıkabilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar