Çekya neresi? Çekya'nın başkenti neresi?

PYD/PKK'lı terörist Salih Müslim'in Prag'da yakalanmasından ve serbest bırakılmasının ardından Çekya'nın nerede olduğu merak edilmeye başladı.

Çekya neresi? Çekya'nın başkenti neresi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
27 Şubat 2018 Salı 18:17

Çekya Türk Dil Kurumu tarafından onaylanan Çek Cumhuriyeti'nin dilimizdeki adı. Çekoslavakya'nın kısaltılması. Ayrıca Rusça ve Ukraynaca da Çekya/Çehiya denir. Çekoslovakya'nın çok zor söylendiğinden dolayı kıslatılmasından dolayı bu ismi almıştır. 2016 yılında Çek hükümeti tarafından Çek Cumhuriyeti'nin resmi kısa adı olarak kabul edilmiştir.

Çek Cumhuriyeti 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'nin üyesi olmuştur. Ülkenin dünya çapında tanınan ürünleri kristal, cam işlemeleri ve garnet taşıdır. Bunun yanında, bira gerek üretim gerekse kültür olarak ülkenin en önemli sembollerindendir. Çekya'nın dili Çekce'dir.

Çekya neresi?

PYD/PKK'lı terörist Salih Müslim'in yakalanması ile gündeme gelen Çekya Çek Cumhuriyeti'nin yeni adıdır. Orta Avrupa'da bir ülke olan Çekya 10,56 milyon nufüsa sahiptir. Çek Cumhuriyeti ya da resmî kısa adıyla Çekya, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur.Tarihî Prag kenti, ülkenin başkenti ve en büyük kenti olmasının yanı sıra, çok ilgi çeken bir turizm merkezidir. Ülke, Bohemya ve Moravya bölgelerinden oluşur ve daha büyük Silezya bölgesinin bir parçasıdır. Çek Cumhuriyeti 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'nin üyesi olmuştur.

Ülkenin dünya çapında tanınan ürünleri kristal, cam işlemeleri ve garnet taşıdır. Bunun yanında, bira gerek üretim gerekse kültür olarak ülkenin en önemli sembollerindendir. Pek çok ülkede yerel bira üreticileri isim haklarını başta Bohemya bölgesine bağlı Plzeň şehri olmak üzere bu ülkeden almıştır.

Başkent: Prag
Para birimi: Çek korunası
Nüfus: 10,56 milyon (2016) Dünya Bankası
Resmi dili: Çekçe

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar