Barzani: Sorunlar anayasaya göre çözülmeli

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, “Tartışmalı bölgelerle ilgili sorunlar anayasaya göre çözülmelidir" dedi.

Barzani: Sorunlar anayasaya göre çözülmeli
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
6 Kasım 2017 Pazartesi 14:51

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin soruları cevapladı.

Barzani açıklamaları şöyle:

“Geride kalan 14 yıl şunu bize gösterdi: Irak bütçe yasa tasarısında Kürdistan bölgesine vilayetler düzeyinde muamele yapılmıştır. Bu anayasaya aykırıdır. Bağdat’la uygun bir çözüm bulunmasından ve kalıcı bir ateşkesten yanayız. Eğer Kürdistan bölgesinin yüzde 17’lik bütçe payı verilirse, petrol konusunu da görüşmeye hazırız. Kerkük’te yaşananlardan sonra Kürdistan bölgesinin petrolü yarıya kadar azalmıştır. Hepimizin şu soruyu sorması lazım: Irak’ta istikrar istiyor muyuz, istemiyor muyuz?

Bağdat’ın da bunu kendine sorması lazım. Bir yandan halka maaşları göndermeye hazır oldukları mesajını veriyorlar, diğer yandan göndermeyeceklerini gösteriyorlar. ABD’nin, Erbil-Bağdat arasında görüşmelerin başlaması için henüz bir çabası olmadı. Sınır kapıları sorununu Irak anayasası çerçevesinde çözmek istiyoruz. Askeri, katı üslupla değil. Bu çözüm değildir. Askeri heyetler arasında görüşme var ancak herhangi bir anlaşma imzalanmış değil.

Türkiye bizim için kötü olan 1980 ve 1990’lı yıllarda bize kapılarını açtı. Türkiye zor günlerde halkımıza kapılarını açtı. Türkiye’yle, İran’la ilişkilerimiz var. Çaba gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz. Tartışmalı bölgelerle ilgili sorunlar anayasaya göre çözülmelidir”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar