NATO, bünyesindeki 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etti.

ABD Başkanı Trump, zehirlenen ajan kriziyle ilgili kararını verdi.

NATO, bünyesindeki 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etti.
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
26 Mart 2018 Pazartesi 16:05

Abd Başkanı Donald Trump, zehirlenen ajan krizinde 60 Rus diplomatın ABD'den sınır dışı edilmesi talimatını verdi. 

Fransa ve Almanya da İngiltere'ye destek için 8 Rus diplomatı sınır dışı etmeye karar verdi. 

BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİ DE BU KARARI TANIDI

İngiltere ve Rusya arasında yaşanan zehirlenen ajan krizi Avrupa ülkelerine yayıldı.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, 14 AB üyesi ülkenin Rus diplomatlar için sınır dışı kararı aldığını açıkladı.

Almanya 4, Fransa 4, Hollanda 2, Ukrayna 13, Çekya 3,  Litvanya 3 ve Letonya 1 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı. Litvanya, 44 Rus vatandaşının ülkeye girişini yasaklarken, Estonya Rusya'nın savunma ateşesinin sınır dışı edileceği açıklamasını yaptı.

Son olarak Polonya, Rusya Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak ülkedeki Rus diplomatların sınır dışı edileceği bilgisini verdi.

ABD, RUS BÜYÜKELÇİLİĞİ'Nİ KAPATACAK

Beyaz Saray kaynakları ABD Başkanı Donald Trump, ABD'deki 60 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi ve Seattle'daki Rus Büyükelçiliği'nin kapatılması talimatını verdiğini duyurdu.

RUSYA'DAN YANIT

"RUSYA BİRKAÇ GÜN İÇİNDE KARŞILIK VERECEK"

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD'nin ikili ilişkilerde kalan 'küçük bir kısmı' da yerle bir ettiğini söyleyerek, "ABD sadece güçten anlar" ifadesini kullandı. 

Reuters haber ajansı Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin, Rusya'nın 16 ülkenin söz konusu adımlarına birkaç gün içinde karşılık vereceğini söylediğini aktardı. Rus yetkili, "Yanıt simetrik olacak. Önümüzdeki günlerde buna çalışacağız ve her ülkeye karşılık olarak yanıt vereceğiz" ifadesini kullandı. 

'İLİŞKİLERİMİZİ DONDURDUK'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, zehirlenme olayına tepki olarak Ukrayna'nın İngiliz ortakları ve transatlantik müttefikleriyle dayanışma göstererek zaten sayıları azalan Rus diplomatlarından 13'ünü Ukrayna topraklarından sınır dışı etme kararının alındığını bildirdi. Poroşenko, "Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerimiz fiili olarak donmuştur" ifadelerini kullandı.

KANADA'DA SINIR DIŞI ETTİ

ABD ve AB ülkelerinin yanı sıra Ukrayna ve Kanada da sırasıyla 13 ve 4 Rus diplomatı kovma kararı aldığını duyurdu. 

KRİZ NASIL BAŞLADI?

Eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yuliya 4 Mart'ta İngiltere'nin Salisbury kentinde kimyasal bir maddeden zehirlenmişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, sinir gazıyla saldırı düzenlendiğini söyleyip büyük ihtimalle Rusya’nın sorumlu olduğunu iddia etmişti. İngiltere hükümeti, ülkedeki 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı. Suçlamaları kesin dille reddeden Rusya da, ülkeden 23 İngiliz diplomatı göndererek karşılık vermişti.

"BATI'NIN 'İSTENMEYEN ADAMLARI' RUS DİPLOMATLAR"

İngiltere’nin, çifte ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesi olayıyla ilgili 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı, dünya kamuoyunda tüm dikkatleri yeniden Rus diplomatların üzerine çekti. ABD ve Avrupa’da bulunan Rus diplomatların casuslukla suçlanması, Sovyetler Birliği döneminden bu yana devam ediyor. Bu suçlamaların yanı sıra yıllardır kritik bölgelerde görev yapan Rus diplomatların  ölümleri de dikkati çeken hususlardan bir diğeri

NATO, Rus diplomatların akreditasyonunu iptal etti

NATO, bünyesindeki Rus diplomatların akreditasyonunu iptal etti. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Salisbury saldırısına tepki olarak, "NATO bünyesindeki 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal ettim. Aynı zamanda beklemede olan 3 akreditasyonu da reddedeceğim." dedi.

Stoltenberg, İngiltere'de eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızının kimyasal gazla zehirlenmesine ilişkin NATO'nun aldığı önlemler hakkında Brüksel'deki karargahta basın toplantısı düzenledi.

NATO'nun birlik olarak hareket ettiğini vurgulayan Stoltenberg, Rus diplomatlara ilişkin kararın ardından NATO'daki Rusya misyonundaki personel sayısının 10 kişi azalarak 20'ye düştüğünü belirtti.

Stoltenberg, alınan kararın Rusya'ya açık ve güçlü bir mesaj gönderdiğini, Moskova yönetiminin "kabul edilemez ve tehlikeli davranışlarının bir maliyeti olduğunu" ortaya koyduğunu söyledi.

Rusya'nın, Salisbury saldırısının ardından yapıcı bir tepki vermediğini savunan Stoltenberg, "Davranışlarımız tüm müttefiklerimizin çok ciddi güvenlik endişelerini yansıtıyor ve Rusya'nın davranışlarına yönelik uluslararası tepkinin bir parçasını oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, NATO'nun bünyesindeki 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etmesi ve beklemede olan 3 akreditasyonu da reddetme kararının "orantılı" olduğunu bildirdi.

NATO'nun Rusya'ya yönelik genel politikasında bir değişikliğe gidilmeyeceğine işaret eden Stoltenberg, ittifakın Rusya'ya ilişkin caydırıcılık ve diyalog içeren çift ayaklı tutumunu sürdüreceğini aktardı. Stoltenberg, bu çerçevede bir sonraki NATO-Rusya Konseyi için hazırlıkların devam ettiğini dile getirdi.

Bu kararın somut olarak ne anlama geldiğinin sorulması üzerine ise Stoltenberg, ittifak ülkeleri ve ortaklarının verdiği tepki sonucu Rusya'nın NATO ülkelerinde istihbarat çalışmaları yapma kabiliyetinin azalacağını kaydetti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar