Ay tutulması ne zaman? 2018'de Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

Ay tutulması, Ay'ın Dünya'nın gölgesinde kaldığı bir doğa olayıdır. Peki 2018'de ay tutulması kaç defa olacak, ne zaman gerçekleşecek? Türkiye'den izlenecek mi?

Ay tutulması ne zaman? 2018'de Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
28 Aralık 2017 Perşembe 11:29

Ay tutulması, Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan doğa olayıdır. Yılda en az iki kez gerçekleşir ve Güneş tutulmasının aksine çıplak gözle görülebilir. Geceleri gözlemlenebilen ay tutulmasının tam, parçalı ve kısmi olmak üzere üç tipi vardır.

Buna göre tam tutulma sırasında dünyanın gölgesi tamamen ayın üzerine düşerken, parçalı tutulmada da kısmi olarak ayın üzerine düşer. Gölgeli tutulma olayındaysa dünyanın gölgesi ayın yarısına düşer ve ayın yarısı hala güneş ışığı almaya devam eder. Bu durumda ayın görüntüsü sönük olup, nadir görülen bir tutulma türüdür.

Normal olarak ay tutulması olayı yılda iki kez gerçekleşen bir olaydır.Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat civarı sürer. Günümüze kadar gerçekleşmiş olan ay tutulması olayında en küçük zaman sınırı ise 40 dakika olarak belirlenmiştir.

GÜNEŞ TUTULMASI İLE AY TUTULMASI ARASINDAKİ FARK

Güneş tutulması olayında ay, dünya ile güneş arasında kalarak dünyanın belirli noktalarının karanlık içinde kalmasına neden olur. Yani Ay Güneş'in önüne geçer. Ay tutulmasında ise Dünya, Ay ve Güneş arasında kalarak ayın karanlıkta kalmasına neden olur.

2018'DE 2 AY TUTULMASI OLACAK

Peki 2018'de Ay tutulması olacak mı? Hangi tarihlerde gerçekleşecek? Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte tüm bu soruların cevabı...

2018 yılında iki ay tutulması gerçekleşecek. Bunlardan biri 31 Ocak'ta, bir diğeri ise 27/28 Temmuz'da meydana gelecek. Buna göre;

31 Ocak Çarşamba günü gerçekleşecek olan Ay tutulması, Türkiye saatiyle 13.51'de başlayacak ve 19.08'de sona erecek. Tutulmanın son anları Türkiye'den, özellikle doğu bölgelerimizden de görülebilecek.

İkinci tutulma ise 27/28 Temmuz 2018 Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece Türkiye saati ile 20.14'de başlayacak ve 23.21'de maksimum seviyeye ulaşacak. Saat 02.38'te ise sona erecek. Bu ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar