Arakanlı Müslümanlar yaşadıklarını anlattı

Arakanlı Müslümanlar, 30 Ağustos'ta Myanmar ordusunun düzenlediği operasyonla ilgili yaşadıklarını anlattı.

Arakanlı Müslümanlar yaşadıklarını anlattı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
14 Kasım 2017 Salı 21:31

Arakanlı Müslümanlar, 30 Ağustos’ta Myanmar ordusunun Tula köyüne düzenlediği operasyonla ilgili olarak şunları söyledi;  Askerler, nehir kenarında etrafımızı sarıp bize diz çöktürdüler. Bizleri öldürmeye ve tecavüz etmeye başladılar.

Boğazımı kesmeye çalıştılar. Bebeğim yanımdaydı, onu çekip aldılar ve yere atıp, öldürdüler.

"Çocuğum annesi için ağlıyor, onu nasıl geri getireceğiz?"

Myanmar ordusunun gençleri ve çocukları öldürdüğünü söyleyen Arakanlı bir baba sözlerine şöyle devam etti;  Ateşe başladıklarında insanlar tüm yönlere doğru kaçmaya başladı. Bazı insanlar kurtuldu ancak erkek ve gençlerin çoğu öldü. Muhammed Süleyman’ın karısı ve üç kızı da ölenler arasındaydı. Çocuğum çoğu zaman annesi için ağlıyor. Onu nasıl geri getireceğiz?

"Operasyonda kötü muamele olmadı"

Myanmar hükümeti bu ifadelerle ilgili olarak açıklama yapmadı. Kendi hazırladıkları iç raporda da operasyonlarda kötü muamele olmadığını açıkladı.

100’den fazla Müslüman öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar’ı Arakan Müslümanlarına ”etnik temizlik yapmakla” suçluyor. Cuma gününden bu yana süren çatışmalarda 100’den fazla kişinin öldüğü sanılıyor. Nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar’daki Müslümanlar, vatandaşlık da dahil olmak üzere birçok temel hakka sahip değil.

Myanmar ordusu geçen Ekim ayında bölgede büyük bir operasyon başlatmış, onbinlerce Arakanlı Müslüman kaçarak Bangladeş’e sığınmaya çalışmıştı.

Myanmar ve Arakan nerede?

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti ve ayrıca bilinen adlarıyla Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya’da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos ve Tayland arasında yer alan ülkedir. Myanmar, Çinhindi’nin kuzeybatısında yer alır. Komşuları kuzeybatıda Hindistan ve Bangladeş, kuzeydoğuda Çin, güneydoğuda Laos ve Tayland’dır. Ülkenin güneybatı kıyıları Bengal Körfezi ile çevrilidir.

Myanmar'ın 7 eyaletinden biri olan Arakan Bangladeş-Burma sınırının 50.000 kilometre karelik bir alanında bulunur. Nüfusu 4 miyondan fazladır fakat bölgenin nüfüsü yaşananların ardından 1 buçuk milyona kadar gerilemiştir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar