Almanya’dan tahliye açıklaması

Büyükada davasında yapılan tahliyeler sonrası Alman hükümetinden açıklamalar geldi.

Almanya’dan tahliye açıklaması
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
26 Ekim 2017 Perşembe 10:16

Büyükada davası aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi. Almanya, Peter Steudtner'in serbest kalmasını memnuniyetle karşıladı.

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, mahkemenin kararını “Cesaret vericidir, ilk adımdır” diye değerlendirdi. Gabriel açıklamasında “İstanbul'daki mahkemenin Peter Steudtner'in tutukluluk haline son vermesine sevindim. Ancak sebepsiz yere Türk hapishanelerinde hâlâ tutulan Almanlar var. Bunlar için de bir çözüm bulunması ve serbest kalmaları için kararlı çabamızı sürdüreceğiz” dedi.

 Federal Hükümetin Sözcüsü Steffen Seibert ise sosyal medya hesabı Twitter üzerinden “Nihayet! Peter Steudtner ve diğer insan hakları savunucuları serbestler. Onlar için sevinçliyiz. Diğer tutukluları düşünüyoruz” mesajını paylaştı.

 Büyükada'da toplantı yaptıkları otelde 5 Temmuz’da gözaltına alınan Uluslararası Af Örgütü Türkiye, Yurttaşlık Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 8’i tutuklu 11 sanık dün ilk kez hâkim karşısına çıktı.

 İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Almanya İstanbul Başkonsolosu Georg Wilhelm Dr. Birgelen ve Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrant Buchwalter de izledi.  7’si tutuklu 9 sanığın katıldığı duruşmaya, İlknur Üstün ile ByLock suçlamasıyla İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu olan Taner Kılıç ise SEGBİS ile bağlandı.

 SAVCI 7 TAHLİYE İSTEDİ

 Sanıklar ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini talep etti. Günal Kurşun, Peter Frank Steudtner, İlknur Üstün, Ali Ghravi, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem’in adli kontrol ile tahliyesini talep eden duruşma savcısı, Veli Acu’nun tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme 4 kişiye yurtdışına çıkış yasağı koyarak sanıkların hepsini tahliye etti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar