Almanya, Türkiye'ye yönelik tank satışını durdurdu

Başbakan Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'ye taahhüt ettikleri Leopard tankı modernizasyonunu şimdilik durdurdu.

Almanya, Türkiye'ye yönelik tank satışını durdurdu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
25 Ocak 2018 Perşembe 16:01

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, iki hafta önce Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede Türkiye'deki Leopard tanklarının modernizasyonu ve iki ülkenin birlikte savaş uçakları için mühimmat üretme planlarına yönelik taahhütte bulunmuştu.

Kamuoyunun tepkileri ve muhalafetin eleştirileri üzerine Başbakan Angela Merkel ile Gabriel, şimdilik Türkiye'ye Leopard tank satışını ve modernizasyonunu durdurma kararı aldı.

Der Spiegel dergisinin haber sitesine göre Almanya'da 24 Eylül seçiminden beri koalisyon hükümeti kurulmaya çalışılırken görevdeki hükümet Afrin'e operasyon yapan NATO müttefikine kritik silahların ihracatıyla ilgili artık karar almayacak.

CDU lideri Merkel ile SPD'li Gabriel, Türkiye'nin Leopard tanklarıyla ilgili taleplerine dair nihai kararın, CDU ile SPD'nin kuracağı yeni 'büyük koalisyon' hükümetine kalması konusunda uzlaştı.

Almanya Dışişleri Bakanı, Spiegel'e yaptığı açıklamada, hükümetin Suriye'nin kuzeyindeki durumdan dolayı çok kaygılı olduğunu söyledi.

Gabriel, mevcut koşullar altında askeri çatışmaların yaşandığı bölgelere askeri ekipman gönderemeyeceklerinin açık olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, bir müttefik olarak Almanya'dan destek ve dayanışma beklediklerini belirtti. Çavuşoğlu, "Leopard tanklarıyla ilgili bir komisyon toplanacaktı. Bu komisyon toplantısı ertelendi. Askıya alma ya da iptal diye bir şey yok." dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar