3 DNA ne demek? Bir vücutta 3 ayrı DNA olması ne anlama geliyor?

17 yaşındaki gencin 3 DNA taşıması insanlar araştırılmaya başladı. Peki ya 3 DNA ne demek? Bir vücutta 3 ayrı DNA olması ne anlama geliyor?

3 DNA ne demek? Bir vücutta 3 ayrı DNA olması ne anlama geliyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
7 Haziran 2018 Perşembe 12:48

17 yaşındaki Dolunay Deniz’in literatürde az görülen bir durum olarak görülen 3 DNA’ya sahip. Dünyada sayılı görülen bu vakanın nasıl olduğu merak ediliyor. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan 3 DNA’ya sahip olan Dolunay Deniz’in durumu hakkında detaylar haberimizde.

3 DNA ne demek? Bir vücutta 3 ayrı DNA olması neden olur?

17 yaşındaki Dolunay Deniz vücudunda ablası ve dayısının DNA'sıyla birlikte 3 DNA taşıyor. Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç. Dr. Müge Gökçe, "Bu literatürde az görülen bir durum. Türkiye'de hiç yok. Dünyada 7-8 vaka var" dedi. Kanında ayrı saçında ayrı karaciğerinde ayrı bir DNA taşıyor. Dünyada bir vücutta 3 DNA taşıyan sayılı insanlardan biri.

NTV'den Melike Şahin'in haberine göre 2 yıl önce lösemi teşhisi konulan Dolunay Deniz'e ablasından ilik nakli yapıldı. Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç. Dr. Müge Gökçe, "Nakilden bir ay sonra karaciğerde ilik savaşı olduğunu gördük. Yani ablanın hücreleri Dolunay'ın karaciğeriyle savaşıyordu. İlaç tedavisi uyguladık. Ama hepsine yanıtsız kaldı" diye konuştu. 3 ay önce dayısının karaciğerinden bir parça nakledilen Deniz, şimdi bir ilik bir karaciğer nakli, 3 DNA ile sağlıklı bir genç olarak hayatına devam ediyor. Deniz, bu 3 DNA'nın birbirleriyle savaşmaması için ömür boyu ilaç tedavisine devam edecek.

DNA nedir?

DNA veya tam açılımıyla Deoksiribo Nükleik Asit, virüslerin bir kısmının ve tüm organizmaların biyolojik gelişmeleri ile canlılık işlevleri için gerekli olan ve genetik talimatlar taşıyan nükleik bir asittir. DNA’nın esas rolü, bilginin uzun süreli olarak saklanmasıdır. RNA ve Protein gibi, hücreye ait olan diğer bileşenlerin inşası için ihtiyaç duyulan bilgileri kapsamasından dolayı DNA; bir şablon veya kalıba benzetilmektedir. Genetik bilgileri kapsayan DNA parçalarına GEN adı verilir, ancak başka DNA dizilerinin de yapısal fonksiyonları mevcuttur (Kromozomların şeklinin belirlenmesi gibi). Diğer DNA dizileri ise genetik bilginin ne şartlarda ve hangi hücrelerde kullanılacağının düzenlenmesine yaramaktadırlar.

DNA, kimyasal olarak nükleotid adı verilen ve basit birimlerden meydana gelen iki uzun polimerden oluşmaktadır. Polimerlere ait omurgalar ise, ester bağlarıyla birbirine bağlanmış fosfat-şeker gruplarından oluşur. Birbirlerine ters yönde uzanan fosfat ve şeker içerisindeki her bir şeker grubuna, dört molekülden biri bağlı durumdadır. DNA omurgası boyunca oluşturulan bu dizi, genetik bilgiyi kodlamaktadır. Kodlanan bu bilgi protein sentezi boyunca genetik kod vasıtasıyla okunduğunda, proteinlerin aminoasit dizisini belirlerler. DNA’daki bilgi, bu işlem esnasında başka bir nükleik asit olan RNA’ya kopyalanmaktadır (transkripsiyon).

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar