2019 WRC MONTE-CARLO RALLİSİ İLK ÜÇ GÜN NEFESLERİ KESTİ

2019 WRC 1. AYAK YARIŞI FRANSA ALPLERİNDE BAŞLADI. Son Dünya Ralli Şampiyonu Sebastien Ogier 3 gün sonunda genel klasman liderliğini devam ettiriyor. İkinci sırada Hyundai pilotu Thierry Neuville yer aldı. İkisinin arasında sadece 44 saniye var. Rallinin üçüncü basamağında ise Sebastien Loeb var

Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
26 Ocak 2019 Cumartesi 21:23

WRC MONTE-CARLO RALLİSİ 24 OCAK PERŞEMBE GÜNÜ START ALDI

Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) 2019 her yıl olduğu gibi bu yıl da Fransa Alplerinde başladı. Efsane Monte-Carlo Rallisinin başlangıç tarihi 1911 yılına kadar uzuyor. O yıllarda resmi olarak başlamayan ralli yarışları ilk kez 1911 yılında Monte-Carlo'da gerçekleşmiş. İlk 1973'te Dünya Ralli Şampiyonası resmi adını almış. 1977'den itibaren iki sezon pilotlar kupası verilirken, 1979 ile birlikte ilk kez sezonu zirvede noktalayan pilot bir FIA dünya şampiyonu unvanını alma şerefine erişmiş. İşte bu hafta bu efsane yarışta ekipler bir kez daha sahne aldı. Biz de bugün  siz değerli okurlarımız için gün gün yarışı mercek altına alacağız.

MONTE-CARLO RALLİSİ 2019 1. GÜN

87. Kez organize edilen MONTE-CARLO Rallisi 394.74 km'den 322.81 km'ye düşürüldü. Aynı şekilde, etaplar da 17'den 16'ya düşürüldü.

Toyota sürücüsü Ott Tanak, 2019 Dünya Ralli Şampiyonası'nın ilk ayağı olan Monte Carlo'da perşembe gününü ilk sırada tamamlamayı başardı.

OTT TANAK: Bazı yerlerde diğerlerinden daha fazla kaygan zemin vardı. Yol ve koşulları okumak büyük bir işti. Ama iyi bir seçim yaptık ve araba ve lastiklerden memnunum; Bir anlamda güvende olduk, ama aynı zamanda akıllıca bir seçim gibi görünüyordu. Kesinlikle. İyi bir başlangıç ​​yapmak iyi, ama çok uzun bir yol var ve daha da zorlaşabilir. Yapılacak büyük bir iş ve çok fazla odaklanılması gerekiyor. Yüzde 99'u tam kuruydu, belki buzlu sadece iki yerdi.

https://www.youtube.com/watch?v=th4IZyZoJkk

Hyundai ile yeni bir mücadeleye başlayan Sebastien Loeb iyi başlamasına rağmen 2. etapta yavaş kaldı.

SEBASTIEN LOEB: Öndeki arabalar karı kesti ve ondan çok daha fazla yola kar yağdı. Sonuçlar açıklandı, biraz şaşırdık. Daha iyisini yapamadık,  Her şey yolunda gitti. Şimdi bir sonraki özelde daha zor olacak, en iyi lastikleri seçmeliyiz çünkü yol yine kirli olacak. Önümüzde ki iki gün için iyi hazırlanmalıyız.

Bu yıl Citroen'den ayrıldıktan sonra Toyota ile anlaşarak  WRC mücadelesine geri dönen Meeke, La Breole-Selonnet etabında ikinci  en iyi zamanı yaptı. Ancak Meeke, 2. etabın son kilometrelerinde lastik patlattı ve 7. sıraya geriledi.

KRIS MEEKE: Duygu oldukça iyiydi. Dürüst olmak gerekirse, başlamadan önce biraz endişelendim. Ara verdikten  bu yana dokuz ay geçti. Testte bir rallide olanları asla hesaplayamazsınız. Bu sabah ilk koşumun başlangıcını berbat ettim. Bir ritme girdikten sonra güzeldi, ama arabayı sadece ralli koşullarında öğreniyorsun. Shakedown oldukça kuruydu ve muhtemelen bir Korsika ortamını temsil ediyordu, ama orada kesinlikle kış şartları vardı. Başlamak çok güzel. Bu rallide sıfır beklentim var. Arabayı anlamak uzun zaman alıyor. Her şey dürüst ve düzenli olduğunda dahi asla o mükemmellik sınırına ulaşamazsınız, bu çok zor. Dürüst olmak gerekirse, beklentiler sıfır ama elimden geleni yapacağım. Pazar öğleden sonra Monako'da olmak istiyorum. Tommi ile birlikte çalışmak güzel. Sanırım Doksan Dönemi döneminde yaşayan herkes için bir kahraman. Finlilerle çalışmak güzel, iyi bir takım çalışması var. Atmosferin tadını çıkarıyorum.

Tanak, 2. etapta en hızlı 3. isim olsa da günü 9.1 sn farkla lider tamamlamayı başardı.

OTT TANAK: 9 Saniye fark yaratmaz, ama yine de memnunum.

Citroen takım pilotu Sebastien Ogier, perşembe günü tamamlandıktan sonra genel klasmanda 2. sırada yer aldı.

SEBASTIEN OGIER:  Ben de bu keşif sürecindeyim. Henüz araba ile yüzde 100 bütün değilim. Henüz arabamda mükemmel tepkilere sahip değilim ve kolay olmayacağını biliyorum. Tamam, başlangıcı iyi yaptık ama bu pek bir şey ifade etmiyor. Her zaman olduğu gibi bu rallide mütevazi olmalı ve çok zor şartlarla karşı karşıya kalmalıyız. Shakedown belki de hafta sonunun belki de en kolay olanıydı. Hafta sonu için bunun çoğuna sahip olamayacağız.  Bakalım bu gece ne olacak. Etaplar oldukça kuru görünüyordu, ama dün biraz kar yağdığında işler çok değişti. Elbette bu gece bazı karışık şartlarımız olacak, belki ikinci aşama daha nemli ve kuru olacaktır. Bence pek çok sürpriz barındırıyor. Yolda kalmak için etaplardan gelen tüm bilgilere ihtiyacımız olacak.

Rallinin 2. etabında en hızlı isim Thierry Neuville oldu. Bu etap birinciliğ onu 3. sıraya yükseltti ve Tanak ile farkı 14.3 sn'ye düşürdü. Neuville bu etapta lastik seçiminde risk aldı. Karlı etaba rağmen süper yumuşak slick lastiklerle etaba çıktı. İlk etapta Buzlu ve karlıydı burada oldukça yavaşlamak zorunda kaldı ancak 2. etapta yolların temiz olmasıyla maksimum atak yaptı ve ilk etapta kaybettiği zamanı 2. etapta diğerlerine fark atarak telafi etti.

THIERRY NEUVILLE: Çividen başka lastik seçimi yapan sadece biziz, kavrama hala devam ediyordu. Biraz fazla temkinliydik ama yönetmek zorunda kaldım. Şimdi, bir sonraki adımda avantaj sağlamayı umuyoruz. İlk Sahneden başlayarak kendimize dedik ki 50' saniye kaybedersek tamam! İlk etapta

Perşembe günü genel klasman ilk 10'u Citroen'in yeni pilotu Esapekka Lappi 4. sırada tamamladı. Onu Toyota'dan Jari-Matti Latvala ile M-Sport Ford'dan Elfyn Evans , Hyundai'den Andreas Mikkelsen ile M-Sport Ford ile WRC'ye yükselen Pontus Tidemand oldular.

MONTE-CARLO RALLİSİ 2019 2. GÜN

Sebastien Ogier Monte -Carlo Rallisinin ikinci gününe iyi başladı. Eski takımına döndükten sonra araca yeniden alışmaya çalışan Ogier bu yarışı kazandığı takdirde bir rekora daha imza atacak. Art arda bu ralliyi 6. kez kazanmanın sevincini yaşayacak.  Citroë3 C3'ü ilk kez kullanan dünya şampiyonu, FIA Dünya Ralli Şampiyonası'nın ikinci ayağını, rakip Thierry Neuville'e göre 2.0 sn avantajıyla bitirdi. İkisi, kemik kuru asfalttan kar ve buza değişen karışık durum gösteren hızlı etaplar için tüm gün zıt lastik stratejileri uyguladı. Açılış özel etabının iptali, çivili kış lastikleri kar ve buzdan faydalanmasına izin verecek olan Ogier'e bir darbe vurdu. Belçikalı pilot Thierry Neuville, öğleden sonraki açılışta 20 saniyelik bir düşüş yaşadı ve Ogier 14.0 saniyelik bir avantaj sağladı. Ancak Hyundai i20 sürücüsü şartlar uygun olduğunda atağa kalktı ve final etabını kazanarak misilleme yaptı. 

SEBASTIEN OGIER: Sadece ben Thierry önündeyim fakat Monte-Carlo'da işler hızla değişebilir” dedi. “Yarın sınırda olmak önemlidir, ancak bu rallide sınır başka yerlerden daha güvenlidir. Biraz daha fazlasını yapabilirim, ancak Monte'de biraz daha dikkatli bir stratejinin karşılığını verebilirim. 

Andreas Mikkelsen, Cuma günü final podyumu için mücadele etti. Hyundai'nin bir Başka i20 sürücüsü Norveçli Mikkelsen final etabında gösterdiği performansın karşılığını aldı ve genel klasmanda üçüncü sırayı aldı.

Toyota Gazoo Racing pilotu Jari-Matti Latvala'nın Toyota Yaris'i 7.4 saniyelik bir avantaj elde etti ve günü 4. sırada tamamlamayı başardı.

Sebastien Loeb'in cesur lastik seçimleri, dokuz kez dünya ralli şampiyonunun lider sıralarında yukarı ve aşağı sıçradığını gördük. Düşük bir başlangıç pozisyonuna rağmen iki etap kazandı. Etaplarda çamur ve çakılla mücadele etmek zorunda kaldı.

M-SPORT FORD Takım pilotu Elfyn Evans Ford Fiesta R5 i ile günü 6. sırada tamamladı.

Rallinin 2. günü sorun yaşayan Tänak oldukça sinirli gözüktü. Güne lider başlayan OTT  TANAK etap içinde lastik patlattı ve jant kırdı. Bu ona pahallıya mal oldu. Günü lider kapatan Sebastien Ogier'den tam 2 dakika 34 saniye fark yedi. Bu kendisini oldukça sinirlendirdi. Zor koşularda böylesi zaman kaybını kapatmak oldukça güç.

Toyota Gazoo Racing'in bir diğer yeni pilotu Kris Meeke iki kez Toyota Yaris'inde de benzer bir problem yaşadı ve son etapta tekerleği değiştirmek için durdu. Bu ona neredeyse dört dakika zaman kaybettirdi.

WRC 2 Pro lideri Gus Greensmith ve WRC 2 sürücüsü Yoann Bonato ile ilk 10'u tamamlayan sürücüler oldu.

Günün şanssız ekibi Esapekka Lappi aracının ön sol salıncak kemiğini kırdıktan sonra C3'ünün kontrolünü kaybetti ve çarpmaya başladı, Pontus Tidemand'ın Ford Fiesta R5'inin salıncak kemiği hasar gördü.

MONTE-CARLO RALLİSİ 2019 3.GÜN

SÉBASTIEN OGIER VE THIERRY NEUVILLE, BUGÜN DAĞ YOLU DÜELLOSUNDAN SONRA BİR KAÇ SANİYEDEN AZ BİR SÜRE FARK İLE GÜNÜ TAMAMLADILAR. PAZAR GÜNÜ MONTE-CARLO RALLİSİNİN FİNAL ETAPLARINDA KOZLARINI PAYLAŞACAKLAR.

Ogier, Fransız Alpleri'nde Citroën C3'ü ile art arda altıncı etap zaferini kazanarak 4.3 saniye zaman farkı ile öncülük etti. Yarın 64 km'yi kapsayan sadece dört hızlı etap, FIA Dünya Ralli Şampiyonası sezonuna büyüleyici bir açılış için bekliyor.

6 Kez Dünya Ralli şampiyonu Ogier, Gap'ın kuzeyindeki özel açılış gecesi etabındaki 2.0sn avantajını 5.6sn'ye ye çıkardı. Belçikalı pilot Neuville, Ogier ile arasındaki farkı biraz daha kapattı. İki pilot arasında sadece 43 saniye kaldı. Yarın ki 4 özel etap çok heyecana sahne olacak.

SEBASTIEN OGIER: “Büyük bir ipucum var, bu sabahtan bu yana iki katına çıktım!” Diye şaka yaptı. “Yarın daha kolay koşullar bekliyorum ve yoğun bir son gün olacak. Thierry pes etmeyecek. İkimiz de bitiş çizgisini geçmek istiyoruz ama ikimiz de kazanmak istiyoruz. ”

Hyundai i20 sürücüsü THIERRY NEUVILL:  Gap'tan gelen Ogier'e karşı buz, kar ve kuru asfalt arasında değişen yollarda zor bir görev yaptığını kabul etti. “Güvende tuttum. Ogier evinde, burası onun bölgesi. Etapları iyi biliyor ve ben dikkatli olmam gerekiyordu, ” dedi.

Hyundai pilotu Sébastien Loeb ve Toyota Gazoo Racing  pilotu  Jari-Matti Latvala, önlerindeki ikilinin neredeyse iki dakika gerisinde üçüncülük ve dördüncülük savaşı verdi. Dokuz kere şampiyon olan Loeb bugün üç kez yer değiştirdiler, ilk kez i20 kullanan ekip liderin 1 dakika 58 saniye gerisinde 3. sırada günü tamamlarken Jari-Matti Latvala, Loeb'den sadece 2 saniye kötü zaman yaparak 4. sıraya yerleşti.

Hyundai pilotu  Andreas Mikkelsen güne üçüncü olarak başladı ancak Norveçli günün ilk etabında yolun kenarındaki bir duvara doğru aracını kaydırdığında podyum umutları parçalandı.  Bu çarpma  i20'sinin arka soluna hasar verdi ve yarış onun için sona erdi.

Toyota Gazoo Racing  pilotu  Ott Tänak dün kırık bir jantt ile mücadele ettiği için rakiplerinden uzaklaşmıştı. Bu öğleden sonra cesur bir lastik seçiminin desteğiyle, Estonyalı Toyota Yaris'i ile dört etabı da beşinci sıraya tamamladı ve günü genel klasman 5. si olarak tamamladı. Loeb / Latvala ile arasında sadece 15 saniye kaldı.

Toyota Gazoo Racing'in yeni  pilotu  Kris Meeke bu sezon Yaris ile ilk kez tanıştı. Gün sonunda liderin 5 dakika 26 saniye gerisinde günü 6. olarak tamamladı. Yarışın üçüncü gününe 8. sırada başlayan Meeke iki sıra daha yükselerek podyum için heveslendi. Tanak ile arasında yaklaşık 3 dakika fark var. Yarınki 4 özel etapta bunu kapatabilmesi oldukça güç. Yarın bekle gör takdiğini uygulayacak ve önündekilerin hata yapmasını bekleyecek.

WRC 2 Pro lideri Gus Greensmith ve WRC 2 lideri Yoann Bonato yedinci ve sekizinci oldu. Stéphane Sarrazin ve Guillaume de Mevius MONTE-CARLO RALLİSİNİN üçüncü gününde Genel klasman tablosunu tamamlayan isimler oldu.

Elfyn Evans, Ford Fiesta R5'i ile 10. özel etabı geçerken ağaçlıklı bir bölgede çok hızlı bir şekilde yoldan çıktı ve ağaçlara vurdu. Artık onun için bu kaza yarışın sonu demekti.

Esapekka Lappi, C3'ünde şüpheli bir motor problemiyle aracını park etti. Rallye Monte-Carlo kuralları gereği bugün yarış dışı kalanların hiçbirinin yarın tekrar yarışamıyacağı anlamına geliyor.

Pazar günleri final geleneğine sadık kalınıyor. Monako'nun üstündeki Alpes Maritimes dağlarına, 63.98km'yi kapsayan iki etap ve efsanevi Col de Turini'nin iki geçişinden oluşacak. Ralli kapanışı ise Power Stage en hızlı beş sürücüye bonus puanı sunuyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar