Yuan nasıl satın alınır, kazandırır mı? Çin yuanı (CNY) kaç Türk Lirası?

Döviz kurlarının son dönemlerde artmasıyla birlikte esnaf döviz tercihlerini Çin yuanından yana kullanmaya başladı. Peki ya Yuan nasıl satın alınır, kazandırır mı? Çin yuanı (CNY) kaç Türk Lirası?

Yuan nasıl satın alınır, kazandırır mı? Çin yuanı (CNY) kaç Türk Lirası?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
5 Eylül 2018 Çarşamba 10:42

Son dönemlerde dövizin rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte özellikle doların ülkeler arasında şantaj haline gelmesiyle birlikte yatırım yapmak isteyen vatandaşlar farklı dövizlere başvurdu. Bu döviz tercihlerinden biri de Çin yuanı oldu. Almak isteyenlerin merak ettiği konu ise Yuan nasıl satın alınır, kazandırır mı? Çin yuanı (CNY) kaç Türk Lirası? Sorularının cevabı..

Küresel arenada yaşanan ticaret savaşları ve Türkiye ile ABD arasındaki siyasi gerilim ticaretin sıcak noktalarında yeni trendler yaratmaya başladı. 50 binden fazla esnafın yer aldığı Tarihi Yarımada ve Kapalıçarşı bölgesinde birçok tüccar döviz tercihlerine Çin para birimi yuanı da eklemeye başladı. Çin'in kendi para birimini dünyada rezerv para yapma hamlelerini takip eden esnaflar birikimlerinin bir kısmını yuana çeviriyor.

Mısır Çarşısı'nda 20 yıldır esnaflık yapan Salim Mercan da geçen hafta birikimleri ile yuan aldığını belirtiyor. Mercan bu tercihinin sebebini şu sözlerle anlatıyor: "Çin ekonomisi her geçen gün ABD'nin tahtını sallıyor. Bana göre bu savaşın kazananı Çin olacak ve para birimi güçlenecek. 2 ya da üç sene sonra yuanda yüzde 100 değer artışı olacağı söyleniyor." Bir başka esnaf ise yuandaki değerlenme potansiyelinin bir politika gereği baskılandığını ifade ediyor. Bu baskının Çin devletinin bir politikası olduğunu ifade eden ticaret erbabı, "Bu baskılama kademeli şekilde kaldırılacak. Bu seviyelerden yuan bulmak imkânsız olacak" yorumunu yaptı.

Çin yuanı nedir?

Çin’in para birimi, yuandır ve sembolü ¥ şeklindedir. Uluslararası kodu ise CNY olarak kısaltılmaktadır. Çin Merkez Bankası tarafından basılmaktadır ve birkaç farklı Asya ülkesinde daha kullanılmaktadır. Tüm Çin paralarına verilen isim ise Renminbi’dir.RMB şeklinde kısaltılan bu kelime, halkın parası anlamına gelmektedir. Yuan ile birbirine karıştırılmasına rağmen, ikisinin de birbirinden farklı olduğu ortadadır. Kısaca Çin’in para birimi yuan iken, ülkedeki tüm paralara verilen isim Renminbi’dir. 2016 yılında ‘elit para birimleri’ arasında anılmaya başlayan yuan; Amerikan doları, İngiliz sterlini, Japon yeni ve Euro ile aynı sepete girmiştir.

Yaygın kullanılan para birimi büyüklükleri ise şu şekildedir:

100 Çin yuanı
50 Çin yuanı
20 Çin yuanı
10 Çin yuanı
5 Çin yuanı
2 Çin yuanı
1 Çin yuanı
5 jiao
2 jiao
1 jiao
5 fen
2 fen
1 fen

Çin Yuanı – Türk Lirası Paritesi (CNY/TRY)

Çin para birimi ile Türk lirasının oluşturduğu kurun gösterimi, CNY/TRY şeklindedir. Parite dizilimine göre CNY baz döviz iken, Türk lirası karşıt konumdadır. Yuanın değerinin artması ile paritenin değeri yükselecektir. Türk lirasının değer kazanması durumunda da paritenin değeri azalacaktır.

Çin yuanı kazandırır mı?

Yuana olan ilginin artmasındaki nedenlerden bir diğeri de para birimin gelecekteki değerlenme potansiyeli. Zira, Çin'in yuanı dünyada bir rezerv para birimine dönüştürme hamlelerine her gün yeni halkalar ekleniyor. Bu yıl petrol alımlarında yuan kullanmayı planlayan Çin, Rusya ile yerel para birimi ile ticaret yapmak için harekete geçti.

Çin yunanı nasıl satın alınır?

Çin yuan değer kazanmaya devam ettikçe giderek daha fazla yatırımcı Çin para birimine maruz kalmanın yollarını arıyor. Yuan hâlâ ABD dolarına bağlanmışken henüz tamamen serbest ticarete açık değilken, bu duruma hızla yaklaşıyor ve yatırımcılar tarafından daha kolay erişilebilir hale geliyor. 2015 yılı itibariyle, yatırımcıların birkaç temel yuan yatırım seçeneği var: Doğrudan yuan satın almak ve bu para birimi cinsinden nakit tutmak, işlem hacmini yansıtacak şekilde tasarlanmış döviz ticareti fonlarına (ETF'ler) veya döviz ticareti yapan notlara (ETN'ler) yatırım yapmak yuan ve yuan vadeli döviz alım sözleşmeleri satın almak veya forex piyasasında dolar karşısında yuan satın almak.

Çin Bankası, yatırımcıların yuan cinsinden ABD doları ile tasarruf veya yüksek getirili vadeli mevduat hesapları açabildiği şubeleri New York, Chicago ve Los Angeles'ta bulmaktadır. Yatırımcılar çekimleri yapmak için fonları ABD dolarına çevirmelidir. Bu hesaplarda para tuttukları sürece, yatırımcılar, Çin para birimi cinsinden değer artışından yararlanırlar. Yuan teslim edilemeyen bir para birimi olarak kaldığı sürece para çekme işlemleri sadece ABD doları cinsinden yapılabilir.

Yuan'a yatırım yapmanın bir başka yolu, Çin para biriminin değerine uygun olarak gerçekleştirilmek üzere tasarlanan ETF'ler aracılığıyla gerçekleştirilir. Bunlardan biri, PowerShares Çin Yuan Dum Toplamı Tahvil Portföy Fonu'dur. Bu ETF, anakara Çin dışında ihraç edilen fakat yine de yuan cinsinden ifade edilen dim sum bono portföyüne yatırılmıştır. Yuan / Renminbi vadeli işlemleri Chicago Mercan Ticaret Borsası'nda (CME) RMB simgesi altında işlem görüyor. Yuan'daki vadeli işlem seçenekleri de mevcuttur.

Çin yuanı kaç Türk Lirası?

5 Eylül 2018 tarihi itibariyle 1 Çin yuanı 0,98 Türk Lirası'na bedeldir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar