Seçmen bilgi kağıtları ne zaman dağıtılacak? Yerel seçim 2019

31 Mart 2019 seçimlerinde oy kullanacak olan adaylar seçmen bilgi kağıtlarının ne zaman dağıtılacağını araştırıyor. Peki ya yerel seçim 2019 için seçmen bilgi kağıtları ne zaman dağıtılacak?

Seçmen bilgi kağıtları ne zaman dağıtılacak? Yerel seçim 2019
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
20 Kasım 2018 Salı 11:11

Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçmen kütüğünde kayıtlı her seçmen için seçmenin oy kullanacağı adres, kaç numaralı sandıkta oy vereceği, sıra numaralarının olduğu ve genel bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı düzenlenir, adreslere gönderilir ya da dağıtılır. Peki ya yerel seçimler için seçmen bilgi kağıtları ne zaman dağıtılacak?

Seçmen bilgi kağıdı nedir?

Seçimlerde tüm seçmenlere postalanan, nerde, hangi sandıkta oy vereceğimizi belirten belgedir.

Seçmen bilgi kağıdı olmayanlar oy kullanabilir mi?

Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için de seçmen kütüğünde kayıtlı olması gerekiyor ve seçmen kütüğünde kayıtlı olan vatandaşlar, bağlı oldukları mahalle muhtarlıklarından da seçmen bilgi kağıtlarını alabilir. Seçim günü seçmen sandığına giden vatandaşların yanlarında herhangi bir sebepten dolayı seçmen kağıtları yoksa (seçmen bilgi kağıdı, seçmen bilgi kartı) kimlik belgelerini göstererek oy kullanabilirler. Ancak kimlik belgelerinin resmi nitelik taşıması gerekiyor. Seçmenler, seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını da www.ysk.gov.tr/ adresinden sorgulayabilir.

Yerel seçim takvimi 2019

Ocak

-Seçim takvimi 1 Ocak Salı günü işlemeye başlayacak.

-Seçim sürecinin başlamasıyla ilk olarak seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından ilan edilecek.

-Siyasi partilerden mahalli idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ye bildirmeleri istenecek.

-Muhtarlık bölgesi askı listelerinin güncelleştirmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılması, www.ysk.gov.tr’de seçmen kayıtlarının sorgulanmasına da ocak ayının ikinci haftasında başlanacak.

-Ocak ayının son günlerinde siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’de kura çekilecek.

Şubat

-Öngörülen takvime göre hangi siyasi partinin hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları şubat ayı başında ilan edilecek.

-Sandık bölgesi askı listelerindeki değişiklikler işlenerek seçmen kütükleri şubat ayının ilk haftasında kesinleşecek.

-Siyasi partiler aday listelerini ayrı ayrı düzenleyerek ilçe seçim kurullarına şubat ayının ikinci haftasında vermesi gerekecek.

-Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

Mart

-Kesin aday listeleri ilan edilecek.

-İl seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına başlanacak.

-Seçime bir hafta kala seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak.

-Seçim propaganda ve yasakları seçime 10 gün kala yani 21 Mart’ta başlayacak.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar