Osmanlı döneminde esnaf ve zanaatkarların kurdukları dayanışma ve yardımlaşma örgütü nedir?

Osmanlı'da esnaf ve zanaatkarların kurdukları dayanışma örgütlerine ne denirdi? Hadi ipucu 28 Eylül sorusunun cevabı haberimizde.

Osmanlı döneminde esnaf ve zanaatkarların kurdukları dayanışma ve yardımlaşma örgütü nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
28 Eylül 2018 Cuma 15:20

Hadi 'nin 28 Eylül saat 20.30 ipucu sorusu olarak; Osmanlıda esnaf ve zanaatkarların kurdukları dayanışma ve yardımlaşma örgütlerine verilen ad soruldu.

Osmanlı döneminde esnafların kurduğu kurdukları dayanışma yardımlaşma örgütlerine ne denirdi sorusu soruldu.Hadi ipucu sorusunun ardından vatandaşlar cevabı araştırmaya başladılar. Hadi ipucu sorusunun cevabı nedir? Hadi Bilgi Yarışması büyük bir heyecanla takip ediliyor. Yarışmada her yarışma için yeni bir ipucu yayınlanıyor.

8 Eylül’de Hadi’de ipucu olarak “Osmanlı döneminde esnaf ve zanaatkarların kurdukları dayanışma ve yardımlaşma örgütlerine ne denildiğini hiç merak etmişmiydiniz? O zaman bilenler bilmeyenlere bir söylesinler, hep beraber öğrenelim” Sorusu soruldu.

28 EYLÜL HADİ SORUNUN CEVABI

Osmanlı döneminde esnaf ve zanaatkarlar tarafından kurulan dayanışma ve yardımlaşma örgütlerine AHİLİK VE LONCA TEŞKİLATI denir.

Lonca, Osmanlı Devleti'nde de kent esnafının ve küçük çaplı üretim yapan zanaatkarların örgütlenme biçimiydi. Temelini Ahilik'ten alan Osmanlı lonca düzeni 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmış, 18. yüzyılın ortalarına doğru "gedik" biçimini alarak 20. yüzyıl başlarına kadar varlığını sürdürmüştür. Osmanlı loncaları manevi kurucuları saydıkları ahi teşkilatına Ahi Evran bağlılıklarını sürdürürken, bir yandan da lonca Ahilik'ın kabul etmediği esnaf türlerini ve gayrimüslimleri de içlerine almışlardı. Ama çırak, kalfa, usta biçimindeki yükselme aşamaları ile üretimde ve ticarette uymak zorunda oldukları ahlakî kurallar Ahilik'le büyük benzerlik göstermekteydi. Osmanlı loncaları yöneticilerini kendileri seçmekte ve iç işleyiş kurallarını da kendileri saptamaktaydı. Bununla birlikte devletin koyduğu kalite standartlarına (ihtisab) ve fiyatlara (narh) da uymak zorundaydılar.

Osmanlı Devleti’nin imparatorluğa dönüşmesiyle birlikte farklı tebaadan halkın da ticaret yapabilmesine olanak sağlayan lonca teşkilatının, yönetsel ve mali yapısı üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur. Lonca teşkilatı, aslında Anadolu’daki esnaflık teşkilatı olan Ahilik’in devamı niteliğinde de düşünülebilir. Yalnız gerek
ekonomik ve sosyal yapısının büyüklüğü gerekse nüfus alanının genişliği nedeniyle farklı fonksiyonları da yerine getiren bir niteliğe sahiptir. Bu çerçevede çalışma günümüze kadar henüz yeterince açıklığa kavuşturulmamış olan günümüz işletmecilik ve yönetim anlayışının bilimsel temelleri ile Ahilik yapısını da karşılaştırmaktadır. Ayrıca Lonca teşkilatının ekonomik oluşumunun muhasebe temelli yapısı üzerine çalışmada değerlendirmeler yapılmaktadır. Son olarak çalışma Ahilik Teşkilat yapısından, Lonca Teşkilatına ve daha sonrada Gedik Teşkilatına geçişin unsurlarını açıklamaktadır

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar