Örselenmiş kadın sendromu nedir, nasıl olur, hukuktaki yeri ne?

Örselenmiş kadın sendromu nedir, nasıl olur, hukuktaki yeri ne? soruları araştırma motorlarında çok sorulmaya başlandı. Peki, Örselenmiş kadın sendromu nedir, nasıl olur, hukuktaki yeri ne? Detaylar haberimizde…

Örselenmiş kadın sendromu nedir, nasıl olur, hukuktaki yeri ne?
Son Güncelleme: 24 Şubat 2020 Pazartesi 15:01
24 Şubat 2020 Pazartesi 14:15

Örselenmiş kadın sendromu nedir, nasıl olur, hukuktaki yeri ne? soruları araştırılmaya başlandı. Hukukçular Avrupa ceza hukukunda yer alan sistemin Türkiye’ye de gelmesini istiyor. Birçok kadın eşi tarafından şiddet görüyor. Bazı kadınlar şiddet anında çaresiz kalarak eşlerini öldürüyor. Hukukçular bu noktada Örselenmiş kadın sendromunun Türk hukukuna girmesini istiyor. Peki, örselenmiş kadın sendromu nedir, nasıl olur, hukuktaki yeri ne? Sizin için araştırdık…

Örselenmiş kadın sendromu nedir, nasıl olur, hukuktaki yeri ne?

Örselenmiş kadın sendromu, kocasından veya duygusal ilişki yaşadığı partnerinden devamlı fiziksel, duygusal ve cinsel şiddet gören kadınların psikolojik durumlarını niteleyen bir kavramdır.

Ceza hukukundaysa, partnerinden  devamlı şiddet gören kadının, partnerinin  eylemi bittikten sonra onu öldürmesi halini ifade etmektedir. İçtihat hukuku ülkelerinin mahkemeleri, partnerlerinin uyguladığı örseleyici ve hayati risk içeren şiddet dolayısıyla öldüren kadınlar için, örselenmiş kadın sendromunu ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan bir neden olarak kabul etmiştir.

Örselenmiş kadın sendromu yaşayan kadınlar, sendrom  nedeniyle çaresiz oldukları ve şiddetten partnerlerini öldürmek dışında kendilerini  koruyamayacaklarını  algısını  taşımaktadırlar.  İçtihat  hukuku mahkemeleri örselenmiş kadın sendromunu cezayı azaltmak veya vermemek için delil olarak kabul etmektedirler. Her ne kadar örselenmiş kadın sendromu içtihat hukuku mahkemeleri tarafından  doğrudan yasal bir savunma nedeni olarak kabul edilmese de, meşru müdafaa, haksız tahrik, isnat yeteneğin kaldıran bir neden veya ceza sorumluluğunu kaldıran bir neden olarak yorumlanabilmiştir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar