Konkordato ilan etmenin maliyeti nedir? Konkordato başvurusu kaç para?

Son zamanlarda şirketlerin konkordato başvurularının ardından konkordato ilan etmenin maliyeti nedir? Sorusu akıllara geldi.

Konkordato ilan etmenin maliyeti nedir? Konkordato başvurusu kaç para?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
4 Ekim 2018 Perşembe 16:01

Konkordato ilan eden şirketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Yeni alınan kararla birlikte şirketlerin yanı sıra vatandaşlar da kişisel olarak konkordato başvurusu yapabilecek. Tüm bu gelişmelerin ardından konkordato başvurusunun maliyetinin ne kadar olduğu merak edilmeye başladı. Gündemde olan konkordato başvurusunun toplam maliyeti nedir? Detaylar azonceoldu.com’da!

Konkordato Türkiye’nin son dönemde en çok duyduğu kelime haline geldi. Şirketlerin yanı sıra borçlu vatandaşların da kişisel konkordato hakkı Türkiye’nin gündemine oturdu. Hukuk çevrelerinde kişisel konkordato ilan edilebilir mi tartışmaları sürerken ilk başvurular önceki gün yapıldı. Mersin, Marmaris, İstanbul ve Ankara olmak üzere 6 kişi ilgili mahkemelere başvurarak şahsi konkordato talebinde bulundular. Mahkeme de talepleri doğrultusunda komiser atadı.

Konkordato ilan etmenin maliyeti nedir?

Son zamanlarda sık duyduğumuz konkordato kadar maliyeti de tartışılmaya başladı. Konkordato başvurusunda bulunmak ücretlidir. Bir şirketin konkordato müracaatında mahkemeye yatırması gereken tutar alacaklı sayısına ve diğer işlemlere göre değişiklik göstermektedir.

Adalet Bakanlığı konkordato gider avansı tarifesi

-Tebliğat gideri (Alacaklı sayısı X 3 X 14 TL)

-Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanacak 7 adet ilan bedeli 550 TL

 -Resmî ilan fiyat tarifesinde belirlenen Basın İlan Kurumu resmî ilan portalında yapılacak 7 adet ilan bedelinin asgari tutarı (7 X 1.500 = 10.500 TL)

-Bir bilirkişi için Bilirkişi Ücret Tarifesi’nde yer alan ücretin 3 katı tutarı olan (3 X 2 X 280 TL) 2.280 TL

 -İlgili kurum ve kuruluşlara yapılacak bildirimler için (50 X 2=100 adet iadeli taahhütlü posta ücreti (100 X 13 = 1.300 TL) 

-Konkordato komseri olarak görevlendirilecek 3 kişi için 5 aylık ücret tutarı olan (3 X 5 X 5.000 TL= 75.000 TL) 

-İflas gideri olarak 15.000 TL (tacir olmayan tek kişi için) 

-Diğer iş ve işlemler için 900 TL

Tüm bu giderlerle beraber yaklaşık 120-150 bin TL arasında. Bu tutar avans olarak tahsil edilmekte olup daha sonra fiilen ödemesi gerçekleştirilmekte. Kişisel konkordato başvurusunda bulunan şahıslardan biri başvuru için 75 TL harç ödediğini belirtiyor.

Konkordato nedir?

Konkordato, "borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma" olarak tanımlanıyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar