Konkordato ne anlama gelmektedir? Konkordato ilan eden firmalar 2018

Son zamanlarda sık duyduğumuz kelimelerden biri olan konkordato ne anlama gelmektedir? Konkordato ilan eden firmalar 2018

Konkordato ne anlama gelmektedir? Konkordato ilan eden firmalar 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
22 Aralık 2018 Cumartesi 10:00

Son dönemde piyasalarda yaşanan nakit akışı sıkışıklığından ya da başka nedenlerden dolayı mali sıkıntı yaşayan şirketlerin başvurduğu yöntemlerden biri de konkordato. Peki ya bu sistem nedir, neden yapılır? Hangi firmalar konkordato talebinde bulundu?

Konkordato Ne Anlama Gelmektedir?

Konkordato, mali açıdan zor durumda olan bir kurumla yapılan iflas anlaşması anlamına gelmektedir. İflas eden şirketin üzerinde bulunan batık borçların temizlenmesi için gerçekleştirilen Konkordato, birçok yöntemle uygulanabilmektedir. Konkordato, batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir.

Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar.

Konkordato Çeşitleri

1-Adi Konkordato

2- İflastan Sonra Konkordato

3- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato

4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması.

Konkordato İlan Eden Şirketler 2018

Metsan İnşaat

Konut AVM ve ofis gibi projeler yapan Metsan İnşaat, konkordato ilan etti. Şirketin sahibi Satoğlu’nun 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün akrabası olduğu biliniyor
Kaynak Yeniçağ: Metsan İnşaat konkordato ilan etti.

Martaş Lojistik

Ünlü Şarkıcı Demet Akalın ile geçtiğimiz aylarda boşanan iş adamı Okan Kurt ve babası Abdi Kurt konkordato talebinde bulundu. Mahkeme, Kurt ailesine ait 10’a yakın şirket ile baba oğlu Kurt için geçici mühlet verdi.

Ulusoy

İflas eden Türkiye'nin en köklü otobüs firmalarından Ulusoy Seyahat'in marka hakkını alan Ulusoy Ulaşım da konkordato ilan etti.

Canet

Canet markası ile onlarca mağazası ile perakende et sektöründe faaliyet gösteren Diltat Gıda ve Bolet Gıda için konkordato talep etti. Çerkezköy Adliyesinde açılan davada iki şirkete de geçici mühlet verildi, konkordato komiseri ataması yapıldı.

Hacıbaba

1989 yılında kurulan ve Türkiye'de 11 şehirde 52 bayiliği olan kuru yemiş devi Hacıbaba konkordato ilan etti.

Çekoil

Yerli akaryakıt firmalarının öncülerinden olan Çekoil konkordato istedi.Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran firmaya 3 ay mühlet verildi.

Ümit Eğitim AŞ

Mektebim Okulları'nın kurucusu Ümit Kalko, sahibi olduğu Ümit Eğitim AŞ için konkordato talebinde bulundu.

DSG İnşaat

Üçüncü havalimanı, Rixos, Swissotel ve Four Seasons otelleri gibi yapıların inşaatlarında görev alan DSG inşaat konkordato ilan etti.

Anatolian Pars Group

Türkiye’nin ilk sıvı atık bertaraf tesisini inşa eden, geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren Anatolian Pars Group konkordato ilan etti.

Lunchbox restoran

11 alışveriş merkezinde faaliyette olan Lunchbox restoran zincirini de bünyesinde barından Dünya Mutfağı Gıda Sanayi ve Şef Gıda Restoran İşletmeleri konkordato talep etti

Emay İnşaat

İstanbul merkezli birçok önemli projeye imza atan ve vergi rekortmeni şirketler arasında yer alan Emay İnşaat, konkordato ilan etti.

Saray Halı

Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından Necati Kurmel’in kurduğu 46 yıllık Saray Halı ve Saray Çiftliği için konkordato talep edildi. Konuyla ilgili şirketten bir açıklama yapılmadı.

Sir Giyim

Türkiye'nin önde gelen markalarına fason üretim yapan büyük tekstil firması Sir Giyim konkordato ilan etti. Sir Giyim bir dönem Armani ve Versace'ye de üretim yapmıştı.

Fleetcorp A.Ş

Filo kiralama sektörünün önde gelen firmalarından Fleetcorp A.Ş.'nin konkordato davasından iflas kararı çıktı. Mahkeme, Fleetcorp A.Ş.'nin borca batık olduğunu ve konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını belirterek iflasına karar verdi.

Avşar Halı

Türkiye ve dünyadaki bir çok büyük otele halı sağlayan ve Çamlıca Camii'nın de halı kaplama işini yapan Gaziantepli 44 yıllık Avşar Halı konkordato ilan etti.

Eser Ayakkabıcılık

1965 yılından bu yana ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren Eser Ayakkabıcılık ve bağlı 2 şirket için konkordato talep edildi. Şirket Ricado Colli markası ile üretim ve ihracat yapıyor.

Bilin Group

Havayolu taşımacılığı ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren Bilin Group üç şirketi için konkordato ilan etti. Mahkemenin 17 Ekim 2018 tarihli kararına göre şirkette 3 aylık geçici mühlet verildi.

Pamukkale Turizm

Pamukkale Turizm için üç aylık geçici mühlet kararı verildi. Kararla birlikte, şirket faaliyetlerinin denetimi için de geçici konkordato komiser heyeti atandı.

Bernardo

Züccaciye piyasası uzmanlarına göre Bernardo kredi imkanlarının sınırlı olmasından dolayı borçlarını çeviremedi ve konkordato ilan etti.

Hedef Yapı

Çamlıca Camii inşaatı, Akasya AVM ve konut inşaatı, Adana Hilton ve Sabancı Üniversitesi inşaatlarında görev alan Hedef Yapı konkordato ilan etti.

Yertaş İnşaat

Ankara ve İstanbul'da önemli metro projelerine imza atan ve 1975 yılında kurulan Yertaş İnşaat, alacaklarını tahsil edemediği için konkordato talep etti.

Dokuz-Sekiz Müzik

Portföyünde Cem Adrian, Fettah Can, Koray Avcı, Aydilge, Ferman Toprak, Emre Altuğ, Yasemin Mori, Murat Boz ve Soner Sarıkabadayı gibi isimler olan, yapımcı Dokuz Sekiz Müzik konkordato için mahkemeye başvurdu.

Alkoçlar Otelcilik

Turizm sektöründe 1950’li yıllardan bu yana faaliyet gösteren 1400 yatak kapasiteli 3 otelin işletmecisi olan Alkoçlar Otelcilik ve Turizm AŞ, konkordato talebinde bulundu.

Yörsan

Süt ve süt ürünleri sektöründe yarım asrı geride bırakan Yörsan Gıda konkordato istedi. Konkordato başvurusu önceki gün Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesine yapıldı.

Özler Grup

Çoğunlukla Devlet Su İşleri'ne (DSİ) bağlı projelerde yer alan ve çok sayıda projeye imza atan Özler Grup da konkordato ilan etti.

Palet İnşaat

Türkiye'nin en büyük barajı Atatürk Barajı'ni inşa eden Palet İnşaat Konkordato ilan etti.

Nafia İnşaat

Devletin birçok kamu ihalesinde yer alan ve çok sayıda projeye imza atan Nafia İnşaat da konkordato ilan etti.

Ceylan İnşaat

40 yıla yakın sürede birçok projeyi tamamlayan Ceylan İnşaat (Ceylan İnşaat Eğitim Kurumları Turizm Ticaret ve Sanayi Limited), yaşadığı mali sıkıntıları aşamayınca Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nden konkordato talebinde bulundu.

Astaldi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde sahibi olduğu yüzde 33 hissenin satışını geciktiren Türkiye'deki finansal gelişmelerden dolayı şirketin geçici bir maddi dar boğaz yaşadığını belirterek Roma'da konkordato başvurusunda bulundu.

Kaşıbeyaz

Son günlerde özellikle ayakkabı ve inşaat firmaları ile gündeme gelen konkordato başvurularına bir yenisi eklendi. Ünlü kebap zinciri Kaşıbeyaz, Bakırköy Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak konkordato istedi.

Eminiş Ambalaj

Eminiş Ambalaj 1970 yılında plastik ve metal ambalaj üretim sektörüne ilk adımını atmıştı. Daha sonra 1994 yılında da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na açıldı. Metal ambalaj ve plastik enjeksiyon üretimi yapan Eminiş Ambalaj KAP’a yaptığı açıklamada konkordato ilan ettiğini duyurdu.

Beta Ayakkabı

Beta Ayakkabı da konkordato başvurusunda bulundu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı konkordato ilanını, "Yeniden yapılandırmış sürecini başlatmış bulunuyoruz" açıklaması ile duyurdu.

Yeşil Kundura

Türkiye’nin en eski ayakkabı markalarından Yeşil Kundura, konkordato başvurusunda bulundu. Şirket hakkında dün karar veren mahkeme, Yeşil Kundura’yı hacizlere karşı korumaya aldı. Üç ay geçici mühlet verilen şirket faaliyetlerinin denetimi için de iki kişilik konkordato komiser heyeti atandı.

Mendo

Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı da olan Osman Alyüz, çoğunluk hissedarı olduğu Mendo İç Giyim Tekstil Pazarlama Ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Mendoğlu Çamaşırları Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Menpa Mağazacılık Pazarlama Tekstil Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi için konkordato başvurusunda bulundu.

Gilan

Kuyumculuk sektörünün önde gelen firmalarından Gilan, iki buçuk ay önce girdiği konkordato sürecinden kendi talebiyle geri çekildi.

Hotiç

Ünlü ayakkabı firması Hotiç, konkordato ilan etti. Hotiç CEO’su Alihan Hotiç’in yaptığı açıklamada mahkemenin dün şirket için tedbir kararı aldığı ifade edildi. Açıklamada şirketin son dönemde piyasadaki hareketlerden dolayı nakit sıkışıklığı çektiği ifade edildi.

Keskinoğlu

Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Keskinoğlu AŞ olarak, 55 yıldır gururla yumurta ve piliç eti sektöründe tüm Türkiye genelinde hizmet veriyoruz. Şirketimiz bugüne kadar Türkiye'yi 75 ülkede temsil ettik. 2017'yi 1,1 milyar TL ciro ile kapatan ve İstanbul Sanayi Odası'nın raporunda 136'ıncı sırada olan şirketimiz, ticari faaliyetlerini aralıksız devam ettirebilmek için, geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunmuş ve bugüne kadar benimsediği şeffaflık ilkesi gereği bu durumu kamuoyuyla paylaşma kararı almıştır.”

Makromarket

Temeli 1991 yılında Songör Ailesi tarafından atılan Makro Market, 2000'li yıllardan itibaren perakende sektörünün önemli Mali sıkıntıya giren Makro Market konkordato istedi oyuncularından biri konumuna geldi. Makro'nun yanı sıra Uyum Market de 5 yıl önce şirketin bünyesine katıldı. Ancak bir süredir şirketin mali sıkıntı yaşadığı çeklerin ödenemediği bilgisi kulislerde konuşuluyordu. Makro Market adına 27 Ekim 2017'de, iflas erteleme başvuruları yasak olduğu için, konkordato talebinde bulunuldu. Mahkemeden şirketin süre talebi gereği tedbir kararı verildi.

Remoil

Yılda 300 milyon lira cirolu Türkiye genelinde bayileri bulunan akaryakıt dağıtım şirketi Remoil için konkordato kararı alındı. Remoil'in konkordato sürecinde ham madde maliyetlerinde döviz kurunda bağlı yaşanan dalgalanmaların etkili olduğu ifade edildi.

Çıtır Usta

Yeme içme sektöründe 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren, bugün 3 ülke, 25 şehir ve 75´ten fazla noktada pide-kebap konseptli restoranlar ile hizmet veren Çıtır Usta şirketi, Bakırköy Ticaret Mahkemesi’ne ‘Konkordato’ başvurusu yaptı. Şirket yönetimine üç “Konkordato Komiseri” atandı.

Taha Kargo

Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan davada Taha Kargo'nun yanı sıra, şirketin yöneticilerinden Emin ve Şebnem Taha için de konkordato talebinde bulunuldu. Mahkeme 14 Aralık itibariyle şirkete üç aylık geçici mühlet verdi. 1994'te kurulan şirket, Fortune dergisi tarafından Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında gösterilmişti. 2014 itibarı ile Türkiye'de 20, Irak'taysa 40 şubesi bulunan şirket Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2017 verilerine göre, lojistik sektöründe Türkiye ihracatında 14'üncü sıradaydı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar