Kredi borcu olanlar için konkordato hakkı nedir?

Son zamanlarda en çok duyduğumuz kelimelerden biri de konkordato. İflasın eşiğinde olan firmaların ilan ettiği konkordato şimdi kredi borcu olanlar için de geçerli. Peki ya kredi borcu olanlar için konkordato hakkı nedir?

Kredi borcu olanlar için konkordato hakkı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
26 Eylül 2018 Çarşamba 12:11

İflas eden firmaların sık başvurduğu yöntemlerden biri olan konkordato yöntemi artık kredi kartı borcu olanlar için de geçerli olacak. Peki ya kredi borcu olanlar konkordato ilanını nasıl yapacak? Konkordato nedir? Detaylar haberimizde.

İflas etmeden borçlarını ödeyerek ticaret hayatına devam etmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler konkordato ilan etmek istiyor. Konkordato borçlunun alacaklıları ile borcunu belli bir vade ve tutar üzerinden ödemek üzere anlaşma sağlaması, söz konusu anlaşmanın ise mahkeme tarafından onaylanmasıdır. Konkordato müessesesi çok önceden beri var olan bir müessese olmasına rağmen 28.02.2018 tarihinde yapılan değişiklikler ile daha pratik ve uygulanabilir hale getirilmiştir.

Kredi borcu olanlar için konkordato hakkı nedir?

İflas erteleme müessesinin kaldırılmasının ardından, onun yerine kullanılması öngörülen konkordatoya olan ilgi her geçen gün artıyor. 7101 sayılı Kanun'un 13. maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerin de konkordato ilan edebilecek. Tacir olmayan kişilerin de konkordato talep edilmesinin önü açıldı. Buna göre, borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilir. İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle borçlu hakkında konkordato işleminin başlatılmasını isteyebilir.

Konkordato başvurusunu nereye yapılacak?

Yetkili ve görevli mahkeme; iflasa tabi olan borçlu için merkezinin bulunduğu yer, iflasa tabi olmayan borçlular için yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi'dir. Yani yapılan bu yeni düzenleme ile tacir olmayan gerçek kişiler ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi'ne müracaat ederek konkordato talep edebilmektedirler.

Konkordato başvurusundan kimler faydalanabilir?

Aslında hiçbir şarta ve ön koşula bağlı olmaksızın dileyen herkes konkordato ilan edebilmektedir. Burada hiçbir kısıtlama yapılmaması nedeniyle bu kapsamdan devlet memurları da faydalanabilmektedir.

Konkordato nedir?

Konkordato; bir şirket / kooperatifin mevcut borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi sonrasında bunu ilan ederek bir kısım borçlarından kurtularak alacaklıların alacaklarını belirlenen bir plan dahilinde tahsil edebilmeleri için kendi aralarında bir anlaşma yapmalarıdır. Tüm bu işlemler konkordato müessesesi içerisinde yapılandırılır.

Konkordato süreci nasıl işliyor?

Konkordato kararı iki aşamadan oluşuyor. Düzenlemelere göre mahkeme genel olarak üç ile beş ay arasında aylık geçici süre ile şirketlerin aleyhine yapılacak tüm takip işlemlerini durdurabiliyor, bu geçici sürenin ardından yine mahkeme tarafından borçlu şirkete bir ile bir buçuk yıl arasında kesin süre veriliyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar