Kızılelma Ocakları neden kuruldu?

Kızılelma Ocakları neden kuruldu?Kızılelma Ocakları Genel Başkanı Hakan Polat'tan açıklama..

Kızılelma Ocakları neden kuruldu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
27 Ocak 2018 Cumartesi 16:06

Afrin'e yapılan Zeytin Dalı Harekatı  sonrasında Afrin Operasyonu'na giden askerin "İstikamet Kızıl Elma" demesi üzerine "Kızıl Elma" kelimesi bir hayli merak konusu oldu. Köklü bir geçmişi olan bu kavram hakkında gün geçtikçe detaylara ulaşıyoruz. Şimdi de Kızılelma Ocakları kuruldu. Tüm detaylar haberimizde..

Kızılelma Ocakları Açıldı

"Kızıl elma" Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu'yla yeniden tartışma konusu oldu. Operasyona giden bazı askerlerin "kızıl elma" vurgusuna yapılan eleştirilere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kızıl elma vurgusuna destek çıktı.Tartışmalar böyle sürerken, geçen aylarda kurulan Kızılelma Ocakları, örgütlenme çalışmalarına hız verdi.Kızılelma Ocakları'nın Genel Merkezi Ankara Balgat'ta açılması dikkat çekti. Kızıl elma tartışmaları sürerken, geçen aylarda kurulan Kızılelma Ocakları, örgütlenme çalışmalarına hız verdi.

Kızılelma Nedir?

Sembolik kavram olarak; Kızılelma, Türkler tarafından değişik şekillerde tasvir edilmiş olup bazen bir belde bazen bir taht ya da parıldayan ve dünya hâkimiyetini temsil eden som altından yapılma kızıl renkli bir küre olmuştur. Bu altın küre bazen zaferin işareti, bazen hâkimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen toprakların sembolü olarak ifade edilmiştir. Kızılelma bir semboldür. Ulaşılmak istenen bir hedef, kat edilmesi gereken bir yol, bir adil yönetim kurma arzusudur.

Kızılelma Ocakları Neden Kuruldu?

Kızılelma Ocakları Genel Başkanı Hakan Polat teşkilatlanma çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Eğitim Kültür ve Yardımlaşma hareketi olarak fiilen varlığını sürdüreceğini belirten Polat çalışmaların hızla sürdüğünü bildirdi. Polat “Kızıl Elma, Eski Türklerde öteden beri kullanılan, daima Batıya yürüyüşü belirten bir kelimedir. “Türkçülük ülküsü” anlamına gelir. Yalnız, Kızılelma ülküsü, soyut bir kavram değildi, daima, ulaşılacak bir hedef, bir yer belirtirdi. Bundan dolayı, Kızılelma ülkü anlamı aynı kalmakla birlikte boyuna değişen bir coğrafya yönü vardır. Meselâ bir zamanlar Roma şehrinden hep Kızılelma diye söz edilmiştir. Bu demektir ki Roma şehri Türkler için yeryüzünde ulaşılacak son hedeftir, mutlaka günün birinde ele geçirilmelidir. Bir zaman da Moskova´dan, Bizans´tan aynı adla söz edilmiştir” dedi.

Polat açıklamasını şöyle sürdürdü. “Kızılelma, bazen Orta Asya´da, Doğu Çin´de bir yerin adı gibi kullanılmıştır. Bu boyuna değişen yönler, yerler, kelimenin tek bir anlamda kullanılmadığını, daha yaygın bir maksadı anlattığını gösterir.” Büyük Türk ülkücüsü Ziya Gökalp ilk şiir kitabına “Kızılelma” adını vermiş, bu adla bir de şiir yazmıştır. Çok uzun olan bu şiirde şair bir Türk din inancıyla söze başlar. Bakü´de Türklüğü çok seven milyoner bir kız vardır. Adı Ay Han´dır. Anası Kırgız´ın Konrad boyundandır. Kendisi Paris´te okurken anası, babası birden ölürler, O, tuttuğu kutsal yoldan dönmez. Ülküsü Turan´da okullar açmaktır. Doğu´yu tanımaya. Doğu bilimlerini öğrenmeye girişir Bir gün tüccardan Bahadır Han´la şehir dışında dolaşırken soluk benizli bir genç görür. Bu genç, ressam Turgut´tur. Sakallı bir köylüden Kızılelma´nın yolunu öğrenmiştir. Bu şehre gelir. Burası cennet gibi bir yerdir. Yalnız, gördüğü, gerçekte bir şehir değildir, kendinden geçtiği bir anda Kızılelma´yı rüyasında görmüştür.”

“Gerçekte ise Türkler, Kızılelma´yı bulmak için Hint´i, Çin´i, Mısır´ı, Rum´u ele geçirmişler, gene de bulamamışlardır. Çünkü “o mev´ut ülke hâriçte mevcut bir ülke değildi” Kızılelma yok mu? Şüphesiz var, ama onun semti bir başka diyar, Türkler arasında milli birlik, tarih birliği… İşte Kızılelma buna işarettir. Türklerin böylece yaşayabilecekleri, her şeyi Türk olan şehrin adıdır.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar