İstinat duvarı nedir, diğer duvarlardan farkı ne? İstinat duvarı ne işe yarar neden çöker?

İstinat duvarı nedir, diğer duvarlardan farkı ne? İstinat duvarı neden çöker? sorusu Eyüp Devlet Hastanesi'nde yaşanan istinat duvarı olayıyla gündeme geldi. İşte İstinat duvarı nedir, neden çöker? yanıtı.

İstinat duvarı nedir, diğer duvarlardan farkı ne? İstinat duvarı ne işe yarar neden çöker?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
8 Ocak 2019 Salı 15:02

İstinat duvarı nedir, neden çöker? sorusu Eyüp Devlet Hastanesi'nde 8 Ocak 2019 günü yaşanan çökmeyle gündeme geldi. Peki ama İstinat duvarı ne işe yarar neden çöker? İşte İstinat duvarı nedir, diğer duvarlardan farkı ne? yanıtı. 

İstinat duvarı nedir?

İstinat duvarları; yapılan bir kazının, mevcut bir şevin ve/veya yapılacak bir dolgu alanın desteklenmesinde, toprağın tutulmasında ya da farklı kotta yapıların yapılması gerektiğinde kullanılan mühendislik yapılarıdır. Bu yapıların tarihçelerine bakıldığında, kullanım amaçlarına ve malzeme özelliklerine göre gelişme göstermiş; farklı malzemeler yardımıyla basit sistemlerden komplike sistemlere kadar kendilerine uygulama alanı bulmuşlardır. Kerpiç duvar, kagir duvar, beton duvar, taş duvar, betonarme duvar, payandalı duvar, kazıklı duvarlar, zemin çivili duvarlar, öngermeli ankrajlı duvarlar ve bunun gibi klasik yöntemler ile istinat duvarları yapılabildiği gibi; teknolojinin gelişmesiyle birlikte hibrit sistemler olarak da isimlendirilen Terramesh Sistem, Yeşil Terramesh (yeşil duvar) Sistem, Toprakarme Duvar, ağırlık tipi istinat duvarı Gabion gibi esnek sistemlerle de istinat duvarı uygulamaları yapılabilmektedir. Özellikle betonarme istinat duvarları yapılmasının efektif olmadığı durumlarda; bu duvar sistemleri sıkça tercih edilmektedir.

İstinat duvarları neden çöker?

İstinat duvarlarında ön boyutlandırma ve tasarımına başlamadan evvel mutlaka zemin etüd çalışmaları yapılmalı ve duvar geometrisi amacına uygun modellenmelidir. Aynı zamanda modellemeyle istinat duvarı yüksekliğine karar verilmelidir. Yeraltı suyu problemi olan bir alanda duvar yapımı söz konusuysa, tasarımlar sahadaki gerçek duruma göre yapılmalı ve modelleme de buna göre yapılmalıdır. Uygulama sırasında, tasarımda modellenen uygulama adımlarına uygun imalatlar yapılmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde, tasarlanan ile uygulama sonunda yapıdaki davranışın farklı olması beklenen bir durumdur. Eğer bunlara dikkat edilmiyorsa çökme yaşanır. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar