İki birleşim geçici çıkarılma cezası nedir, hangi durumlarda verilir?

HDP’li Ahmet Şık’a Meclis kürsüsündeki konuşmalarından ötürü iki birleşim geçici çıkarılma cezası verildi. Peki ya TBMM Genel Kuruluna iki birleşim katılmama cezası nedir?

İki birleşim geçici çıkarılma cezası nedir, hangi durumlarda verilir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
24 Temmuz 2018 Salı 10:07

TBMM Genel Kurulunda gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında HDP Milletvekili Ahmet Şık’a konuşmalarından dolayı iki birleşim katılmama cezası verildi. Bunun üzerine Ahmet Şık’ın aldığı ceza merak edilmeye başladı. İşte haberimizin detayları..

TBMM Genel Kurulunda Bazı Kanun ile Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. Birinci madde üzerine konuşmak üzere kürsüye gelen HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, konuşmasında hakarete varan kelimeler kullanmıştı. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop oturuma ara vermişti. Aradan sonra Şentop, Şık’ın iki oturum Genel Kuruldan çıkarılmasını teklif etti ve teklif yapılan oylamada kabul edildi.

Ahmet Şık ne dedi?

TBMM Genel Kurulunda, terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin birinci bölümü üzerinde görüşmeler devam etti. Teklifin 1. maddesi üzerinde partisinin verdiği önerge üzerinde söz alan HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, AK Parti iktidarının meşru olmadığını savundu. Türkiye'de hukukun rafa kaldırıldığını ileri süren Şık'ın "İktidar olmanın yarattığı kibrinizi, yalan ve cehaletle yoğuruyorsunuz. Hakikati söyleyenlere yönelik saldırganlığınızı ise acizliğinizle besliyorsunuz. Ahlaksızlığınızı, yeterli gelmediğini…" sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, kürsüden kimseye hakaret edilmemesini istedi. Bunun üzerine HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Şık'ın sözlerini etik değerler açısından ifade ettiğini ve milletvekillerinin şahsına yönelik sözler sarf etmediğini" söyledi. HDP'li Ahmet Şık Twitter hesabından yaşananların ardından paylaşımda bulundu. Şık mesajında "Hakikat canlarını acıtıyor" dedi.

İki birleşim geçici çıkarılma cezası nedir?

Meclis oturumlarına iki kez katılamama durumudur. Yani ceza alan kişi düzenlenen Meclis görüşmelerine katılamayacak ve konuşma yapamayacak. Meclis'ten geçici olarak çıkarılma cezasıdır.

Milletvekillerine verilen cezalar:

İçtüzük, milletvekillerine verilebilecek disiplin cezalarını; ''uyarma'', ''kınama'', ''Meclis'ten geçici olarak çıkarma'' şeklinde öngörüyor.

Uyarma cezası; söz kesmek, sükuneti ve çalışma düzenini bozmak, şahsiyetle uğraşmak halinde verilebiliyor. Uyarma cezası alan milletvekili, kendisini savunmak için söz isteyebiliyor. Bir milletvekili aynı birleşimde iki defa uyarma cezası alırsa durum tutanak özetinde belirtiliyor.

Kınama cezası aynı birleşimde iki kere uyarma cezası aldığı halde bunu gerektiren hareketten vazgeçmemek, bir ay içinde üç kere uyarma almış olmak, kaba ve yaralayıcı söz sarf etmek ve hareketler yapmak, saldırıda bulunmak, Meclis'te gürültü ve kavgaya sebep olmak veya Meclis'in görevini yerine getirmesini önlemek için toplu bir harekete girişilmesine ön ayak olmak şeklinde belirtiliyor.

Aynı birleşimde üç kere kınama cezası, bir ay içinde beş kere kınama cezası almak, görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM'ye, TBMM Başkanı'na, TBMM Başkanlık Divanı'na, başkanlık görevini yerine getiren başkanvekiline hakarette bulunmak, sövmek veya onları tehdit etmek yahut Türkiye Cumhuriyeti'ne ve onun anayasa düzenine sövmek, görüşeler sırasında halkı veya devlet kuvvetlerini yahut kamu organı, kuruluş ve görevlilerini kanun dışı hareketlere, ayaklanmaya veya anayasa hükümlerini bozmaya teşvik veya tahrik etmek, TBMM bina, bahçe ve arsaları içine silahlı girmek, Meclis içinde yasak eylemde bulunmak olarak hakarette bulunmak ise Meclis'ten geçici çıkarma cezası alma halleri arasına sayılıyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar