Hakan Muhafız Ockham’ın Usturası Nedir?

Hakan Muhafız Ockham’ın Usturası Nedir? Başrolünü Çağatay Ulusoy'un üstlendiği Hakan İstanbul Muhafız'ı dizisinin ikinci sezonunda geçen bir teori izleyiciler tarafından şimdiden aratılmaya başlandı. Peki Hakan Muhafız dizisinde geçen Ockham’ın Usturası teorisi Nedir?

Hakan Muhafız Ockham’ın Usturası Nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:03
29 Nisan 2019 Pazartesi 14:07

Hakan Muhafız Ockham’ın Usturası Nedir? Başrolünü Çağatay Ulusoy'un üstlendiği Hakan İstanbul Muhafız'ı dizisinin ikinci sezonunda geçen bir teori izleyiciler tarafından şimdiden aratılmaya başlandı. Peki Hakan Muhafız dizisinde geçen Ockham’ın Usturası teorisi Nedir? detayları haberimizde.

Ockham’ın Usturası teorisi Nedir?

‘Yenilmez Doktor’, ‘Saygıdeğer İnisiyatör’ sıfatlarıyla da bilinen Ockhamlı William, 1285 yılında doğmuş İngiliz bir felsefeci. Ortaya attığı kuramla tarihte adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Ockham’ın Usturası teorisi tarihten günümüze kadar gelmiştir. Peki Hakan Muhafız Ockham’ın Usturası Nedir? 

Eğer belirli bir fenomeni açıklayan iki rakip teori varsa, bunlardan daha basit olan tercih edilmelidir. Ockham'ın Usturası teorisi temel olarak "her şeyin birbirine eşit olduğu bir ortamda, en basit açıklama doğruya en yatkın olandır" felsefesi üzerinde şekillenir.

14. yüzyıl filozofu Ockham'lı William tarafından ortaya atılmıştır. Latince "Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem" olarak ifade edilen ilkeye göre zorunlu olmadıkça varlıkları çoğaltmamak gerekir. Bilimsel düşünüşte önemli bir yeri bulunmaktadır.

Başka bir deyişle şöyle özetlenebilir: Bir olayı, fenomeni açıklamak için kullanılacak olan iki açıklamadan daha basit olanı yani daha az varsayımda bulunanı tercih edilmelidir. Söz gelimi dünyanın uzaydaki hareketini açıklamak için daha önce geliştirilmiş olan genel cisim hareket yasalarını kullanmak bu duruma özgü yepyeni varsayımlar geliştirmeye kıyasla daha makbuldür.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar