Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs nedir, bulaşıcı mı, tedavisi var mı Türkiye’de görüldü mü?

Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs nedir, bulaşıcı mı, tedavisi var mı Türkiye’de görüldü mü? sorusu Çin’de ortaya çıkan hastalık sonrası çok araştırılmaya başlandı. Peki Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs nedir, bulaşıcı mı, tedavisi var mı Türkiye’de görüldü mü? Detaylar haberimizde…

Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs nedir, bulaşıcı mı, tedavisi var mı Türkiye’de görüldü mü?
Son Güncelleme: 21 Ocak 2020 Salı 12:18
21 Ocak 2020 Salı 12:02

Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs nedir, bulaşıcı mı, tedavisi var mı Türkiye’de görüldü mü? Çin’de ortaya çıkan ve insanların ölümüne neden olan ‘gizemli virüs’ dünya çapında paniğe yol açtı. Bulaştığı kişilerde akciğer rahatsızlığına yol açan ve ölümlere neden olan gizemli virüs 2019 yılının aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde bir balık pazarında ortaya çıktı. Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs nedir, bulaşıcı mı, tedavisi var mı Türkiye’de görüldü mü? Sizler için araştırdık…

Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs nedir?

Dünya paniğe yom açan gizemli virüs, 2019 yılının aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde bir balık pazarında ortaya çıktı Çinli yetkililer virüsün şu ana kadar 218 kişiye bulaştığını, 4 kişinin ise hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği ifade etti. Çin ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri, enfeksiyonun bir koronavirüs olduğu sonucuna vardı.

Coronavirüsler geniş bir virüs ailesi olmakla birlikte sadece altısının (yenisi ile birlikte 7) insanları enfekte ettiği biliniyor. Wellcome Trust'tan Dr. Josie Golding hastalığın Sars'a benzerliği üzerine "Sars'ın güçlü bir anısı var, burası çok fazla korku geliyor, ancak bu tür hastalıklarla başa çıkmak için çok daha hazırız" dedi. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın hayvanlardan kaynaklı olduğunu bildirse de, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu virüsün kaynağının bilinmediğini ifade etti.

Koronavirüsler hafif soğuk algınlığından ölüme kadar pek çok semptoma neden olabilir. 

Edinburgh Üniversitesi'nden Prof Mark Woolhouse Edinburgh "Yeni bir koronavirüs gördüğümüzde, semptomların ne kadar şiddetli olduğunu bilmek istiyoruz - bu soğuk algınlığı semptomlarından daha fazla ve bu bir endişe ama Sars kadar şiddetli değil" dedi.

Salgın bir alarmı tetikledi çünkü hastalık SARS ile aynı virüs ailesinde.

Çin'de 2002 yılında ortaya çıkan ciddi bir salgın olan SARS, dünya çapında yaklaşık 800 kişiyi öldürdü. Hong Kong, Singapur, Taipei ve Pekin gibi Asya şehirlerini en sert şekilde vurdu ve bölgede ciddi bir gerilemeyi tetikledi. ING’nin baş ekonomisti Rob Carnell, "Wuhan daha yaygın bir şekilde yayılırsa ve daha fazla hayat iddia etmeye başlarsa, benzer bir tepkiyle sonuçlanacağı düşünülemez" dedi.

Ancak bu kez uzmanlar, Çin'in krizle başa çıkmak için daha hızlı hareket ettiğini ve virüsün SARS'den daha az ölümcül göründüğünü söyledi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Pazartesi günü yaptığı açıklamada, korona virüsün yayılmasını önlemenin ülke olarak bir numaralı öncelikleri olduğunu duyurdu.

Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs bulaşıcı mı, tedavisi var mı?

Gizemli virüsün bulaşıcı olup olmadığı hakkında Çinli yetkililer, Pazartesi günü yaptıkları açıklamada virüsün bir kişiden diğerine yayıldığı vakaları olduğunu söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü ise, "yakın temaslar arasında insandan insana sınırlı bir iletim olduğuna" inandıklarını söyledi.

Öksürük ve hapşırma, bir virüsün yayılması için oldukça etkili bir yol olduğu için, insandan insana yayılmasının kesinleşmesi yeni virüsle ilgili önemli bir endişe olabilir.

Virüs bulaşanlar kesin sonuçlara varılana kadar karantina altında tutuluyor. Çin'den giden tum turistlere sıcaklık taramaları gibi ekstra kontroller yapılırken, deniz ürünleri pazarları da temizlik ve dezenfeksiyon için kapatıldı. ABD ve çoğu Asya ülkesi de Wuhan'dan gelen turistlere özel kontroller yapmaya başladı.

Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs Türkiye’de görüldü mü?

Gizemli virüs şu ana kadar Türkiye’de görülmedi. Pazartesi akşamı itibariyle, Çin'in Wuhan kentinde 198, Pekin'de 5, Şangay'da 1 vaka ve Guangdong'da 14 vaka olduğunu bildirdi.

Tayland'da 2, Güney Kore'nin Seul kenti ve Japonya'nın Tokyo kentinde de 1 kişinin gizemli virüse yakalandığı bildirildi.

Uzmanlar daha fazla bilgiye sahip olana kadar, ne kadar endişelenilmesi gerektiğini bilmenin zor olduğunu belirtiyor.

Konu ile ilgilenen Profesör Ball ise ""Bir virüs, insan hücresine girdikten sonra çoğaldığında, daha verimli yayılmasına ve daha tehlikeli hale gelmesine izin verebilecek mutasyonlar üretmeye başlayabilir. Virüs hakkında endişelenmeliyiz, çünkü bu virüsün ilk büyük engelin üstesinden geldiği anlamına geliyor" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar