Gıyabi cenaze töreni nedir? Gıyabi cenaze töreni hangi durumlarda yapılır?

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, öldürülen Cemal Kaşıkçı için yakında gıyabi cenaze töreni düzenleneceğini açıklamasının ardından Gıyabi cenaze töreni nedir? Gıyabi cenaze töreni hangi durumlarda yapılır? Soruları araştırılmaya başladı.

Gıyabi cenaze töreni nedir? Gıyabi cenaze töreni hangi durumlarda yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
12 Kasım 2018 Pazartesi 11:45

Kayıp Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cesedinin akıbeti tartışılıyor. Nasıl öldürüldüğü, kimlerin talimatıyla öldürüldüğü araştırılıyor. Ceset kuyuda mı yoksa asitle mi yakıldı?  Suudi Başsavcı'nın İstanbul temasları da pek güvenilir bulunmadı. ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bile Kaşıkçı olayını ele aldı. AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, arkadaşı Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Konsolosluğu'nda öldürülmesini değerlendirdi.

Yasin Aktay, Kaşıkçı'nm akıbetiyle ilgili olarak "Talimatı direkt öldürmek ve öldürdükten sonra da cesedini bir şekilde imha etmek üzere almışlar. Yapılan vahşet üstü vahşettir. Yakında ona gıyabi bir cenaze töreni düzenleriz. Ortada ceset olmasa bile gıyabi cenaze namazı İslam'da caiz" dedi.

Gıyabi ne demek? 

Bir kimse için onun bulunmadığı sırada yapılan, verilen karar, hüküm.

Başkalarından duyma yoluyla olan, uzaktan, görüşmeden, görüp tanımadan olan.

Gıyabi cenaze namazı kılınabilir mi?

Aslolan, namazının kılınabilmesi için cenazenin hazır bulunmasıdır. Bununla birlikte hazır olmayan cenaze için de namaz kılınabilir.  Uzak veya yakın bir memlekette vefat eden kimse için gıyabi cenaze namazı kılmak hususunda ihtilaf vardır. Hanefi ve Malıki mezhebine göre caiz değildir. Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre caizdir.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar