Merkez Bankası'nın faiz kararı mevduat ve kredi oranlarını nasıl etkiledi?

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde politika faizini yüzde 24’e çıkarmasıyla birlikte bankaların mevduat ve kredi faiz oranlarının son durumu merak edilmeye başladı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı mevduat ve kredi oranlarını nasıl etkiledi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
15 Eylül 2018 Cumartesi 14:45

Merakla beklenen Merkez Bankası’nın faiz açıklamasının arından tahminin üzerinde bir faiz artırımına gidildi. Yapılan açıklamanın ardından döviz kurları düşmeye başladı. Faiz bankasının faiz kararı döviz kurlarının ateşini söndürmede etkili oldu. Peki ya mevduat ve kredi faiz oranlarına bu sonuç nasıl yansıdı? Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında mevduat ve kredi faiz oranlarının son durumu azonceoldu.com’da!

Merkez Bankası'nın faiz kararı mevduat ve kredi oranlarını nasıl etkiledi?

Merkez Bankası’nın önceki gün politika faizini yüzde 24’e çıkarmasıyla özel ve kamu bankaları mevduat faizleri 2 ila 4 puan artışa gitti. Özel bankalarda yüzde 24-25’lere kadar çıkan mevduat faizleri kamu bankalarında ise yüzde 28’e kadar ulaştı. Faiz artışından sonra ticari kredilerin yıllık maliyeti yüzde 38'leri buldu. Bankaların tüketici kredilerinde de bir faiz ayarlaması yapacağı öğrenildi. Merkez Bankası 'nın faiz indirim kararları, kredi faizinin hemen ucuzlamasını sağlamıyor ancak, faiz artışı mevduat ve kredi faizlerinde hemen yükselişe yol açıyor.

Merkez Bankası verilerine göre, 7 Eylül ile biten hafta itibarıyla TL ticari kredi faizleri ağırlıklı ortalama yüzde 32.57'e çıktı. Oysa 27 Nisan'da yüzde 16.32 seviyesindeydi. İhtiyaç kredilerinde ise ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 33.82'ye kadar çıktı. Ağustos sonunda bu oran yüzde 30.29'du. Yükselişe geçtiği 27 Nisan'da ise yüzde 19.96 seviyesindeydi, tam 13.86 puan arttı.

Ticari kredi faizinde son durum ne?

Merkez Bankası verilerine göre, 7 Eylül ile biten hafta itibarıyla TL ticari kredi faizleri ağırlıklı ortalama yüzde 32.57’e çıktı. Oysa 27 Nisan’da yüzde 16.32 seviyesindeydi.

İhtiyaç kredi faizinde son durum ne?

İhtiyaç kredilerinde ise ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 33.82’ye kadar çıktı. Ağustos sonunda bu oran yüzde 30.29’du. Yükselişe geçtiği 27 Nisan’da ise yüzde 19.96 seviyesindeydi, tam 13.86 puan arttı.

Mevduat hesaplarında son durum ne?

Bankalarda mevduat faiz artışının kamu ve özel bankalarda önümüzdeki günlerde uygulanması bekleniyor. Bazı özel bankalar yüzde 24 oranında faiz vermeye başladı.

Vadeli mevduat hesabı nedir?

Vadeli mevduat hesabı, mevduat hesabınızda bulunan dilediğiniz tutardaki meblağı belli bir vade süresince çekmeyeceğinizi taahhüt etmeniz halinde o paranın üzerinden faiz getirisi elde edebileceğiniz hesaba verilen addır. Kısaca bankaya yatırılan paranın faizi ile birikimlerinizi değerlendirebileceğiniz bir yatırım aracıdır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar