Merkez Bankası faiz artırımı ne anlama geliyor?

Merkez Bankası 13 Eylül 2018 tarihli borç verme faizini 17,75'ten 24'e yükseltti. Bunun üzerinde faiz indirimi araştırılmaya başladı. Detaylar azonceoldu.com'da!

Merkez Bankası faiz artırımı ne anlama geliyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
13 Eylül 2018 Perşembe 13:21

Ekonomideki dalgalanmalarla birlikte bazı ekonomi kelimelerinin ne anlama geldiği merak edilmeye başladı. Bu kelimelerden biri de Merkez Bankası faiz artırımının ne anlama geldiği, neden yapıldığı. Daha önceki haberlerimizde gündeme damga vuran “borç verme faizi” ve “geç likidite penceresi” kavramlarını açıkladık. Şimdi de faiz artırımının ekonomideki anlamına bakalım.

Faiz artırımını basitçe açıklamak gerekirse Merkez Bankası’nın Türk Parasını daha cazip hale getirmeye çalışması. Merkez Bankası’nın vatandaşlara mesajı dövizinizi bozdurun ve Türk Lirası’na çevirin anlamı taşıyor.

FAİZ ARTIRIMI NE DEMEK?

Merkez Bankaları ülkelerin para politikalarını belirler. Hem ne kadar para basılacağına karar verir hem de bankalara verilen borç paraların faizleri belirlerler.

Merkez Bankası 13 Eylül 2018 faiz kararı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz artışı kararını saat 14.00'da yaptığı toplantı ile duyurdu. Banka 17.75 olan repo faizini yüzde 24'e yükselterek bomba bir karara imza attı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan gelen son dakika açıklamada faiz artırımına ilişkin şöyle denildi : "Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

Piyasaların beklentisi Merkez Bankası'nın etkili bir karar alacağı ve faiz artışı yapacağı yönündeydi. Hatta dolar bunu olumlu karşılayarak günler öncesinden 6.72 seviyesinden 6.35 seviyesine geriledi. Ancak bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz konusunda sert mesajlarını yineledi. Erdoğan son daki açıklamayı Merkez Bankası'nın toplantısından 2 saat öncesinde yapınca, piyasalarda faiz artışının beklenenden aşağı gelebileceği beklentisi oluşmaya başlamıştı.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar