Ebabil kuşu nedir, özellikleri nelerdir? Ebabil kuşları hangi ülkede yaşar?

Zaman zaman ülkemizin çeşitli yerlerinde görülen ebabil kuşları en son Beykoz’da görüldü. Peki ya ebabil kuşu nedir, özellikleri nelerdir? Ebabil kuşları hangi ülkelerde yaşar?

Ebabil kuşu nedir, özellikleri nelerdir? Ebabil kuşları hangi ülkede yaşar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
20 Temmuz 2018 Cuma 10:52

Türkiye’de sık görülmeyen kuş türlerinden biri olan ebabil kuşu Beykoz’da bulundu. Beykoz’da ikamet eden kişi sabah saatlerinde evinin balkonunda hareketsiz halde duran kuşu fark etti ve veteriner kliniğine getirdi. Klinikte yapılan incelemeler sonrasında bulunan kuşun ebabil kuşu olduğu ve sağlık sorunun olmadığı belirtildi. Uzun süre uçan ebabil kuşları bir süre sonra yorgunluktan düşebiliyor ve tekrar havalanma ihtimalleri zayıf oluyor. İşte ebabil kuşu hakkında bilinmeyenler..

Ebabil Kuşu Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Ebabil kuşlarının diğerlerinden ayıran en büyük özelliklerinden biri hayatlarının büyük çoğunluğu uçarak geçirmeleri. Sadece üremek için yere konuyorlar ve bir daha havalanmıyorlar. Tüm canlı türleri değerlendirildiğinde nadir görülen kuş türlerinden biri. Rivayetlere göre ebabil kuşu görenler o yıl boyunca hiç sıkıntı yaşamazlar. 16-17 cm boyunda, kentlerde ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür. Kanatları uzun ve kavislidir. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.

Ebabil kuşları hangi ülkede yaşar?

Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır. Türkiye’de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika’ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye’ye gelir. Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır.

Kur’an-ı Kerim’de Ebabil Kuşu Nasıl Geçiyor?

Ebabil kuşları Kur’an-ı Kerim’de adından söz edilen ender kuşlardan bir tanesi. 570 yılında Yemen Valisi Ebrehe, Kabe’yi yıkmak için fil ordusu ile Kabe’ye hareket eder. Kabe’nin girişinde Ebabil kuşlarından oluşan sürü, gagalarıyla taşıdıkları taşları fil sürüsünün üzerine bırakır. Ebrehe’nin fil ordusu atılan taşlarla yenik düşer. Fil suresinde de bu olay anlatılır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar