Divle obruk peyniri nedir, nasıl yapılır, fiyatı nedir?

Sadece Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı olan Üçharman Köyünde bulunan divle obruk peyniri nedir, nasıl yapılır, fiyatı nedir?

Divle obruk peyniri nedir, nasıl yapılır, fiyatı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
17 Ekim 2018 Çarşamba 08:52

Divle obruk peyniri sadece Karaman’da yapılan ve mağaralarda yaklaşık 5 ay kadar bekletilen enden peynir türlerinden biri. Peki ya bu peynirin özellikleri nedir, nasıl yapılır? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 1.000 peynir çeşidi bulunmaktadır. Dünyanın en kalite 5 peynirinden biri olarak gösterilen divle obruk peyniri de sadece bunlardan biridir.

Divle obruk peyniri nedir?

Divle obruk peyniri, Bir çok çeşidi bulunan, değişik yapı, tat ve şekle sahip olan bir grup fermente süt ürünüdür.  Divle obruk peyniri Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı olan Üçharman Köyünde bulunan divle obruklarında üretilen bir peynir çeşididir. Fransız peynir çeşidi olan rokfor peynirinin kalitesinde olduğundan dolayı Türk rokforu da denmektedir. Bu peynirin kendine has tadı ve aroması bulunmaktadır. Daha çok koyun sütünden elde edilmektedir. Divle obruk peynirinin en büyük özelliği, doğal ortamda ve yerin 36 metre altında mağarada bekletilmesidir. Mağarada bulunan bakteriler sayesinde tulumlar kızıl rengini almaktadır. Bu mağara, kışın ılık, yazın ise serin bir hava olmasından dolayı, peyniri olgunlaştıran bir ortama sahiptir. Ayrıca küçükbaş hayvanlara yem verilmeden, doğal ortamda otlatılmaktadır. Böylece peynire ayrı bir lezzet katmaktadır.

Divle obruk peynirinin özellikleri nelerdir?

Sadece Karaman'da üretilebilen inanılmaz lezzetli bir peynir. üretimi temel olarak tulum peynirine benzese de, olgunlaştırma aşamasının yapıldığı mağaranın mikroflorasından mütevelli dış derinin rengi başta olmak üzere peynir farklı bir kimliğe bürünüyor. Nisan ve Mayıs aylarında elde edilen peynirlerin içinde bulunduğu derinin obrukların havası sayesinde önce beyaz ve mavimsi bir küf tabakası ile kaplanıyor. İlerleyen aylarda bu mavimsi küp zamanla yerini kırmızı küp tabakasına dönüyor. Derinin üzerindeki küpler kesinlikle derinin içine işlemiyor. Peynirler daha sonra obruklardan çıkarılarak satışa sunuluyor. Divle obruk peyniri için hayvanlara kesinlikle suni yem verilmiyor. Doğal ortamlarda sadece organik yemler ile beslenen hayvanların sağılan sütlerinden yapılıyor. Sütler peynir yapıldıktan sonra derilere basılıyor ve yaz aylarında hava sıcaklığı 4-5 derece arasında bulunan bu obruklara bırakılıyor.

Divle obruk peyniri nasıl yapılır?

Doğal ortamda yayılan küçükbaş hayvanlar sağılarak, sütü kaynatılır ve mayalanarak peynir haline getirilir. Bu peynirler keselendikten sonra taşın altında 2 gün bekletilir. Bu aşamada peynirin suyunun tamamen akması sağlanır. Peynir daha sonra ovalanır ve kuzu ya da oğlak derilerine özel aparatlarla basılır. Bu tulumlar mağaraya konulur. İlk başlarda doğal renginde olan deri, ilerleyen zamanda kül rengine dönüşür. Daha sonraları derinin üzeri beyaz küf tabakası oluşmaya başlar. Bu küfler bir süre sonra da dökülür ve obruğun verdiği değişimle, kızılımsı bir renge dönüşür. Bu kızıl renk divle obruk peynirinin olgunlaşması anlamına gelmektedir. Tulum açıldığında içi bembeyaz olmaktadır. Bu süreç yaklaşık 4-6 ay kadar sürmektedir.

Divle obruk peyniri fiyatı ne kadar?

Divle obruk pynirinin kilo fiyatı, 80 TL ile 150 TL arasındadır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar