Erol Sayan kimdir? Cumhurbaşkanlığı ödülü alan besteci Erol Sayan kimdir? Erol Sayan besteleri neler

Erol Sayan kimdir? Cumhurbaşkanlığı ödülü alan besteci Erol Sayan kimdir? Erol Sayan besteleri neler?

Erol Sayan kimdir? Cumhurbaşkanlığı ödülü alan besteci Erol Sayan kimdir? Erol Sayan besteleri neler
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
10 Aralık 2018 Pazartesi 19:56

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödüllerş 2018 yılında da sahiplerini buldu. 

Uzun bir süredir düzenli olarak gerçekleştirilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri ilgiyle takip ediliyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da oldkça önem verdiği bir etkinlik olarak göze çarpıyordu. 

Bu zaman kadar; Şener Şen, İlber Ortaylı gibi isimlerin de ödül aldığı programda 2018 yılının ödülleri de sahiplerini buldu. 

Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda, bu yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin verileceği isimler de belirlendi.

Müzik alanında Erol Sayan

Peki Müzik alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde müzk dalında ödül kazana Erol Sayan kimdir?

Erol Sayan Kimdir? Cumhurbaşkanlığı ödülünü kazanan Erol Sayan Kimdir?

 

Besteci Erol Sayan, 1936 yılında Kastamonu’nun Araç ilçesinde dünyaya geldi. Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi. 1961 yılında Ankara Radyosu sanatçı sınavını kazandı ve emisyonlara tanburla katılmaya başladı. Dr. Recai Özdil’den almış olduğu armoni bilgisini eserlerine uyguladı ve bu konuda derinlemesine araştırmalar yaptı.

Hocası İsmail Baha Sürelsan’ın evindeki akademik müzik çalışmalarına katıldı. Müziğimizde çoksesliliğin, yine müziğimizde var olan “niseb-i şerifeler” (şerefli oranlar) yoluyla geliştirilecek teknikle olabileceğini buldu ve geliştirdi. 1963 Yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme Hizmetleri İdaresi Yüksek İdarecilik Kursunu tamamladı.

Bestekar Tanburi Erol Sayan'ın Hayatı

1954 yılında başladığı müzik çalışmalarında edindiği bilgileri, 1964 yılına kadar Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’ndaki öğrencilere teorik olarak verdi ve daha sonra temel bilgiler yanında koro çalışmaları da sürdürdü. 1967 yılında Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci üniversite korosunu Orta Doğu Teknik Üniversitesinde kurdu.

Konserler yanı sıra bilgisayar eşliğinde Ulusal Müziğimizin perde ve frekans hesaplarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yaptı. Ulusal Müziğimizin ses sistemi, makamların oluşmasında kullanılan elemanların ve makamların anlatımı, usûl şifresi, vuruşlarda disiplin ve perde adlarının kolay anlaşılır hale getirilmesi çalışmalarına bu yıllarda başlamıştır.

Erol Sayan'ın besteleri, Erol Sayan Dinle

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödüllerinde 2018 yılında ödül alan bestekar tanburi Erol Sayan'ın besteleri nelerdir? 

Erol Sayan ile Seda Sayan akraba mı?

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi besteci tanburi Erol Sayan ile arabesk fantezi şarkıcısı Seda Sayan akraba mı sorusu da gündeme geldi. Ancak Seda Sayan ile Erol Sayan'ın herhangi bir akrabalığı söz konusu değil.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar