Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sarıkamış’ta donarak şehit olan dedesi kimdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Ekim tarihli AK Parti Grup Toplantısı’nda dedesiyle ilgili dile getirdiği detay sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sarıkamış’ta şehit olan dedesi kimdir? Sorusu araştırılmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sarıkamış’ta donarak şehit olan dedesi kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
30 Ekim 2018 Salı 12:41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Ekim 2018 AK Parti Grup Toplantısı’nda Tunceli’de donarak şehit olan iki asker hakkında açıklama yaparken dedesinin de Sarıkamış’ta donarak şehit olduğunu açıkladı. Bunun üzerine Erdoğan’ın Sarıkamış’ta şehit olan dedesinin kim olduğu araştırılmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sarıkamış’ta şehit olan dedesi kimdir?

Başbakan Erdoğan'ın dedesi Sarıkamış'ta şehit olmuş. Kemal Mutlu'nun Sarıkamış'ta şehit olduğu, Kars Valiliği arşivinde muhafaza edilen kayıtlarda ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 yılındaki Osmanlı-Rus Savaşı'nda, 90 bin askerimizin donarak can verdiği Sarıkamış'ta şehit olan büyük dedesi Kemal Mutlu'yla ilgili kayıtlara ulaşıldı. Erdoğan’ın dedesi Kemal Mutlu'nun, resmi kayıtlarına 189 şehit künyesinin incelenmesinin ardından ulaşıldığı öğrenildi.  Kars Valiliği arşivinde muhafaza edilen kayıtlarda, Başbakan Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan'ın dedesi olan Mutlu'nun, Allahuekber Dağı'nda ayağı kırılan arkadaşı Molla Usta'yı sırtına alarak Sarıkamış Kışlası'na götürdüğü anlatılıyor. Mutlu'nun cebindeki yedi buçuk kuruşu Rize'ye dönmesi için arkadaşı Molla Usta'ya vererek, birliğine döndüğü bilgisi de kayıtlarda yer alıyor.

Erdoğan, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde düzenlenen "Sarıkamış Şehitlerini Anma Töreni"nde, "Büyük dedem, Rize Güneysulu Kemal Mutlu, burada, Sarıkamış'ta şehit düşerek hakkın rahmetiyle kucaklaştı. Büyüklerim anlatırdı, derlerdi ki: Tüfeğine sarılı olarak, donarak şehit olduğunu gördük ve adeta gözlerindeki soğuğun verdiği gözyaşları buz damlacıkları gibi, damlamış halde şehit olmuştu" diye konuşmuştu.

1882 yılında Rize Güneysu'da doğan Sarıkamış Şehidi Kemal Mutlu (01/07/1882-1915):

Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan'ın dedesi olan Mustafa oğlu Kemal Mutlu, 01 Temmuz 1882 yılında Rize Güneysu Ulucami mahallesinde doğdu. Osmanlı-Rus Savaşı'nda arkadaşları Rize Güneysu Ulucami mahallesinden Şuayip Bayraktar ve Rize Güneysu Pazarköy'den Molla Usta ile birlikte Sarıkamış cephesine katıldı.

Arkadaşı Molla Usta'nın o günlerde verdiği ifade de Kemal Mutlu'nun Sarıkamış'taki günlerine ilişkin detaylar bulunuyor. Molla Usta ifadesinde "Allahuekber Dağı'nda iken ayağım kırıldı. Kemal Mutlu beni sırtına alarak Sarıkamış Kışlası'na götürdü. Cebindeki yedi buçuk kuruşu Rize'ye dönmem için bana harçlık olarak verdi ve birliğine geri döndü" diye yaşadıklarını anlatıyor. Sarıkamış'ta şehit olan Kemal Mutlu, evli, iki kız ve iki erkek babası idi. Erdoğan'ın büyük dedesinin kayıtlarına 189 şehit künyesinin incelenmesinin ardından ulaşıldığı öğrenildi.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar