Tüm detaylarıyla EURO 2024

Almanya ve Türkiye'nin yarıştığı EURO 2024'ün ev sahibi 12'ye karşı 4 oyla Almanya oldu.

Tüm detaylarıyla EURO 2024
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
27 Eylül 2018 Perşembe 17:42

İsviçre'nin Nyon kentinde EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülke belli oldu. Almanya ve Türkiye'nin adaylık için yarıştığı EURO 2024’ün ev sahibi Almanya oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu Yıldırım Demirören’le birlikte 5 kişilik bir heyet Türkiye'yi temsil etti. Demirören'in yanında Nihat Özdemir, Servet Yardımcı, Cengiz Zülfikaroğlu ve Kadir Kardaş yer aldı.

Türkiye daha önce 4 kez aday oldu

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliği için daha önce 4 kez aday oldu. 2016 seçimini Fransa karşısında 1 oy farkla kaybetti.

2020 için yine yola çıkıldı. Ancak UEFA yönetimi Türkiye'nin hem 2020 olimpiyatlarına hem de EURO 2020'ye aday olması üzerine bir kural ve format değişikliğine gitti. EURO 2020’de maçlara 13 ayrı ülkenin ev sahipliği yapacağı açıklandı.

 

“EURO 2024 adaylığı 15 Şubat’ta duyurmuştu”

Türkiye EURO 2024 için adaylığını 15 Şubat 2017 tarihinde açıkladı. Adaylık başvurusu da 2 Mart 2017'de yapıldı. Bir gün sonra da UEFA EURO 2024 için Türkiye ile Almanya'nın aday olduğunu açıklamıştı.

Türkiye'nin 2024 tanıtım videosu

Türkiye'nin EURO 2024 tanıtımı için hazırladığı videoda Nusret Gökçe'nin kullanılması sosyal medyada gündem oldu.

EURO 2024’ün ev sahibi Almanya oldu

UEFA Başkanı Aleksandar Ceferin, Almanya'nın EURO 2024'ü düzenleyeceğini açıklamasının ardından kararın gerekçelerini ve Türkiye'nin neden kaybettiğini açıkladı.

 

Ceferin, "Prosedür şeffaftı. Oylama demokratik oldu. Her demokratik karar, haklı bir karardır. Söyleyebileceğim tek şey fantastik bir EURO2024 bekliyorum. İki ülkeden yalnızca biri EURO2024'ü düzenleyecekti. Ayrıca, değerlendirme raporu sonucunda Türkiye'de düzenlemenin bazı riskleri vardı. Türkiye'nin insan hakları aksiyon planı eksikti. Otel kapasitesi limitliydi. Birçok şehir için bazı endişeler vardı." ifadelerini kullandı.



“Ulaştırma altyapısı ile ilgili bazı riskler vardı”

UEFA Başkanı Ceferin "Ulaştırma altyapısı ile ilgili bazı riskler vardı. Türkiye'nin adaylığı, UEFA için uzun vadeli hedefler içeriyordu." diyerek sözlerini noktaladı.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ...

“Bizim ülke olarak kaybettiğimiz bir şey yok”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, EURO 2024'ün ev sahibi ülkesinin açıklandığını belirterek, "Onca güçlü yanlarımıza rağmen ülkemize verilmemesi UEFA açısından ve EURO 2024 açısından üzücü bir durumdur. Bizim ülke olarak organizasyonlar noktasındaki gücümüz, kalitemiz, standartlarımızın yüksekliği bellidir. Tesislerimizin, statlarımızın kalitesi, yeniliği ortadadır. Bu anlamda bizim ülke olarak kaybettiğimiz hiçbir şey yoktur. Bundan sonraki süreçlerde bunlar göz önünde bulundurarak, ülkemizin konukseverliği noktasındaki tecrübeyi EURO 2024 o anlamda kaybetmiştir. Bu coğrafyada, bu topraklarda bu organizasyonun yapılması bu organizasyon adına çok kazandırıcı bir durum olacaktı ancak ifade ettiğim gibi ülkemizin kaybettiği hiçbir şey yoktur." açıklamasında bulundu.

 

Löw'den Türkiye itirafı

Almanya Milli Takım Teknik Direktörü Löw, EURO 2024’ü değerlendirirken şunları söyledi: Biz çok seviniyoruz. Bu bizim için müthiş bir görev olacak. Türkiye'yi de tebrik ederim inanılmaz bir efor gösterdiler. Türkiye futbola aşık bir ülke. Ama Türklerin de bir turnuva yapmalarını isterim. Bugün biz seviniyoruz, Türkler üzülüyor işin doğası bu ama düzenlemenizi isterim. EURO2024'te Almanya'da yaşanan Türklerle bir olacağız.

Türkiye neden kaybetti sorusuna, Löv, "Bilmiyorum ama filminizden inanılmaz etkilendim. Müthiş bir film hazırlamışsınız, ben çok etkilenmiştim.” dedi.

Türkiye 12'ye karşı 4 oyla kaybetti

UEFA Yönetim Kurulu'nun EURO 2024 için yaptığı oylamada Türkiye'ye 4, Almanya'ya ise 12 oy çıktı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar