Gül: Bizi yüzde 5-6 büyümeler kurtarmaz

Bir üniversitenin açılışında konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bizi yüzde 5, yüzde 6 büyümeler kurtarmaz” dedi.

Gül: Bizi yüzde 5-6 büyümeler kurtarmaz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
9 Kasım 2017 Perşembe 09:25

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir okul açılışı için davet edildiği toplantıda konuştu. Abdullah Gül yaptığı konuşmada eğitimden yakın dünya tarihine, diplomasi ve Türkiye'nin güncel dış politikası konularına kadar bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

"CUMHURBAŞKANI OLDUĞUM DÖNEMDE ÜNİVERSİTELERE BİR YAZI GÖNDERDİM"

Bugün dünyada yaşanan birçok olayda sorunun kaynağının 1. Dünya Savaşı'na uzandığını belirten Gül, "İşte bu savaştan sonra ortaya o kadar önemli olaylar ortaya çıktı ki, bunların acılarını hala yaşıyoruz. 2010 yılında Cumhurbaşkanı olduğum dönemde üniversitelere bir yazı göndererek dedim ki; 'Birinci Dünya Harbi'nin 100. Yıl dönümü geliyor. Dolayısıyla şimdiden ciddi projeler yapın, hazırlıklar yapın, konferanslar düzenleyin.' Maalesef 2014 - 2017 yılları arasında çok az sayıda yayın gördüm, ama yurt dışına gittiğimde kitapçılara girdiğimde, özellikle son bir iki sene içinde bütün raflar, Birinci Dünya Harbi ile ilgili kitaplarla dolu. Tabi ki hiçbir şey için geç değil. Eminim ki Türkiye'de de birçok çalışma yapılıyor" diye konuştu.

"BAŞTA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK OLMAK ÜZERE ..."

Bu yıl Cumhuriyet'in 94. yıldönümünü hep beraber kutlandığını aktaran Abdullah Gül, "1923'te Cumhuriyet'e geçerek yeni bir nizamı bu topraklarda gerçekleştirmiş olduk. Bu vesileyle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, o zamanki bütün Türk komutanlarını, devlet adamlarını rahmetle anıyorum" diye konuştu.

"DIŞ POLİTİKA ÖNCE EVİNDE BAŞLAR"

Abdullah Gül, bir ülkenin mutlu ve güçlü olabilmesi için güçlü bir demokrasisinin, güçlü bir ekonomisinin ve çok sağlam doğru bir dış politikanın muhakkak yürütülmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"Eğer bir ülkede bunlar söz konusu değilse o ülkede karışıklıklar olur, bir ileri gidersiniz bir geri gelirsiniz, zaman büyük mücadelelerle geçer ve gider. Onun için demokrasi dediğimde, hukukun üstünlüğü dediğimde, evrensel standartlar da almamız lazım. Dış politikada da bu böyledir. Dış politikasının güçlü olabilmesi için, bir ülkenin önce evinin içinin düzenli olması lazım. Evinin içi düzenli olmayan bir ülkenin, çok güçlü bir dış politika güdebilmesi mümkün değildir. Onun için hep, 'dış politika önce evinde başlar' derler."

"BİZİ YÜZDE 5, YÜZDE 6 BÜYÜMELER KURTARMAZ"

Gül, "Bugün hangi Avrupa ülkesine giderseniz gidin hala ekonomilerinin, bilim, kültür, sanatlarının ne kadar ilerde olduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla onların ekonomik büyüme rakamları bazen küçük oluyor. Bunun bizi aldatmaması lazım. Yapacağı yol kalmamış, yapacağı baraj kalmamış, şehirlerinin hepsini güzel yapmış, köylerin hepsi şehir gibi köyler haline gelmiş. Tabi ki, bu ülkelerin ekonomik büyümeleri daha yavaş olacaktır. Ama bizim gibi ülkelerin yapacakları hala çok. Bizde hala köylerimize mahallelerimize bakın, şehirlerimizin birçoğuna bakın, bizim gece gündüz çok çalışmamız gerekiyor. Bizi yüzde 5, yüzde 6 büyümeler kurtarmaz. Bizim çok daha fazla geleceğimize konsantre olmamız gerekiyor" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar