TRT'nin belgesel kanalında hangi belgeseller olacak, ne zaman başlayacak?

Milliyet gazetesinin Cadde eki yazarı Sina Koloğlu, bugünkü köşesinde TRT Belgesel kanalına ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Peki ama TRT'nin belgesel kanalında hangi belgeseller olacak, ne zaman başlayacak? sorusu gündeme geldi.

TRT'nin belgesel kanalında hangi belgeseller olacak, ne zaman başlayacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
19 Temmuz 2018 Perşembe 16:45

TRT'nin belgesel kanalında hangi belgeseller olacak, ne zaman başlayacak?

Sina Koloğlu“TRT Belgesel kanalı, 2017’den beri ‘gizli bir projeyi’ gerçekleştiriyor” başlığıyla yazdığı yazısında “Harcanan rakamı söylediler ama açıklamayacağıma söz verdim. İpucu, çift haneli milyon TL...” ifadelerini kullandı. Koloğlu yazısının devamında, TRT Belgesel kanalında yine TRT’nin “Diriliş Ertuğrul” ve “Payitaht Abdülhamid”dizilerinin oyuncularının yer alacağını belirtti.TRT'nin belgesel kanalında hangi belgeseller olacak, ne zaman başlayacak? sorusuyla ilgili detaylar haberimizde.

TRT'nin belgesel kanalında hangi belgeseller olacak, ne zaman başlayacak?

Sina Koloğlu yazısında, ''TRT Belgesel kanalı, 2017’den beri ‘gizli bir projeyi’ gerçekleştiriyor. Sonbaharda, yeni yüzüyle karşımıza çıkacak. Şu ana kadar, 200 saatlik bir içerik hazırlamışlar. Toplamda 43 yeni yapım olacak.'' cümleleriyle TRT Belgesel ile ipuçları verdi. 

Yerli dizilerin izinden geceği belirtilen TRT Belgesel kanalının, Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Orta Doğu bölgesinin Discovery Channel’ı olma iddiasında olduğu belirtildi.

Sina Koloğlu yazısında ''TRT Belgesel Kanal Koordinatörü Süleyman Tezgel’le konuştum. Tezgel, ‘Duygularıyla hareket eden bir coğrafyadayız. Belgesellerin farkı da burada... Dizilerimizi takip eden ülke izleyicisi için belgesellerimizin de etkili olacağına inanıyoruz’ dedi. Yapımların fragmanlarını izledim. Emek, çekim, hikayeler ve çeşitlilikle, ‘Neden olmasın?’ dedirtiyor. Araba ustalarımız, kriminal uzmanlarımız ve macera adamlarımız, bu belgesellerde yerini alıyor.'' cümlelerini kullandı. 

TRT Belgesel Kanalına ne kadar harcandı?

'TRT Belgesel kanalına ne kadar harcandı?' sorusuna Sina Koloğlu, ''Harcanan rakamı söylediler ama açıklamayacağıma söz verdim. İpucu, çift haneli milyon TL... TRT’nin belgesel kanalı için, bugüne kadar ayrılmış en büyük miktar.'' cümleleriyle yanıt verdi. 

TRT'nin belgesel kanalında hangi belgeseller olacak, ne zaman başlayacak?

Sina Koloğlu yazısında bu soruya da cevap verdi. Koloğlu, ''Onlarda Ed Stafford varsa, bizde de Reshad Strik var. ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisinde Kladyus rolüyle yer alan Boşnak oyuncu Strik, ‘ailenin yeni üyesi’ olarak projeye dahil oldu. Dünyayı dolaşıyor ve değişik kültürlerin yaşam mücadelesinde yer alıyor.'' bilgisini aktardı.

TRT'nin belgesel kanalında hangi oyuncular olacak?

Sina Koloğlu yazısında oyuncularla ilgili de bilgi verdi. Koloğlu, ''Discovery’ye taş çıkartabilecek bir ‘Savunma Sanatları’ belgeselindeki yıldızımız ise, Nehar Eren... Judo ile başladığı savunma sanatı macerasına, Bruce Lee’den ve Yip Man’dan bildiğimiz ‘wing chun’la devam etti. Yurt dışında ‘anti terör’, ‘birden fazla ve farklı silahı aynı anda kullanma’, ‘yüksek risk altında silahlı koruma’, ‘yüksek risk altında araç kullanma’, ‘çatışma anında askeri ilk yardım’ gibi özel eğitimleri tamamladı. Eren, şu anda uluslararası birçok üst düzey bürokrat, dünyaca ünlü sanatçılar ve iş insanları için yakın korumalık yapıyor.'' cümleleriyle birkaç oyuncunun ismini açıkladı. 

TRT'de yayımlanan Payitaht: Abdülhamid dizisine ne olacak?

Koloğlu yazısında ''Mesela, ‘Ucuz Hayatlar’ belgeseli, bir Afganistan dramı... ‘Büyük Mücadele’yse, 1 doların altında gelirle geçinen insanların hikayelerini anlatıyor. ‘Dünya Tarihinin Dönüm Noktaları’ anlatımında, Abdülhamid rolüyle bütünleşen Bülent İnal var. Viasat History kanalının örneklerini aratmıyor.” ifadeleriyle ipuçları verdi. 

TRT Belgeseel Kanal Koordinatörü Tezgel'den açıklama

TRT Belgesel Kanal Koordinatörü Süleyman Tezgel, insan hikayelerinin bu güne kadar hep Batılı yönetmenlerin gözünden anlatıldığını belirterek, "Bizim bakışımızla, daha duygusal, insanları anlayan ve merhamet odaklı bir belgeselcilik düşünüyoruz. Dünya artık Türk yapımı belgeselleri izleyecek." dedi.

Yaklaşık 8 yıl önce yayın hayatına başlayan, son dönemde izlediği yayın politikası ve ekrana taşıdığı yerli belgesellerle dikkati çeken TRT Belgesel kanalı yeni yayın dönemine hazılanıyor.

Tezgel, Ekim ayında yeni yayın dönemine geçmeyi düşündüklerini ve uluslararası düzeyde yerli içerikler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Her alanda iddialı yapımlara imza attıklarını aktaran Tezgel, "Türkiye uluslararası izleyiciyi yakalama konusunda çok tecrübesiz değil. Ürettiği içerik 100 ülkeye ihracat yapan bir dizi sektörüne sahibiz. Asya, Kuzey Avrupa, Latin Amerika gibi coğrafyalarda da çok etkin bir oyuncu olduk. Belgesele geldiğimizde ise yüksek kalitede içeriği şu ana kadar üretemediğimizi görüyoruz. İhracatımız sıfıra yakın bir düzeydeydi. Türkiye'deki ana kanalların ana saatleri hep yerli dizilerle doluyken belgesele gelince Amerikan belgesel kanallarının etkisinde bir izleyici var ama kaliteli yerli içerik olursa, Türk izleyicisi yerli içeriği daha fazla tercih ediyor." diye konuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar