Dünyaca ünlü çizgi roman yazarı Stan Lee hayatını kaybetti

Örümcek Adam, Fantastik Dörtlü X-Man, Iron Man gibi onlarca efsanevi çizgi romanın yaratıcısı olan Amerikalı çizgi roman yazarı Stan Lee, 95 yaşında hayatını kaybetti.

Dünyaca ünlü çizgi roman yazarı Stan Lee hayatını kaybetti
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
12 Kasım 2018 Pazartesi 22:02

Örümcek Adam, Fantastik Dörtlü X-Man, Iron Man gibi onlarca efsanevi çizgi romanın yaratıcısı olan Amerikalı çizgi roman yazarı Stan Lee, 95 yaşında hayatını kaybetti.

Stan Lee, ufak bir yayın sektörü olan çizgi romanın büyümesini, uluslararası bir yapıya kavuşmasını sağlamanın yanı sıra, çizgiromanlar üzerinde sansür baskısı oluşturan Comics Code Authority’nin politikalarını değiştirmesini sağlayarak sektörün gelişmesinde önemli adımlara imza atmıştır.

Stan Lee Kimdir?

Doğum ismi Stanley Martin Lieber olan Stan Lee 28 Aralık 1922 tarihinde, New York, ABD’de dünyaya geldi. Lise eğitim-öğretimini DeWitt Clinton Lisesi’de tamamlayan Lee ailesinin maddi durumlarının yetersizliğinden dolayı lise hayatı boyunca çalışmak zorunda kaldı.

Marvel Comics’in temelini oluşturacak olan ve Martin Goodman editörlüğünde çalışan Timely Comics’in pulp eserler çıkartan kısmında çalışmaya başladı.

İlk kez 1941 yılında Captain America eseriyle okuyucu karşısına çıktı. Stan Lee, Stanley Martin Liebe ön adını ikiye bölerek ilk defa Stan Lee lakabını bu eserinde kullandı. Ve bu lakabı ileride resmi ismi olacaktı.

Lee ve arkadaşı Jack Kirby tarafından yaratılan ilk eser, Fantastic Four oldu. Fantastic Four’u Hulk, Thor, Iron Man, X-Man, Daredevil, Spider Man gibi hepsi klasikleşen bir dizi çizgi roman izledi. Çizgi romanların kapağına klasik olarak yazılan yazar ve çizer isimleri dışında, çinileyen, renklendiren ve konuşma balonlarını yazan sektör emekçilerinin de isimlerini ekleyerek sahne arkasındaki kahramanları okurla buluşturan yazar, ayrıca ileriki tarihte çıkacak çizgi romanların ve yazarların okuyucuya olan mesajlarının bulundu yayıncı arasında bir bağ oluşturdu.

Lee ara vermeden çalışmalarına devam ediyordu. 1980’lerden sonra, Stan Lee artık popüler kültürün kahramanlarından birisiydi ve Marvel’ın halka dönük yüzü haline gelmişti. Kaliforniya’ya taşınan Lee, Marvel’ın T.V. şovları ve sinema uyarlamalarının sorumlusu olarak görev alıyordu, bir yandan da çizgi roman senaryoları yazma ve editörlük görevlerine devam ediyordu.

Stan Lee hangi kahramanları yarattı?

Stan Lee’nin yarattığı kahramanlar şunlardır:

Spider Man, The Avangers, Captain America, Daredevil, The Fantastic Four, Journey into Mystery, Ravage 2099, The Silver Surfer, Solarman, Strange Tales, The Mighty Thor, The X-Man.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar