Norm Ender: Birinin Amerikan özentisi rap’e, ‘Dur’ demesi gerekiyordu

Norm Ender, Posta gazesinden Oya Çınar'ın sorularını yanıtladı.

Norm Ender: Birinin Amerikan özentisi rap’e, ‘Dur’ demesi gerekiyordu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
3 Ağustos 2019 Cumartesi 09:16

Sizde ya da Ceza’da, Sagopa Kajmer’de böyle bir özenme durumu yok muydu? 

Biz Amerika’dan gördüklerimizi alıp Google translate’te çevirmedik. Biz oradan aldıklarımızı kendi kültürümüzdeki sorunlar neyse onları dile getirecek şekilde kullandık. Yani kendi kültürümüzle harmanladık. Bu arkadaşlar Drake’in, daha doğrusu şu an Amerika’da kolay tüketilebilir tüm rap’lerin sözlerini çevirerek Türkçe rap yaptıklarını zannediyor. Senin ülkende zaten 20 yıldır rap yapılıyor. Sen örnek alacaksan Drake’i, Migos’u değil; Ceza’yı, Cartel’i, Sagopa’yı, beni örnek alacaksın. Senin abilerin zaten çok güzel işler yaptı. İlle rap’i popüler yapacaksan da Demet Akalın sözleriyle, pop sözleriyle işi ucuzlaştırıp “Hazır burada ticari bir kar bulduk, hadi yürüyün kopuyoruz” kafasıyla yapmayacaksın. Buna birinin “Dur” demesi gerekiyordu. 

Vermek istediğiniz mesaj alındı mı sizce? 

Kesinlikle. Zaten içeriği üretirken özellikle mesajı gölgelememeye çalıştım ki fazla yüklendiğim bile söylenemez. İlk bölümde özellikle sarkastik bir giriş yaptım. Onlar gibi davranıp onlarla alay ettim. Bir nevi ayna görevi gördüm. Aynada gördükleri şeyden hiç hoşlanmadılar ki bu denli rahatsız oldular. Tam olarak da bunu yapmak istedim zaten. O yüzden Ezhel’in de Ben Fero’nun da mesajı aldıklarını çok iyi biliyorum ki onlar da bu mesajın geleceğini çok iyi biliyordu. Bundan sonra ne olacağı onlara bağlı. “Yok biz daha abi tokadı yemedik” diyorlarsa kendileri bilir. 

Ezhel’in bir gecede ‘Lolo’ şarkısıyla cevap vermesine ne diyorsunuz?  

Ben başka bir perspektiften bakıyorum. Bizde sevgi, saygı ön plandadır ama birine duyduğun sevgi ve saygı onu eleştirmene engel değildir. Bizi annelerimiz de eleştirir, abilerimiz de eleştirir. Sevmiyorlar mı? Çok seviyorlar. Ama bu yanlışlarımızı görmezden gelecekleri anlamına gelmiyor. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar