için kaldı

İki Türk Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasında

Koronavirüse karşı geliştirilen aşı ve aşıyı bulan Alman BioNTech firması dünya gündeminin ilk sırasında. Firma sahibi Türkiye kökenli Uğur Şahin, eşi bilim adamı Özlem Türeci ile birlikte 3,9 milyar dolarlık servetle Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasına girdi.

İki Türk Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasında
Son Güncelleme: 12 Kasım 2020 Perşembe 14:03
12 Kasım 2020 Perşembe 14:02

Alman BioNTech, Pfizer ile geliştirdiği koronavirüs aşı adayının, üçüncü faz klinik deneylerde hastalığın bulaşmasını yüzde 90 engellediği duyuruldu.

2008 yılında Almanya'da Uğur Şahin, Özlem Türeci ve Christoph Huber tarafından kurulan BioNTech şirketi, yıllar içinde tıp alanında pek çok araştırma yaptı.

BioNTech Eylül 2019'da Bill ve Melinda Gates Vakfı ile HIV ve tüberküloz tedavilerine yönelik bir anlaşma imzaladı ve 55 milyon dolar yatırım aldı.

2020 yılında tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgınıyla birlikte şirket, ilaç devi Prifzer ile SARS-Cov-2 aşısı geliştirmek için bir anlaşma yaptı.

Avrupa Birliği, iki şirketin ortak girişiminden aşı almak için 200 milyon dozluk bir sözleşme imzaladı.

Aşının başarıya ulaşması durumunda Japonya 120, ABD 100 ve Birleşik Krallık da 30 milyon dozluk aşı almak için sözleşme imzalamıştı.

Bugünlerde 20 milyar euro değerini de aşan şirketin piyasa değeri, The New York Times gazetesine göre Prosche ve Deutsche Bank'tan daha fazla.

Wall Street Journal, şirketin Ocak ayından bu yana değerini üçe katladığını aktarıyor.

Ntv'de yer alan habere göre BioNTech şirketinde 80 civarında bilim adamı çalışıyor. Şahin, eşi Özlem Türeci ile birlikte, 3,9 milyar dolarlık servetle Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasına girdi.

BioNTech'in piyasa değeri ise 20 milyar euroyu aşmış durumda.

Geleneksel aşı yöntemlerine göre daha hızlı ve daha fazla aşı üretilmesini sağlayan mRNA yöntemini kullanan şirket, yıl sonuna kadar 100 milyon dozdan fazla aşı üretmiş olmayı hedefliyor.

Şirketin diğer kurucu ortakları arasında ise Alman milyarder kardeşler Thomas ve Andreas Struengmann bulunuyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar