Suriye ve İran bölgesinde düşen uçak ve helikopterler tesadüf mü?

Son haftalarda Rusya İran Ve Türkiye'ye ait uçak ve helikopterlerin durduk yere düşmeleri bir komplo mu yoksa bir tesadüf mü merak uyandırıyor. İşte 2018 yılında düşen uçak ve helikopterler..

Suriye ve İran bölgesinde düşen uçak ve helikopterler tesadüf mü?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
15 Mart 2018 Perşembe 09:44

2018 yılının Mart ayında en dikkat çeken gelişmelerden biri Suriye ve İran bölgelerinde Rus ve Türk uçak ve helikopterlerinin düşmesi ve düşürülmesi. Peki ya uçak ve helikopterin bu bölgelerde düşmeleri tesadüf mü yoksa bir mesaj mı? 2018 yılında Suriye ve İran bölgesinde düşen uçakları derledik. Sosyal medyada bu konuda yapılan ilginç yorumlarda haberimizde.

TÜRK JETİ İRAN'DA DÜŞTÜ

Türk jeti İran Tahran-11 Mart 2018

Başaran Holding’e ait, MNG Jet tarafından operasyonu yapılan TC-TRB tescilli Bombardier Challenger 604 tipi iş jeti, Türkiye saati ile 18.20’de İran hava sahasında temas kesildi. Saat 19.00’da da uçağın düştüğü İran makamları tarafından açıklandı. Bu kaza, Türk sivil havacılığındaki ilk ölümlü iş jeti kazası oldu. Uçakta Hüseyin Başaran’ın kızının olduğu, arkadaşları ile tatil için gittiği Dubai’den döndüğü öğrenildi. Uçakta alınan ilk bilgilere göre iki pilot, bir kabin memuru ile birlikte 8 yolcunun olduğu öğrenildi. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai yakınlarında Sharjah’tan kalkan Challenger 604 tipi uçak, İstanbul Atatürk Havalimanı’na gidiyordu. Uçaktaki pilotlar İran Hava Trafik Kontrol Merkezi ile temasa geçen pilotları, 36 bin feet yani yaklaşık 12 bin metrede uçtukları, 37 bin bin feet yani 12 bin 300 metreye yükselmek için izin istedikleri öğrenildi. İş adamı Hüseyin Başaran’a ait iki iş jeti bulunuyor. Bu uçaklardan biri daha uzun menzilli Global Express (tescili TC-FRK), diğeri de İran’da düşen Challenger 604’di. Çift motorlu Challenger 604, Kanadalı Bombardier şirketi tasarımı. Orta menzilli uçağın yolcu kapasitesi 12. Başaran Holdin'e ait uçak 2001 modeldi. İmalat numarası ise 5494'tü.

RUS UÇAĞI SURİYE'DE DÜŞTÜ

Rus uçağı Suriye sınırı-6 Mart 2018

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'deki Hımeymim hava üssü yakınlarında düşen Rus Antonov-26 tipi kargo uçağında, güncellenen veriler doğrultusunda, 33’ü yolcu ve 6’sı mürettebat olmak üzere toplam 39 kişinin bulunduğu belirtildi. Kazada, uçakta bulunanların tümünün hayatını kaybettiği bilgisine yer verilen açıklamada, yolcuların tamamının Rus ordusuna bağlı askerler olduğu kaydedildi. Rusya Savunma Bakanlığı, kazaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, uçakta 26 yolcu ve 6 kişilik mürettebatın hayatını kaybettiğini bildirmişti. Kazanın nedenine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, ilk belirlemelere göre uçağa yönelik herhangi bir saldırının yapılmadığı, kazanın teknik bir arıza nedeniyle yaşanma ihtimalinin ağır bastığı belirtilmişti.

İRAN YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ

İran-Tahran-18 Şubat 2018

18 Şubat tarihinde Aseman Havayolları'na ait 60 yolcu ve 6 mürettebat taşıyan ve Tahran-Yasuc seferini yapan bir yolcu uçağı İsfahan yakınlarında düştü. İran devlet televizyonuna konuşan, İran Aseman Hava Yolları Halkla İlişkiler Müdürü Muhammed Taki Tabatabayi, "Uçakta biri çocuk 60 yolcu ve 6 mürettebat, toplam 66 kişi bulunuyordu." dedi. Çift motorlu ATR tipi yolcu uçağının yerel saatle 08.00’de başkent Tahran’dan Yasuc kentine hareket ettiğini dile getiren Tabatabayi, uçağın 08.50 sularında radardan kaybolduğunu söyledi. ART-72 tipi uçağın yerel saatle 8.45'te Tahran'dan havalandığı ve kalkıştan 50 dakika sonra radardan kaybolduğu ifade edildi.

ATAK HELİKOPTERİMİZ DÜŞÜRÜLDÜ

Atak helikopteri Suriye sınırı-10 Şubat 2018

TSK'ya ait Atak tipi askeri helikopter, Kırıkhan'ın karşısında bulunan Suriye sınırında saat 13:00 sıralarında düşürüldü. Başbakan Binali Yıldırım 2 askerimizin şehit olduğunu açıkladı ve 'Neden düştüğü konusu henüz net değil' dedi. Zeytin Dalı Harekatı’nın 22.gününde Suriye sınırından acı bir haber daha geldi. Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin Suriye tarafında bir askeri helikopterimiz düşürüldü. TSK’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada “Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, Afrin'de devam eden operasyonlar esnasında, 10 Şubat 2018 saat 13.00 sularında, ATAK tipi bir helikopterimiz kırıma uğramış, helikopterde bulunan iki kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur. Olayla ilgili teknik heyet tarafından inceleme başlatılmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, şehitlerimizin kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk Milletine başsağlığı ve sabır dileriz.” denildi.

RUS SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Rus savaş uçağı Suriye-İdlib-3 Şubat 2018

Son günlerde Suriye ordusu ile Rus güçlerinin operasyonlarına sahne olan İdlib’te bir Rus savaş uçağı düşürüldü. Twitter’da Suriye yanlısı kaynakların doğruladığı görüntülerde Rus uçağı yanarak bir süre uçtuktan sonra düşüyor. Uçağın karadan havaya füzeyle vurulmuş olma ihtimalinin yüksek olduğu bildiriliyor. Vurulduktan sonra pilotun uçaktan atladığı ve indiği yerde infaz edildiği de gelen haberler arasında. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin İdlib kentinde Rus Su-25 tipi uçağın düşürüldüğünü, pilotun yaşamını yitirdiğini doğruladı. Açıklamada uçak vurulduktan sonra paraşütle atlayan pilotun, indiği yerde militanlarla girdiği çatışmada hayatını kaybettiği ifade edildi.

RUS HELİKOPTERİ SURİYE'DE DÜŞTÜ

Rus helikopteri Suriye sınırında-3 Ocak 2018

Rusya Savunma Bakanlığı, Mi-24 model bir helikopterin teknik arıza nedeniyle Hama yakınlarında düştüğünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hama Hava Üssü'ne 15 kilometre uzaklıkta teknik arıza sonucu düşen helikopterdeki 2 pilotun hayatını kaybettiği bildirildi. Bir teknisyenin kazadan yaralı kurtulduğu ve Hımeymim Hava Üssü'ne nakledildiği bilgisine yer verildi. Helikopterin bir saldırı nedeniyle düştüğüne yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığına işaret edilen açıklamada, helikopterin düştüğü bölgede önemli bir hasar oluşmadığı aktarıldı. Suriye'de yerel kaynaklar, uçağın 31 Aralık'ta düştüğünü bildirmişti.

UÇAK DÜŞTÜ, SIRADA DEPREM Mİ VAR?

Güneş Tutulması ve deprem arasında ilişki bulunup bulunmadığı da her zaman tartışma konusu oldu.

Ünlü astrologlar birbiri ardına bu konuya dikkat çekerken özellikle bu türden Güneş tutulmalarının kaza ve felaketlere toplu ölümlere neden olabileceğini ve tercih olarak bu dönemde uçak gibi riskli araçlara kendilerinin binmeyeceğinden söz etmişlerdi.
Kazanın ardından, sosyal medyada herkes bu ürküten tesadüfü konuşmaya başladı. Bazı kullanıcalar 'Güneş tutuldu, uçak düştü, sırada deprem mi var?' diye sordu.

Uçak Kazası ve Depremler arasında bağlantı var mı?

Geçmişte, deprem ve uçak kazalarının birbirini takip ettiği pek çok örnek var. 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nden önce de, dünyanın çeşitli bölgelerinde 10 uçak kazası yaşandı. Ancak uzmanlar, bu ilişkiyi gösterecek bilimsel bir kanıt olmadığını söylüyor.

Sonuçta uçak kazaları ve depremler sürekli meydana gelen olaylar değil. Bununla birlikte bu iki felaket olayının kesişmesinin tesadüf olasılığı gerçekçi bir ölçümle ne olabilir?

-25 Ağustos 2000 tarihinde Bahreyn’de bir yolcu uçağı denize düştü. Kazanın hemen peşinden Yunanistan, Japonya ve Mısır’da büyük depremler meydana geldi.
-15 Nisan 2002 de Güney Kore’de yolcu uçağı düştü, 135 kişi yaşamını hayatını kaybetti. Yunanistan’da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
-8 Ocak 2003’te ise Diyarbakır’da THY uçağı düştü. Hemen ardından, Diyarbakır 5.6 şiddetinde depremle sallandı.
-19 Şubat 2003 tarihinde İran’da bir askeri uçak düştü, 302 kişi hayatını kaybetti. Peşinden Alaska’da deprem meydana geldi.
-27 Mayıs 2003 tarihinde İspanyol askerlerini taşıyan uçak Trabzon’da düştü. Aynı gün içinde ise Japonya’da 7.0 şiddetinde deprem meydana geldi.

Elbette kesin olarak bilimsel bir çalışma yapılmadığı sürece Uçak Kazaları ve Depremler arasında bilimsel ilintilerden söz etmek akıllıca olmayacaktır. Güneş tutulması, uçak kazası ve deprem arasında gerçekten alakalı bağlantılar olup olmadığına ancak bilim adamları cevap verebilirler.

BATIL İNANÇLARA İNANMAYIN

Uzmanlar ise güneş tutulması ile depremin bir ilgisinin olmadığını belirtiyor, 'Batıl inançlara inanmayın' diyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan şunları söylemişti: Deprem ve tsunaminin güneş tutulmasıyla ilgisi yok. Nasıl gece ve gündüz oluyorsa güneş batıp doğuyorsa bu da öyle bir şey. Bilim, tutulmanın zamanını hesaplayabiliyor. İnsanlarımız dedikodulara, hurafelere değil bilime inansınlar.

Özkan, tutulmanın manyetik etkilere yol açamayacağını, bunun Ay'ın yörüngesindeki hareketinden kaynaklanan bir olay olduğunu, ışığın dünyaya biraz daha az geldiğini, insan gözünün de bunu fark edemediğini kaydetti. Manyetik etkilerle kutup ışıklarının meydana geldiğini ancak insanlara etki yapabilecek bir durum olmadığını vurguladı.

Bu yıl 3 güneş ve 2 ay tutulması görülebilecek. Bu tutulmalardan sadece 27 Temmuz'daki tam Ay tutulması Türkiye'den görülebilecek, diğer tutulmalar ise genellikle kuzey ülkelerinden izlenebilecek.

2018 YILINDA AY VE GÜNEŞ TUTULMA TARİHLERİ

İLK TUTULMA TAM AY TUTULMASI

Bu yılki ilk tutulma 31 Ocak 2018 günü 'Tam Ay tutulması' olarak gerçekleşecek. Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'nın kuzeyinden gözlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre 10.49-16.10 arasında gerçekleşecek. Ancak, Türkiye'den gözlenemeyecek.

15 ŞUBAT'TA PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI

İkinci tutulma ise, 15 Şubat'taki parçalı güneş tutulması olacak. Antarktika'nın büyük kısmından ve Güney Amerika'nın güneyinden gözlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 18.55'de başlayıp 22.47'de bitecek. Türkiye'den görülemeyecek bu tutulmada ay, güneşin yüzde 60'ını örtecek.

KUZEY ÜLKELERİ GÖREBİLECEK

Üçüncü tutulma ise, 13 Temmuz'da parçalı güneş tutulması şeklinde olacak. Antarktika'nın kuzeyi ve Avustralya'nın güneyinden izlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 01.48'de başlayıp 04.13'de sona erecek. Ülkemizden izlenemeyecek bu tutulmada ay, güneşin yüzde 34'ünü kapatacak.

AY TAMAMEN KARARACAK, TÜRKİYE'DEN DE İZLENECEK

Bu yılki tutulmalardan ülkemizden gözlenebilecek tek tutulma 27 Temmuz'daki tam ay tutulması olacak. Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan gözlenebilecek bu tutulma saat 20.13'de başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02.30'da sona erecek. Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 saatleri arasında ay tamamen karacak.

GÜNEŞ'İN YÜZDE 75'İ ÖRTÜLECEK

Yılın son tutulması ise 11 Ağustos'ta parçalı güneş tutulması olacak. Kanada'nın en kuzeyi, Grönland, İzlanda, İskandinavya, Rusya ve Kazakistan'ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin'in büyük bölümünden izlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 08.02-11.30 arasında gerçekleşecek. Ülkemizden görülemeyecek olan bu tutulmada ay, güneşin yüzde 75'ini örtecek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar