Selvi: Muhalefetten ittifak sürprizi

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, seçim ittifakları hakkında bir yazı kaleme aldı.

Selvi: Muhalefetten ittifak sürprizi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
8 Mart 2018 Perşembe 09:02

 Yazar Abdulkadir Selvi, 2019 yılındaki seçim hakkında kaleme aldığı yazısını köşesine taşıdı.

Selvi’nin ‘Muhalefetten ittifak sürprizi’ başlıklı yazısı şöyle:

“Seçim ittifakına iktidar açısından bakıyoruz ama muhalefet cephesinde de arayışlar sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine AK Parti-MHP ittifakı ile gitmeye hazırlanırken bir de bakmışsınız ki, muhalefet sürpriz yapmış.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin tek aday çıkarması şimdilik en azından birinci tur için güçlü bir seçenek olarak görünmüyor. Ama milletvekili seçiminde ittifak yapmak hâlâ şansını koruyor. 2019 seçim tarihi yaklaştıkça ittifak arayışları güçlenecek. Muhalefette ittifak için nabız yoklamaları kesilmiş değil. İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ittifakı bu aşamada bir seçenek olarak masada duruyor. Yerel seçimlerde oy oranları ortaya çıkacağı için hangi partilerin barajı aşacağı hangilerinin aşamayacağı ortaya çıkacak. Yerel seçimden sonra partiler ittifak konusunda yeni bir değerlendirme yapacaklar.

SETA’dan Nebi Miş ve Hazal Duran’ın ‘seçim ittifakları’ araştırmasına göre başkanlık seçimleri ile parlamento seçimlerinin aynı zamana denk geldiği tarihlerde ittifaklar küçük partilerin sistem içinde kalabilmesi ve barajı aşabilmeleri için bir fırsat sunuyor.

CHP, ‘demokrasi ittifakını’ ortaya atarken, seçenekleri çeşitlendirmeye özen gösterdi. Daha önceleri gündemlerinde olmayan, ‘tek aday’ da bu seçeneklerden birisi.

CHP’nin teklifini 4 başlık halinde özetlemek mümkün:

1- Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda herkes kendi adayını çıkarabilir. İkinci turda ittifak yapılabilir.

2- Birinci turda da ittifak yapılabilir.

3- Birinci ve ikinci turda da ittifak yapılabilir.

4- Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda bir sınırlama konulmaz. Herkes kendi adayını çıkarır. Milletvekili seçiminde ittifak yapılabilir.

CHP, esnek bir model öneriyor.

2019 seçimlerine giderken Erdoğan, muhalefete birkaç tur bindirdi. 1 Kasım seçimlerine göre AK Parti’nin oyu 49 olmasına rağmen 2019’da bir sürpriz yaşamamak ve seçimlerden güçlenerek çıkmak için MHP ile ittifak kurdu.

Yerel seçimlerden sonra, partilerin oy oranları ortaya çıkınca ittifakı daha ciddi bir şekilde gündemlerine almaları bekleniyor. Bu yöndeki çabalar sürüyor. Seçim yaklaştıkça küçük partilerin Meclis’e girebilmesi, muhalefetin de güç birliği yapmak için ittifakı zorlaması sürpriz sayılmamalı.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar