Rıza Sarraf tanık, Hakan Atilla sanık: Davada 2. gün

ADB'de görülen, İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf'ın tanık Hakan Atilla'nın sanık olduğu davanın ikinci gün duruşması da gerçekleştirildi

Rıza Sarraf tanık, Hakan Atilla sanık: Davada 2. gün
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
29 Kasım 2017 Çarşamba 17:58

ABD'de devam eden, İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf'ın tanık, Hakan Atilla'nın ise sanık koltuğunda bulunduğu davanın ikinci gün duruşması gerçekleştirildi

RIZA SARRAF TANIK LİSTESİNDE SON SIRADA

Pazartesi gerçekleştirilen jüri seçiminin ardından, jüriye Rıza Sarraf'ın sanık değil tanıklardan biri hatta tanık listesinde en sonuncu olduğu söylenmişti. Sarraf yargılananlar arasında değil, yargılananlara karşı bilgisine başvurulan kişi olacak.

RIZA SARRAF MAHKEMEYE GETİRİLDİ, SORULARI YANITLADI:

Sarraf, ifadesini Türkçe verdi.

Rıza Sarraf ( Reza Zarrab) mahkeme salonuna cezaevi kıyafetiyle, elleri ve ayakları kelepçeli getirildi. Sarraf soruları Türkçe cevaplandırdı.

 CEP TELOFUNU KULLANDIĞINI SÖYLEDİ

Sarraf, dünkü duruşmada Hakan Atilla’nın avukatlarının cezaevinde infaz koruma memuruna rüşvet vererek alkol ve cep telefonu temin ettiği iddialarını doğruladı. Sarraf, rüşvet karşılığı infaz koruma memurunun cep telefonunu kullandığını söyledi.

Rıza Sarraf ayrıca otel odasında olduğu iddialarını reddederken cezaevinde olduğunu belirtti.

"İRAN'IN PETROL SATIŞLARINDAN ELDE ETTİĞİM GELİRLERİ KULLANMADIM"

Sarraf, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi.

İRAN MERKEZ BANKASI'NA NAKİT TESLİMATI YAPMAK İÇİN ANLAŞTIM

Rıza Sarraf ,2010 ve 2011 yıllarında Irak Merkez Bankası'nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Sarraf, İran Merkez Bankası'na doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi.

"İŞ BİRLİĞİ YAPMAK CEZAEVİNDEN ÇIKMANIN EN HIZLI YOLU"

Sarraf ayrıca "İşbirliği yapmak, sorumluluk üstlenmenin ve cezaevinden çıkmanın en hızlı yolu" ifadelerini kullandı.

EGEMEN BAĞIŞ'IN FOTOĞRAFI  GÖSTERİLDİ

Reuters'ın aktardığına göre, mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış'ın fotoğrafı gösterildi. Reuters, Aktif Bank'ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış'ın aracı olarak Aktif Bank CEO'su ile Zarrab arasında görüşme ayarladığını bildirdi.

AHMEDİNEJAD İLE BAĞLANTISINI KABUL ETTİ

Rıza Sarraf, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti. 

 "ALTIN TİCARETİ YAPMAK İÇİN FAZLA POPÜLERSİN"

Sarraf"Eşim Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım" dedi. Halkbank'ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü "fazla ünlü" olduğunu söylediklerini belirten Sarraf, genel müdür Süleyman Aslan'ın kendisine "Altın ticareti yapmak için fazla popülersin" dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.

"AKTİFBANK'LA ANLAŞMAM BOZULUNCA HALKBANK'A BAŞVURDUM"

"İran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaşmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade'nin de bulunduğu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye başladık," ifadesini kullanan Zarrab, 2010-2011'de Bank Mellat, 2012'nin başına kadar Aktifbank ile çalıştığını, bu anlaşmanın bozulması üzerine Halkbank'a başvurduğunu belirtti.

"ZAFER ÇAĞLAYAN EKONOMİ BAKANIYDI"

Sarraf'a "Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin" diye soruldu: Zarrab şu yanıtı verdi: "Çünkü o ekonomi bakanıydı." 

"45-50 MİLYON EURO RÜŞVET ÖDEMİŞİMDİR"

Sarraf, ifadesinde  dönemin ekonomi bakanı Çağlayan’a 45-50 milyon Euro rüşvet verdiğini öne sürerek bunun 30 milyon Euro’su için mahkemeye bir şirket içi muhasebe kaydı sundu.

"ÇAĞLAYAN'A ÖDEME NAKİT VE DEĞERLİ EŞYALARLA YAPILIYORDU"

Sarraf, Çağlayan’a yapılan ödemelerin ne şekilde yapıldığı sorusu üzerine, “Nakit para, değerli eşyalar ve banka havaleleri şeklinde” yanıtını verdi. Çağlayan’ın aile fertlerinden birine ödeme yapılıp yapılmadığı sorusuna ise “Evet yapıldı” şeklinde cevap verdi.

Savcının mahkemeye Çağlayan’ın kardeşine ait olduğunu iddia ettiği 2.4 milyon TL’lik banka dekontunu ibraz etme talebine, savunma avukatları rivayet ve kulaktan dolma olduğu gerekçesiyle itiraz etmesine rağmen Yargıç Berman ibrazına izin verdi.

 ALTIN TİCARETİNİN NASIL İŞLEDİĞİNİ ANLATTI

Sarraf, altın ticaretinin nasıl çalıştığını gösteren bir şema çizmek için tanık kürsüsünden aşağıya indi. İran'a yönelik altın ticaretinin nasıl işlediğini anlattı. Savcı dünkü açılış konuşmasında bu prosedürle ilgili de bilgi vermişti.

 

Hakan Atilla davasında, Rıza Sarraf’ın tanıklığında ilk gün duruşması tamamlandı. İlk günde Sarraf’ı savcılık sorguladı.

Hakan Atilla davasında bugün Sarraf yine tanık koltuğunda olacak. Bugünkü duruşmanın saati; New York saati ile 09.15'te (TSİ 17.15.)

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar