Plaka sorgulama ile aracın tüm bilgilerine ulaşın

Plaka sorgulama işlemiyle bir araç çalıntı mı, borcu var mı, hasar kaydı, trafik cezası gibi bilgilerine ulaşabilirsiniz. Peki plaka sorgulama nasıl yapılır? İ

Plaka sorgulama ile aracın tüm bilgilerine ulaşın
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
26 Aralık 2017 Salı 12:49

Plaka sorgulama hizmeti pek çok araç sahibi tarafından kullanılıyor. Zira bir aracın geçmişini öğrenmek özellikle ikinci el araç alımı sırasında çok önemli oluyor. Zira bir aracın çalıntı olup olmadığını, borcu var mı yok mu ya da araçta parça değişimi yapılmış mı gibi soruların cevabını ancak plaka sorgulama işlemiyle öğrenebilirsiniz. Öte yandan aracın trafik cezaları, hasar kayıtları ve kaza raporları da plaka sorgulama yöntemiyle görülebilir. Peki nasıl?

Araç plaka sorgulama işlemi nasıl yapılır sorusunun cevabı çoğu araç sahibi ya da araç sahibi olma adayı tarafından merak ediliyor. Bunun için birden fazla seçeneğiniz var. Plaka sorgulama işlemi e-devlet sistemi üzerinden ücretsiz yapılabilir. Bunun dışında Sigorta Gözetim Merkezi'nin (SGM) sms hizmetiyle ya da Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesi üzerinden plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

İşte plaka sorgulama yöntemleri:

1) E-DEVLET ÜZERİNDEN PLAKA SORGULAMA

E-Devlet sistemi üzerinden devlet dairelerindeki uzun kuyruklarda zaman harcayarak gerçekleştirebileceğiniz resmi kurum işlemlerini internet üzerinden hızlı, kolay ve pratik olarak yapabilirsiniz. Plaka sorgulama işlemi de bunlar arasında yer alıyor. Bu kapsamda turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden sisteme giriş yapmalısınız. Ardından e-Hizmetler bağlantısı üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünü açıp ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısına tıklayarak araç plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

Plaka sorgulama işlemi ile aracın markası, rengi, modeli, tescil birimi ve sahip belge tarihi, çalıntı olup olmadığı ve hak mahrumiyeti bilgilerine erişebilirsiniz.

Ancak e-devlet üzerinden işlem yapabilmek için e-devlet şifresi edinmelisiniz. Şifreyi tüm PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alabilirsiniz.

2) SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Bu hizmet tüm operatörler için geçerlidir. Ancak sms ile araç plaka sorgulama işlemi ücretli olup, her plaka sorgulaması için 7 TL hizmet bedeli talep edilmektedir.

Bu kapsamda;

Aracın trafiğe çıkış tarihi, son sahiplik süresi, kaskolu kaskosuz gün sayısını öğrenmek için ‘’DETAY boşluk PARCA’’ yazılır ve 5664’e SMS olarak gönderilir.

Aracın değişen parça bilgisi için ise, ‘’PARCA PLAKA’’ yazılarak 5664’e gönderilir. Örnek; PARCA 06AB1234

Araçta plaka değiştirilmiş olsa bile sorgulama sonucunda hasar bilgisine ulaşılabilir. Bu sorgulamalar dışında; poliçe sorgulama ve trafik sorgulama işlemleri de gerçekleştirilebilir.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

3) EGM İNTERNET ADRESİNDEN SORGULA

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) internet sitesinde de plaka sorgulama hizmeti mevcuttur. Bunun için egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır ve ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden T.C. kimlik numarası, ad, soyad ve araç plakası bilgileriyle işlem gerçekleştirilebilir.

EGM üzerinden plaka sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ

4) SGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulama için, sbm.gov.tr internet sitesine girilir. Ardından ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısına tıklanır. Karşınıza çıkan sayfada T.C. kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Tefik tüncer En beğenilen yorum
42 l11 83
İsmail hançar
Satış