Pistten çıkan uçağın kokpitinde yaşananlar

Trabzon Havalimanı'nda yolcu uçağı pistten çıkmıştı. Uçağın pistten çıkma anı simüle edildi.

Pistten çıkan uçağın kokpitinde yaşananlar
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
18 Ocak 2018 Perşembe 12:39

162 yolcu ve 6 mürettebatın içinde bulunduğu Pegasus Hava Yolları'na ait uçak Trabzon Havalimanı'nda pistten çıkmıştı. Ankara-Trabzon seferini yapan ve Trabzon Havalimanı'na indikten sonra pistten çıkarak denize 25 metre kala toprağa saplanan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının kokpitinde yaşananlar yeniden canlandırıldı. Simülasyonda aynı koordinatlar izlenerek ve aynı hatalar bilerek yapılarak havalimanına iniş gerçekleştirildi. Sonuç yine aynı oldu. Uçak pistten çıkarak denize doğru yöneldi.

Ankara-Trabzon seferini yapan ve Trabzon Havalimanı'na indikten sonra pist başında manevra yaparken pistten çıkmıştı.

Pegasus konu ile alakalı olarak şu açıklamaları yaptı:

“Pegasus Hava Yolları'na ait PC8622 nolu Boeing 737-800 tipi TC-CPF tescilli Ankara-Trabzon uçağının, Trabzon Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıktığı bilgisini doğrulamaktan dolayı üzgünüz. Uçağımızdaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi tahliye edilmiştir. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma bulunmamaktadır”

Ulaştırma Bakanlığı pistten çıkan uçak hakkındaki açıklamaları şöyle:

“Bazı basın yayın organlarında, 13 Ocak 2018 tarihinde Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Hava Yolları'na ait ''PC8622'' sefer sayılı yolcu uçağının, pist başında manevrası sırasında pistten çıkmasının havalimanı kaynaklı olduğuna yönelik asılsız iddialar almaktadır. Söz konusu haberlere ilişkin kamuoyunu doğru bilgilendirme adına açıklama yapılması gereği doğmuştur.

Söz konusu PC8622 sefer sayılı uçak Trabzon Havalimanı’na normal bir iniş yapıp, yavaşlama ivmesi ile pisti kat ettiği sırada, pist sonuna yaklaşık 300 metre kala, henüz anlaşılamayan bir nedenle, pistin sol tarafına doğru kaymış, şerit sahayı kat etmek sureti ile deniz tarafında bulunan eğimli araziye düşerek kaza/kırım yapmıştır. Söz konusu kazanın kaza/kırım raporu henüz çıkmamış ve kazanın nedeni halen belirlenmemiştir” denildi.

Trabzon Havalimanı’nın 1957 yılından bu yana işletilmekte olan ve ülkemizin ağırladığı trafikler yönünden en önemli havalimanları içinde yer aldığının vurgulandığı açıklamada “2 bin 640 metre uzunluğa, 45 metre genişliğe ve 7,5 metre banket genişliğine sahip pisti bulunan Trabzon Havalimanı orta ebatlı uçakların inmesine uygun ICAO standartlarında havalimanlarımızdan biridir. Diğer yandan Trabzon Havalimanı ile benzer boyutta olan Çanakkale (2350x45 m), Gazipaşa (2350x45 m), Adıyaman (2500x45 m), Sinop (2000x45 m), Van Ferit Melen (2750x45 m) gibi havalimanlarımız da uçakların güvenle kalkabileceği ve inebileceği uzunluktadır. Trabzon Havalimanı’ndan İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa ve Adana’ya her gün; İzmir Adnan Menderes, Antalya, Bursa Yenişehir ve Kocaeli Cengiz Topel Havalimanlarına ise haftada birkaç kez sefer düzenlenmektedir.”

Ayrıca dış hatlarda da Riyad, Düsseldorf ve El Kasım Havalimanlarına de haftada toplam 4 sefer düzenlenmektedir. (Bu hafta itibarı ile Cidde, Medine ve Bahreyn seferleri ile sefer sayısı haftada 7’ye çıkacaktır.) Ortalama her yıl Trabzon Havalimanı’na 29 binin üzerinde uçak iniş yapmasına karşın herhangi bir şekilde pist kaynaklı bir sorun yaşanmamıştır."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar