Partilerin cumhurbaşkanı adayı belli oldu! Anketlere göre hangi aday önde?

24 Haziran seçimlerine 50 gün kala partiler adaylarını açıkladı. Cumhur İttifakı Recep Tayyip Erdoğan’ı, CHP Muharrem İnce’yi, HDP Selahattin Demirtaş’ı, İYİ Parti Meral Akşener’i, Vatan Partisi Doğu Perinçek’i, Saadet Partisi ise Temel Karamollaoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Partilerin cumhurbaşkanı adayı belli oldu! Anketlere göre hangi aday önde?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
4 Mayıs 2018 Cuma 16:34

24 Haziran seçimlerine 50 gün kala partiler adaylarını açıkladı. Cumhur İttifakı Recep Tayyip Erdoğan’ı, CHP Muharrem İnce’yi, HDP Selahattin Demirtaş’ı, İYİ Parti Meral Akşener’i, Vatan Partisi Doğu Perinçek’i, Saadet Partisi ise Temel Karamollaoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Bu dağılıma göre AK Parti ve MHP Cumhur İttifakı'nı kurarak adaylarının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu açıklamıştı. 

CHP'nin adayı Muharrem İnce

AK Parti, MHP, İYİ Parti, Saadet Parti ve Vatan Partisi'nden sonra gözler Cumhuriyet Halk Partisi'nin çıkaracağı adaya çevrilmişti. Bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılan açıklamada 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adaylarının Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin olduğunu ifade etti.

"Herkesin cumhurbaşkanı olacağım"

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen Yalova Milletvekili Muharrem İnce parti rozetini çıkartıp, Türk bayrağı rozetini taktıktan sonra, "Hep söylediniz parti başkanından cumhurbaşkanı olmaz. Parti üyesinden cumhurbaşkanı olmaz. Ben de bu görüşünüze katıldım. 24 Haziran'da Allah'ın izini milletin isteğiyle cumhurbaşkanı olacağım. Sadece CHP'lilerin değil, sadece bu salonda bulunanların değil. 80 milyonun herkesin AK Partililerin, MHP'lilerin, Kürtlerin, Türklerin, alevilerin, sünnilerin herkesin cumhurbaşkanı olmak için. Onun için 15 yaşında 79 ara seçimlerinde sokaklara afiş asmaya çıkmış ve 39 yıl CHP'nin rozetini taşımış biri olarak ben tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağım ve rozetimi size emanet ediyorum" açıklamasında bulundu. 

4 aday 100 bin imza ile aday oldu

Cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan ve Muharrem İnce milletvekillerinin imzalarıyla direk başvuruda bulunurken, Meral Akşener, Doğu Perinçek ve Temel Karamollaoğlu 100 bin imza ile aday oldular.

“Şu anda elimizde 90 bin dilekçe var”

Cumhurbaşkanı adaylığını açıklayan Doğu Perinçek, YSK binası çıkışında yaptığı açıklamada 90 bin imzanın hazır olduğunu söyledi. Perinçek açıklamasının devamında “Biz 100 bin kişiyi Silivri duvarının önüne yığmışız. O 100 bin insanı ilçe seçim kurullarına mı getiremeyeceğiz? Yurttaşlarımız, cumhurbaşkanlığı adaylığına Doğu Perinçek’i önermek için 9 Mayıs’a kadar imzaya gelecekler. Şu anda elimizde 90 bin adet dilekçe var. Daha zamanı gelmeden Vatan Partimize müracaat etmiş 90 bin üzerinde vatandaşımızın Doğu Perinçek’i cumhurbaşkanı adayı gösteren dilekçe var. Şu ana kadar dilekçe vermemiş vatandaşlarımızı da seferber ediyoruz. İlçe seçim kurullarında imzaların toplanması günü bittiği zaman 100 bini aşan imzayla Doğu Perinçek, cumhurbaşkanlığı adayı olacaktır. Ama biz cumhurbaşkanı olacağız.” vurgusunu yaptı.

"İttifak çalışmalarımız sürüyor"

100 bin imza ile adaylığını açıklayan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Adaylık müracaatında bulunduk. YSK Başkanı'mıza, birtakım konularda düşüncelerimizi dile getirdik. Onlar da açıklamalarda bulundular. Hayırlı olsun, diyorum. İnşallah, seçimlerden sonra bir kez daha bir araya gelip, seçim neticeleri hakkındaki görüşlerimizi, sırtımıza görev yüklenmişse de düşüncelerimizi sizlere aktarırız. Bunun dışında bir şey yok. İttifakla ilgili çalışmalarımız sürüyor. 1- 2 gün içinde bu açıklamalar yapılacak inşallah” şeklinde konuştu.

"Türkiye iyi olacak"

Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de 10.30’da YSK’ya gelerek resmi olarak adaylık başvurusunu gerçekleştirdi. Çıkışta basın açıklaması yapan Akşener, “100 imzalı adaylık için müracaat ettik. Allah hayırlı etsin, milletimize hayırlı olsun. Türkiye iyi olacak” diye konuştu.

İlk anket Gezici Araştırma şirketinden

Partilerin cumhurbaşkanı belli olduktan sonra en çok merak edilen konulardan biri de CHP'nin adayı Muharrem İnce'nin oy oranı. Konuyla ilgili olarak ilk anket Gezici Araştırma şirketinden geldi.

Gezi Araştırma şirketinin son anketinde öne çıkan veriler ise şöyle;

*Gezici Araştırma şirketinin anketine göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri İYİ Parti’nin adayı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçeceğini düşünenlerin oranı yüzde 70.

*Ankete göre 24 Haziran seçimlerinin ilk turunda AK Parti-MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın adayı olan Erdoğan yüzde 46 -47, Akşener yüzde 28 -29, İnce yüzde 18-19 ve Demirtaş yüzde 8-9 alıyor.

 

 

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar