Milletvekili seçimleri ne zaman? 2019 seçimleri ne zaman?

2019 seçimlerinin hangi tarihte olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte Milletvekili seçimlerinin yapılacağı tarih..

Milletvekili seçimleri ne zaman? 2019 seçimleri ne zaman?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
23 Şubat 2018 Cuma 16:11

Ak Parti ve MHP arasında Cumhur ittifakının yapılmasının ardından 2019 seçimleri için hazırlıklar yapılmaya başladı. Ak Parti 2019 seçimleri için start verdi ve il il gezmeye başladı. Peki ya 2019 seçimlerini ne zaman yapılacak? Milletveki seçimleri ne zaman? Detaylar haberimizde.

Bilindiği üzere 16 Nisan 2017'de yapılan başkanlık sistemi referandumu % 51. 41 ile sandıktan 'EVET' çıkması sonrası Başkanlık sistemini halk resmen onaylamış oldu. Son günlerde gündemden düşmeyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamada 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden aday çıkarmayacaklarını ve Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini söylemişti. Bahçeli bu sözlerini grup toplantısında da tekrarlamış ve iş birliğini 2019 seçimlerinden sonraki 5 yılda da sürdüreceklerini belirtmişti.

2019 seçimleri ne zaman?

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa değişiklik paketi için son görüşmesini yapacak. Teklif iki liderin onayından sonra Meclis'e sunulacak. Ak Parti'nin MHP ile birlikte oluşturduğu Anayasa değişiklik paketinin ayrıntıları ortaya çıktı. Değişiklikle TBMM'nin üye sayısı 600'e çıkıyor, milletvekili seçilme yaşı ise 18'e iniyor. Pakette, hem Cumhurbaşkanlığı, hem de genel seçimlerin kasım 2019'da yapılması yer alıyor. Pakette, yerel seçimlerle genel seçimler arasında en az bir yıl olmasını öngören Anayasa'nın 127. maddesi de kaldırılarak, yerel seçimlerin Mart 2019'da yapılmasının önü açılıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri Ne Zaman?

“Cumhurbaşkanlığı” adı altında, parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçişi içeren Anayasa değişikliği teklifinde en dikkat çeken bölümlerden biri de Cumhurbaşkanı'nın cezai sorumluluğuna ilişkin bölüm. Buna göre, Cumhurbaşkanı'nın cezai sorumluluklarına ilişkin hükümler 2019'da yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı'nın partili olmasına ilişkin hükümler ise, 2019'u beklemeden, Anayasa değişiklik teklifi kabul edillir edilmez yürürlüğe girecek. Yani teklif geçer geçmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti üyesi olmasının önü açılacak.Kasım 2019'daki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin ardından, adına “cumhurbaşkanlığı” denilen, Başkanlık sistemine geçilecek. Bu çerçevede şu anda planlanmış anayasal takvim 24 Mart 2019'da yerel seçimler, 3 Kasım 2019'da da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimleri yapılacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar