Cumhur İttifakı nedir? C’nin anlamı nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü konuşması sırasında söylediği "Cumhur İttifakı" açıklamasından sonra bu kelimenin ne olduğu merak edilmeye başladı.

Cumhur İttifakı nedir? C’nin anlamı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
20 Şubat 2018 Salı 17:12

Geçtiğimiz dönemlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği "Cumhur İttifakı" açıklamasının ardından bu kelime bugün yine gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti-MHP ittifakının adını ''Cumhur İttifakı'' olduğunu söylemesinin ardından Ak Parti-MHP arasındaki geçerli olacak olan "Cumhur İttifakı" kelimesinin ne olduğu araştırılmaya başladı. Peki ya Cumhur İttifakı ne demek?

Cumhurbaşkanı'ndan "Cumhur İttifak"ı Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP grup toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP-MHP ittifakının adını ‘cumhur’ olduğunun açıklamasını gerçekleştirdi. Erdoğan, “Adına Cumhur ittifakı diyebiliriz. Görüntü iki parti ve üçüncü parti olmaz diye bir şey yok” şeklinde ifadelere yer verdi.

Ak Parti-MHP işbirliğinin adı "Cumhur İttifakı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde Ak Parti ile MHP'nin yapacakları ittifakın adının "Cumhur İttifakı" olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak parti'nin TBMM grup toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ak Parti ile MHP arasındaki ittifaka ilişkin Erdoğan, sözkonusu isim konusunda "genel başkanlar olarak mutabık kaldıklarını" belirtti.

Devlet Bahçeli'den "Cumhur İttifakı" Açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2019 cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ‘ittifak’ söylemlerine ilişkin ‘C ittifakı’ önerisinde bulundu. Bahçeli, “ Biz de diyoruz ki C ittifakı olabilir, tartışırız diyoruz. C ittifakı Türkiye’de mümkün olabilir. ‘C ittifakı’ aynı zamanda cumhurbaşkanlığı seçimine atfen ‘cumhur ittifakı’ demektir. Oradaki C’nin anlamı bize göre, budur” dedi.

(İttifak) Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçen değişiklikler sırasında bazı hayır grubu oldu. Bunları da dikkate alarak önümüzdeki seçimlerde eğer yüzde 49 ittifakı CHP, HDP ve İP’le götürmek istiyorlarsa bunlara bir zemin vermek lazım. Nedir o zemin hukuki dayanağı olan bir ittifaka gitsinler. Onu söylüyoruz. Efendim bunlar böyle yapınca başka ittifaka ihtiyaç olmaz mı? Biz de diyoruz ki C ittifakı olabilir, tartışırız diyoruz. Bizimki bir öneri. C ittifakı da Türkiye’de mümkün olabilir. C ittifakı aynı zamanda cumhurbaşkanlığı seçimine atfen cumhur ittifakı demektir. Oradaki C’nin anlamı bize göre budur.

Bahçeli’den 2019 için ‘Cumhur ittifakı’ formülü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 30 Kasım 2017 tarihinde yayınlanan Star TV ana haberde, 2019 için hazırladığı seçim ittifakına ‘Cumhur ittifakı’ adını verdi. Star TV’ye konuşan Bahçeli, referandumda ‘Evet’ ve ‘Hayır’ blogunda ittifak olduğunu, bunun 2019’daki seçimlerde yapılabilmesi için ittifakın yasal hale getirilmesinin gerektiğini söyledi.Bahçeli temsili oy pusulasına ‘A’ ve ‘B’ partisiyle ‘C ittifakı’ yazdı. MHP lideri, ‘C’ ittifakını oluşturan partileri ise ‘E’ ve ‘F’ olarak tanımladı.

Bahçeli şöyle devam etti: “3 Kasım 2019’da yapılacak TBMM açısından kendi kimliklerini korumak suretiyle ‘Cumhur ittifakı’nda bütünleşmiş olan partilerin alacağı milletvekili sayısı ve oy oranı. Sandığa giden kişi diyor ki ‘Ben E partisinin mensubuyum, dolayısıyla cumhur ittifakında E partisine oyumu vereceğim, sonra ittifaka oy vereceğim’ diyor. F partisine mensup olan da önce F partisine oyunu verecek, sonra cumhur ittifakına verecek. E ve F’nin toplamı ‘Cumhur ittifakı’nın toplamı kadar olacağı için TBMM’de milletvekilinin dağılımı bu orana göre yapılacak.”

Bahçeli geçtiğimiz dönemde, “C’yi AKP-MHP ittifakı olarak algılayabilir miyiz?” sorusuna, “Hayır, kamuoyunda öyle bir algı yaratmaya çalışanlar var ama ben şimdilik bir sembol olarak söylüyorum” yanıtını vermişti.

Cumhur nedir?

Cumhur, Arapça kökenli bir kelimedir. Bir yerde toplanmış olan halk topluluğu anlamı taşımaktadır. Cumhuriyet kelimesi de aynı kökten gelmektedir.

Cumhur, halk, topluluk anlamına gelen bir kelimedir. Eş anlamlısı olarak kullanılan deyim ise cümbür cemaattir.

1.Halk

2. Topluluk

3. Topluluk, kalabalık, halk.

4. Halk topluluğu. Hey'et, takım. Aynı kararı veya hükmü kabul edenler.

İttifak nedir?

1.Devletlerin, çıkarlarını korumak amacıyla bir araya gelmeleri. Anlaşma, uyuşma, bağlaşma.

2. Uyuşma, birlikte hareket etmek üzere anlaşma, sözleşme.

3. Birlikte hareket etmek üzere anlaşmak, bağlaşma, birleşme, birlik, oy birliği.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar