MGK toplantısı başladı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

MGK toplantısı başladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
17 Ocak 2018 Çarşamba 14:06

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen MGK toplantısı, saat 15.20'de başladı. Yılın ilk MGK toplantısının en önemli gündem maddesi Afrin'e yönelik operasyon ve 19 Ocak'ta sona erecek olan OHAL'in 6. kez uzatılmasına ilişkin alınacak karar.

MGK'nın ardından toplanacak Bakanlar Kurulu'nda da OHAL'in uzatılmasına ilişkin MGK'nın tavsiye kararı görüşülecek. Bakanlar Kurulu'nun da diğer önemli gündem maddesi Suriye'de terör örgütü PYD-YPG'nin bulunduğu Afrin'e yönelik operasyon olacak.

Milli güvenlik kurulu nedir, ne demektir?
Milli güvenlik kurulu; 1982 yasası ile birlikte kurulmuş bir kuruldur. Milli güvenlik kurulu; Türkiye Cumhuriyeti genelinde yürütülmekte olan güvenlik uygulamaları ile ilgili bütün denetimler bu kurul tarafından gerçekleştirilir, ele alınır ve düzenlenir. Milli güvenlik kurulu ya da kısa adıyla MGK tarafından alınan bir karar diğer kurumlar ile iş birliği içerisinde bir çalışma gerektiriyorsa, kuruluşların bu kurul ile eş güdümlü olarak çalışması zorunludur ve bu yönde isteklerini Bakanlar Kuruluna sunarak iş birliğinin sağlanmasına yardımcı olur.

Milli Güvenlik Kurulu ne zaman, hangi aralıklarla toplanır?
Olağan durumlar ele alındığında; Milli Güvenlik Kurulu rutin bir şekilde 2 ayda bir toplanmaktadır. Rutin toplantılar sırasında Cumhurbaşkanı da toplantıya dahil olmaktadır. Acil bir durum olması halinde kurul hızlı bir şekilde toplanıp karar alma yetkisine sahiptir. Konu ülke bütünlüğünü tehdit eden bir hale gelmiş ise en yakın alanda toplanarak hızlı kararlar alınması da mümkündür, kurulun bu yönde yetkileri mevcuttur.

Milli Güvenlik Kurulunun görevleri nelerdir, ne iş yapar?
Milli güvenlik kurumu oldukça kapsamlı görevlere sahip olan bir kuruluştur. Kurulun görevlerine yakından bakmak kurul hakkındaki düşünceleri çok daha net bir hale getirecektir.

Milli Güvenlik Kurulu görevleri;

Milli güvenliğin nasıl olacağı ve nasıl yürütüleceği aynı zamanda bu konu ile ilgili nasıl bir siyasi yol izleneceğinin tespiti ve bu tespitlerin ar-ge planı kurul tarafından tespit edilerek yürürlüğe koyulur.

Ülke adına gerçekleştirilmesi gereken hedefler bu kurul tarafından belirlenir ve hangi plan program dahiline gerçekleştirileceği de bu kurul tarafından belirlenir.

Kurulun esas amacı milli değerler ve milli değerlerin, milletin yükselişidir bu nedenle yapılan toplantılar sırasında sosyal, siyasal teknolojik ve kültürel birçok konu ele alınır. Ele alınan konular sonucunda yapılan tespitlere göre bir rota belirlenerek yine devletin yükselmesi amaçlı adımlar atılır.

Ülkenin iç ve dış bağımsızlığı, devletin bütünlüğü herhangi bir tehdide karşı bölünmezliği gibi konularda bir takım zorunlu tedbir kararlarının alınması bu kurulun inisiyatifinde gerçekleşmektedir.

Anayasa, milli değerler, Atatürkçü düşünce tarzı ile ilgili bütün tedbir kararlarının çıktığı kuruldur. Bu değerlere herhangi bir tehdit olması halinde kurul etkisiz bırakma kararı alabilmekte ve buna yönelik bir takım stratejiler geliştirebilmektedir. Geliştirilen stratejilerin olgunlaşması halinde yürürlüğe girmesini de yine bu kurul sağlamaktadır.

Milli Güvenlik Kurulu gerekli görmesi halinde; OHAL ilan edebilir, seferberlik başlatabilir ve aynı zamanda savaş ilanında da bulunabilir.

Savaş gibi durumlarda işleyişi hızlandırmak adına temel esasların belirlenmesine yardımcı olacak kararlar alabilir.

Gerekli görülmesi halinde bütçelerin devletin içinde bulunduğu duruma göre yönetilmesinin kararını alabilir.

Ülkeyi ve milli bütünlüğü ilgilendiren bütün anlaşmalar ile ilgili görüşmeler bu kurul tarafından gerçekleştirilir ve kararlara bağlı kalınarak hareket edilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar