Korvet ihalesi nedir?

Milli Savunma Bakanı Canikli, Pakistan'daki korvet ihalesini Türkiye'nin kazandığını duyurdu. Peki ya korvet ihalesinin ne olduğu araştırılmaya başladı.

Korvet ihalesi nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
5 Temmuz 2018 Perşembe 11:48

Milli Savunma Nurettin Canikli, Pakistan'daki korvet ihalesini Türkiye'nin kazanmasını böyle duyurdu: "Ülkemiz, Bakanlığımız ve Türk savunma sanayisi için çok önemli bir gün. Bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracattır bu" açıklamasında bulundu. Yapılan bu açıklamanın ardından korvet ihalesi araştırılmaya başladı.

Korvet nedir?

Ülkemiz Türk Deniz Kuvvetlerinde bulunan Savaş Gemileri sınıflarından bir tanesini oluşturmaktadır. Korvetler Ülkemiz deniz kuvvetlerinde Fırkateynlerden sonra en büyük Savaş Gemisi sınıfını oluşturmaktadır. Korvetler Fırkateynlerden Küçük Karakol ve Hücumbotlar gibi diğer savaş gemilerinden büyük olan savaş gemileridir. Ayrıca ülkemiz Milgem Projesi kapsamında tamamen ülkemiz tarafından üretilen Heybeliada ve Büyükada gibi savaş gemilerimizde korvet sınıfında olan savaş gemileridir. Ülkemiz henüz Fırkateyn düzeyinde bir savaş gemisi yapmamıştır. Ülkemiz deniz kuvvetlerinde Buruk Sınıfı ve Ada sınıfı iki çeşit Korvet bulunmaktadır. Burak Sınıfı korvet sayısı 6 iken Ada sınıfı korvet sayısı (tamamı ülkemiz sanayi tarafından yapılmış olan korvet tipi) 2 adettir. Yani toplam olarak 8 adet korvet bulunmaktadır.

Görevleri genelde kritik durumlarda sahil güvenliği sağlamak, büyük filolara destek vermek veya küçük çatışmalara katılmaktı. Korvet tipindeki veya ona benzer gemilere “korvet” adını ilk kez 1650’de İngilizler, 1670’lerde ise Fransızlar vermeye başladı. Sığ sularda denizaltı savunma harbi yapmak için dizayn edilmiş ekonomik ve denize dayanıklı gemilerdir. bu gemiler denizaltı savunma harekatının dışında, bayrak gösterme, arama kurtarma, refakat ve devriye görevleri için kullanılmaktadırlar. Modern donanmalarda manevra kabiliyeti yüksek gemiler yer aldığından korvetler sıkça kullanılmakta olup, bugün İsveç, Almanya, Hindistan, Çin, İsrail, Polonya, Türkiye, Yunanistan ve Rusya tarafından korvet üretimi ve bakımı yapılmaktadır.

Korvetlerin özellikleri nelerdir?

Türk deniz kuvvetlerinin Fırkateynlerden sonra gelen en önemli savaş gemilerinden biriside Korvet tipi savaş gemileridir. Fırkateynlere nazaran biraz daha küçük olan kurvetler’in özellikleri aşağıya çıkarılmıştır.

Burık sınıfı korvetler 6 tanedir bunlar:

-TCG Bozcada (F-500)
-TCG Bodrum (F501)
-TCG Bandırma (F502)
-TCG Beykoz (F-503)
-TCG Bartın (F-504)
-TCG Bafra (F-505)

Korvetler aşağı 80,52 metre uzunluğunda olup, genişliği 10,2 metre, yüksekliği ise 3,42 metredir.Korvetlerin toplam ağırlığı tam yüklü iken 1325 Ton’dur. Korvetlerin azami hızı 23 knottur. Oda 1,82 ile çarpılarak kilometre cinsinden hızı bulunur. Yani saatteki hızı kilometre cinsinden 41,82 km/saattir. 2 tane 6000’lik dizel motorlu olup 2 pervanelidir. Toplam beygir gücü 12000 HP’dir. Korvetlerde mürettebat sayıları çok az sayıda değişiklik gösterse bile genel olarak;

-10 Subay
-45 Astsubay
-10 Uzman Erbaş
-30 civarından Er’den oluşmaktadır.

Milgem Projesi nedir?

Milgem Projesi (MİLGEM sınıfı korvet). Projenin adı, "Milli" ve "Gemi" kelimelerinin kısaltılmasından oluşmuştur. Milgem Projesi'nin amacı, savunma teknolojilerinde bilgi birikimi sağlayacak ve yerli savunma sanayi katkı payının yüksek tutulduğu, esnek bir yüzer savaş platformunu üretmektir. Geminin tasarımında son teknolojilerden yararlanılmış ve tasarımı ticari gizlilik arz etmektedir.

İlk yerli gemi üretim fikri 1996 yılında ortaya atılmış ve gerekli çalışmalar sonucu 2000 yılında MİLGEM adı altında Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan 12 adet korvet tipi gemi inşası projesi başlatılmıştır. 2004 yılında ordudan mühendislerin çalışmalarıyla ön tasarım ortaya çıkmıştır.27 Eylül 2008'de Preveze zaferinin 470'inci yıldönümünde projenin ilk gemisi törenle denize indirilmiştir. Türk Savunma Sanayii'ne önemli tecrübeler kazandırmış olan bu projenin %60 oranında yerli katkı payı sağlanması beklenmektedir.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar