Suudilerden açıklamalar ardı ardına geldi

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'ndan öldürüldüğünün kabul edilmesinin ardından Suudi Arabistan'dan art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Suudilerden açıklamalar ardı ardına geldi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
15 Kasım 2018 Perşembe 17:00

2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra bir daha çıkmayan ve günler sonra öldürüldüğü itiraf ettirilen Cemal Kaşıkçı olayında yeni gelişme yaşandı. Suudi Savcı, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin, 11 zanlıdan 5'i için idam cezası istendiğini açıkladı. "Ölümünde boğuşma ve öldürücü dozda ilaç verilmesi etken oldu" ifadeleri kullanıldı.

 

Kaşıkçı'nın cesedinin akıbetine ilişkin araştırmalar sürmesine karşın, cenazesi bulunamazken, Suudi Savcı, "Cesedi parçalanarak konsolosluktan çıkarıldı. Konsolosluk kamerası o gün devre dışı bırakıldı. Ölüm emri İstanbul'da verildi. Ülkeye getirilme çabası başarısız olunca öldürüldü. Elimizdeki bilgileri Türk yetkililerle paylaşacağız. Cesedin nerede olduğunu bulma çalışması sürüyor" dedi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanı Kahtani hakkında da soruşturma açıldı, Suudi Arabistan'dan çıkışı yasaklandı. Suudi Savcı, Kahtani'nin cinayet ekibiyle görüştüğünü açıkladı.

Suudi Arabistan Başsavcılığı, "Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin yaklaşık görüntüsüne ulaştık. Cinayet talimatını timin başındaki isim verdi" denildi.

"Cesedin parçalanması o anlık bir şey değil"

Suudi Savcının açıklamalarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Başsavcı bu açıklamayı yapmadan önce Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı beni aradı yarım saat sonra başsavcının bu açıklamayı yapacağını önceden bana bildirdi. 11 kişinin şu anda tutuklu olduğunu anlıyoruz. Daha önce 18 kişi tutuklanmıştı. 11 kişinin 5 tanesi ile ilgili idam istemi var. Diğer kişiler neden serbest bırakıldı? Burada bazı açıklamaları tatmin edici bulmadığımı söylemek isterim. Bu şahsın ülkelerine geri götürülmesine direndiği için işlenildiği söyleniyor oysa önceden planlanmıştır. Cesedin parçalanması o anlık bir şey değil. Önceden öldürülüp parçalanması için gerekli cihazlar buraya getirilmiştir. Kaşıkçı'nın cesedi nerede?" dedi. 

 

"Kaşıkçı'nın öldürülmesi büyük suç" 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr "Kaşıkçı'nın öldürülmesinin büyük bir suç ve hata olduğunu kabul ediyoruz. Kaşıkçı olayının siyasileştirilmesi ve Suudi Arabistan'ın içişlerine müdahale çabalarını reddediyoruz. Kaşıkçı davasının uluslararası boyuta taşınması kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar