Kara Cuma (Black Friday) nedir? Kara Cuma indirimi başladı mı?

Kara Cuma nedir? ABD'de Black Friday adıyla başlayan ve tüm dünyaya yayılan Kara Cuma ne zaman? Kara Cuma'ya (Black Friday) bilmek isteyeceğiniz her şey!

Kara Cuma (Black Friday) nedir? Kara Cuma indirimi başladı mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
22 Kasım 2017 Çarşamba 15:28

Kara Cuma (Black Friday) nedir? Kara Cuma ne zaman başlar? Kara Cuma indirimleri neler? Kara Cuma ne zaman? İşte tüm bu sorular cevap buluyor.

ABD'den başlayıp zamanla dünyaya yayılan büyük indirim günü ‘Kara Cuma (Black Friday)’ alışveriş çılgınları tarafından heyecanla bekleniyor. İngilizce adı Black Friday olan ve Türkçe'de Kara Cuma olarak bilinen alışveriş gününde pek çok marka indirime girerken, çoğu kişi de alışveriş için bugünü bekliyor. Peki Kara Cuma ne zaman gerçekleşecek? Black Friday bu yıl 24 Kasım’da gerçekleşiyor. Ülkemizde de etkisini gösteren bu özel günde markalar fiyatları aşağıya çekerken, inanılmaz indirimlerle tüketiciyi çekmenin yollarını arıyor.

Kara Cuma'yı heyecanla bekleyenler özellikle teknoloji meraklıları oluyor. Teknoloji severlerin yıl içerisinde fuarlar ve tanıtımlar dışında indirimli alışveri yapabilecekleri bir gün de Kara Cuma oluyor. 'Black Friday' Türkiye'de 24 Kasım 2017'de yüksek indirimler sunacak.

Peki bu büyük indirim gününe neden Black Friday (Kara Cuma) deniyor. İlk olarak ABD'de başlayan ve daha sonra tüm dünyada bür tüketim çılgınlığına dönüşen büyük alışveriş gününün adı nereden geliyor? Bugüne Black Friday denmesinin sebebi gün boyunca gerçekleşen alışverişten dolayı trafiğin altüst olması, mağazaların önünde yollara taşan kuyrukların oluşması, taşkın bir kalabalığa sahne olan sokaklar ve önlenemeyen gürültünün tüm gün boyunca etkili olması olarak gösteriliyor.

Bu büyük tüketim gününde alışveriş oranı, bir diğer deyişle tüketim oranı büyük bir artış gösteriyor. Öyleki geçtğimiz yıl Kara Cuma günü yalnızca Türkiye'de alışveriş oranı yüzde 622 artmıştı. Kara Cuma gününde en çok satışın gerçekleştiği sektörlerde; moda, elektronik eşyalar ve kitaplar ilk sırayı alıyor. Ortalama olarak Türkler, Kara Cuma'da (Black Friday) normal bir gündeki 34,25 TL indirimlerine kıyasla 63,15 TL tasarruf sağlanmıştı.

Türkiye'deki yüzlerce perakende ve ve online mağazada geçerli olacak indirimlerin başlayağı Kara Cuma 2017 24 Kasım Cuma günü gerçekleşecek. Peki Kara Cuma (Black Friday) tarihi nasıl belirleniyor?

Amerikan tüketim çılgınlığının geldiği boyutun simgesi Kara Cuma (Black Friday), Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi günü oluyor. Türkiye'de şükran günü kutlanmıyor. Bu yıl Kara Cuma dünyada 25 Kasım 2017 tarihine denk geliyor. Türkiye'deyse 24 Kasım'da gerçekleşecek. Ünlü markalar Kara Cuma’da %80’e varan (hatta bazı durumlarda daha da fazla) indirimlerle müşterilerinin yüzünü güldürecek.

KARA CUMA İLK NE ZAMAN BAŞLADI?

Black Friday (Kara Cuma) ifadesi ilk olarak 1961 yılında Amerika'daki yerel bir gazetede kullanıldı.

KARA CUMA ADI NEREDEN GELİYOR?

Amerika'da bulunan mağazaların ortak indirim günü olan bugünde alışverişten dolayı yaşanan yoğunluk sebebiyle ‘Black Friday’ ismi verildi. Her yıl uygulanmaya başlanınca Kara Cuma (Black Friday) gelenekselleşmeye başladı ve her yıl Şükran Günü'nün ertesi günü Kara Cuma olarak kutlandı.

KARA CUMA'DA HANGİ ÜRÜNLER İNDİRİME GİRİYOR?

Kara Cuma günü neredeyse aklınıza gelen tüm sektörlerde indirim gerçekleşebiliyor. Elbiseden ayakkabıya, cep telefonu ve bilgisayardan televizyona pek çok üründe yıl boyunca bulamayacağınız indirimler gerçekleşiyor. En büyük indirimse genellikle teknoloji aletlerinde oluyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar