İdlib’de neler oluyor? Eller tetikte

Habertürk ekranlarına konuk olan Gazeteci Çetiner Çetin, Türkiye'nin operasyon yapmak için gündeminde olan İdlib için son durumu aktardı.

İdlib’de neler oluyor? Eller tetikte
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
3 Eylül 2018 Pazartesi 18:26

Matamatiksel olarak baktığımızda Suriye’de muhaliflerin elindeki son kale son nokta ve Suriye topraklarının 5.5 oluşturan İdlib kaldı diyen Gazeteci Çetiner Çetin," Bu son kalede muhaliflerin nasıl direneceği bilinmiyor. Yapılan her görüşmelerde muhalifler ciddi gerileme kaydetti. Doğu Guta ve Şam’dan geldiğimizde İdlib’te ciddi bir sıkışma söz konusu. Tüm bu sıkışmanın ortasında insanlık dramının yaşanmaması için çaba veriliyor. İçeride 1 milyon 200 bine yakının sivil olduğunu söyleniyor onların hayatlarını nerede geçireceği masada." açıklamasında bulundu.

"İdlib’de 7 tane büyük silahlı örgüt var"

Çetiner Çetin, "Olası bir operasyonda 3 milyona yakın Suriyeli’nin gidebileceği nokta olarak Türkiye söyleniyor. İdlip zaten hemen yanı başımızda. Orta Doğu’da her gün yeni bir örgüt kurulabilir. İdlib’de 7 tane büyük silahlı örgüt var. Bu bölgede çatışmasızlık bölgeleri oluşturuldu. Fakat bu örgütlerin elindeki ağır silahlar alındığında savaş hemen bitmeyecek. Başlangıç olarak bu örgütleri bitirmenin yolu ellerindeki silahlı almak olabilir. Fakat ABD bu tavrı Türkiye’ye karşı göstermek istemiyor." şeklinde konuştu.

"Türkiye artık daha fazla Suriyeli alarak maddi ve siyasi sıkıntı yaşamak istemiyor"

Bu operasyonda en çok dikkat edilmesi gereken nokta insani boyuttur diyen Çetiner açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: İdlib’deki sivillerle ilgili Ankara’da ciddi çalışmalar yapılıyor. 1,5 milyon insan için fizibilete çalışması yapılmış durumda. Bunların Türkiye’ye alınması değil, direk Afrin- Cinderes’te yerleştirilmesi gündemde. Türkiye artık daha fazla Suriyeli alarak maddi ve siyasi sıkıntı yaşamak istemiyor. BM Türkiye’nin Suriyeli mülteci kabulüyle ilgili 3 defa açıklama yaptı ama işin mali boyutuyla ilgili elini cebine atmadı.  

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar