Haluk Levent: Cumhurbaşkanlığı'ndaki yemekleri gördükçe içim gidiyor

Habertürk ekranlarında yayınlanan Kübra PAR ile Açık ve Net programına konuk olan Haluk Levent gündeme dair sorulara yanıt verdi.

Haluk Levent: Cumhurbaşkanlığı'ndaki yemekleri gördükçe içim gidiyor
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
16 Kasım 2017 Perşembe 21:10

Habertürk ekranlarına konuk olan sanatçı Haluk Levent referandum sürecinde hayır diyenler teröristir demek antidemokratir dedi ve sözlerine şöyle devam etti; Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerleriyle oluşturulmuş bir Cumhuriyetin yıkılması için sandığa evet ya da hayır koyar mı? Koymaz. TBMM bir referandum yapacak ama bu referandumun şıklarından bir tanesi O Meclisi yıkmaya ya da bombalamaya yönelik olacak. Öyle bir şey düşünülebilir mi? Düşünülemez. Fakat referandum kararı verildikten sonra hayır diyenler teröristtir söylemleri ortaya çıkmaya başladı. Bu durum beni rahatsız etti ve antidemokratikdir.

"İzmir Marşını evetçi ya da hayırcı olarak sınıflandırmak bilime de aykırı"

İzmir Marşını bir kitleyle özdeştirmenin yanlış olacağını belirten Haluk Levent; Konserlerimde İzmir Marşı içinde okuduğum şiir 20 yıllıktır. Spekilasyonlara sebep vermesin diye şiiri kısalttım. İzmir Marşını evetçi ya da hayırcı olarak sınıflandırmak bilime de aykırı. Türkiye’nin bir marşıdır İzmir Marşı. Benim dedelerim de 14 yıl kardeşleriyle birlikte cephede savaştı. Biz şehitlerin torunlarıyız. Referandum tercihlerinden dolayı insanlar teröristlikle suçlanamaz bu çok ağır bir durumdur. Bu olay üzerine İzmir Marşıyla böyle bir şey yaptım. Bu benim dedeme ve aileme karşı sanatçılık sorumluluğumdur.

Atatürk yerine Mustafa Kemal demeyi tercih ettim

Çocukluğundan beri Atatürk yerine Mustafa Kemal demeyi tercih ettiğini söyleyen  Levent; Bu Atatürk kelimesini sevmeyişimden değil. Mücadeleci ruhundan dolayı Mustafa Kemal demeye gayret ettim. Kemalizm kavramı, karşıt görüşlü insanları spekülasyon etmek için son derece müsait bir kelime. Kenan Evren, Erbakan ya da Vatan Partisi’nin de Atatürkçülüğünü gördük. Ben Kemalistim desem herkes kendine göre bir yorum çıkaracaktır buradan. Felsefe olarak Mustafa Kemal’in temel duruşunu almak en güzelidir. Atatürk’ün eleştirdiğim yönleri var. İstiklal Mahkemeleri bunlara örnek olabilir. Fakat tarihi bugünden eleştirmenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum.  Atatürk’ün fikirleri, örgütçülüğü, ulus bilinci, çağdaşlığı sembolleştirilmesinden yanayım. Mustafa Kemal dünya liderleri arasından vazgeçilmez en güzel liderdir.

 

"Muhafazakâr kesimin Atatürk düşmanı gibi gösterilmesi yanlış"

Muhafazakâr kesim 1930’lardan beri yüzde otuzları, altmışları buluyor. Muhafazakâr kesimin Atatürk düşmanı gibi gösterilmesi yanlış. Tanıdığım Ülkücü ve muhafazakâr arkadaşlarım var. Hiçte Atattürk düşmanı gibi görülmüyorlar, hep kutsalları olarak görüyorlar. Günlük olaylar ya da siyasi politik olaylara Haluk Levent olarak girmem doğru değil. Atatürkçülük sembol edilmemeli, sözde olmamalı.

"Anıtkabir'e çiçek götürmekle Atatürkçü olunmaz"

Haluk Levent; Anıtkabir’e çocukları götürmekle ya da çiçek bırakmakla Atatürkçü olunmaz. Buna bende dahilim. Ben iktidar ya da muhalefet partisi Atatürkçülüğü yapmıyorum. Kendi Atatürkçülüğümü savunuyorum. İdeolojiler dünyanın sorunlarına çözüm üretebilecek seviyelerde değiller. Dünyada iklim, açlık sorunu varken hiçbir devletin buna çözüm getirmeye çalıştığını düşünmüyorum.

'Çağırsalar Haluk Levent gitmez' diyorlar ama hayır giderim"

"Cumhurbaşkanlığı'ndaki davetlere sizi çağırdılar mı?" sorusuna Levent; "Yok çağırmadılar oradaki yemekleri gördükçe içim gidiyor zaten, niye ben çağrılmıyorum diye. 'Çağırsalar Haluk Levent gitmez' diyorlar ama hayır giderim. Kenara çekmeye çalışırım, 'siz Cumhurbaşkanısınız lütfen şunlara el atın' derim. Giden sanatçıları eleştirmiyorum, insanların iktidarı sevme özgürlüğü var. Ben muhalif olabilirim ama gidenlerin tamamına yalaka demek doğru değil." cevabını verdi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar